OKUDUM - 43- CEHENNEM / DAN BROWN

22 Haziran 2013

Dan Brown kitaplarının Simgebilim uzmanı olan kahramanı Robert Langdon Cehennem romanında gözlerini bir hastane odasında açıyor. Son olarak Harvard üniversitesindeki bir anısını hatırlayan Langdon kendini bir anda başından vurulmuş, son 48 saat içinde hiç bir şey hatırlamadan İtalya’da buluyor. Ne olduğunu anlamaya çalışırken hastanede saldırıya uğruyor ve bu saldırıdan genç bir doktorun yardımı ile kurtuluyor. Dahası cebinde üzerinde tehlikeli simgesi olan bir cihaz buluyor. Ülkesinin konsolosluğundan yardım isteyen fakat yardım yerine kendisini öldürmeye çalışan kişiyi karşısında bulan Langdon kendi ülkesinin de kendini öldürmeye çalışması ile bir şok daha yaşıyor ve genç fakat sıra dışı zekası olan doktor ile işin gerçeğini çözmek için yine simgelerde gizli olan ipuçlarının peşine düşüyor.Floransa’nın tarihi yerlerinde başlayan macera İtalya’nın diğer büğülü şehri olan Venedik’e uzanıyor ve Longdon kendini bir genetik uzmanı olan ve dünya nüfusunun hızlı artışı nedeni ile insanoğlunun 100 yıl içinde neslinin tükeneceğini düşünen, bu yüzden ölümcül bir virüs yaratan ve bunu Dante’nin Cehennem Haritası ile ilişkilendiren deha birinin peşinde buluyor. Tek sorun bu psikopat bir hafta önce intihar etmiştir ve virüsün aktif etmesine bir günden az kalmıştır ve virüsün yerini bulmak için tek umut Langdon’dur.
Dan Brown’un Cehennem romanı okurlarını yine mükemmel bir maceranın içinde sürüklüyor. Kitapta yine tarihi öğeler, gizemli sırlar ve en güzeli ise İstanbul’un tarihi köşeleri var. Yerebatan Sarayı, Ayasofya ve Kapalı Çarşı kitapta geçen yerler ve yazar gerçekten buraları mükemmel anlatmış. 
En kısa zamanda İSTANBULA gidip buraları dolaşmak lazım, 
ama ilk önce bir rehber lazım:))))

"CEHENNEMİN EN KARANLIK YERLERİ BUHRAN ZAMANLARINDA TARAFSIZ KALANLARA AYRILMIŞTIR."

Kitap ta adı geçen veba maskesi



SAYFA 16: Delilik deliliği körükler.
SAYFA 32: Asla tutamayacağın söz verme. Ve asla müşteriye yalan söyleme.
Geçmişte verdiğimiz kararlar geleceğimizin mimarıdır.
SAYFA 40: Hiçbir şey şansa bırakılmaz.


DAVUT HEYKELİ
SAYFA 60: Sadece bilgeliğin affetme gücü var.
SAYFA 66: Ölümün ardından doğum gelir.
Cennete ulaşmak için insanın cehennemden geçmesi gerekir.


SANDRA BOTTİCELLİ- CEHENNEM HARİTASI
SAYFA 148: En iyi pusula bilinçaltıdır.

BOBOLİ BAHÇELERİ

SAYFA 171: Başkasının işlerine burnunu sokan delidir.

SAN MARCO ATLARI
SAYFA 176: Kişi başına daha fazla temiz su düşmesini istiyorsanız, yeryüzünde daha az insan olması gerekir. Araçların sebep olduğu kirliliği azaltmak istiyorsanız, daha az şoför olması gerekir. Okyanusların yeniden balıkla dolmasını istiyorsanız, daha az insanın balık yemesi gerekir.

SAN GEREMİA KİLİSESİSAYFA 189: Şefkat, evrensel bir dildir.
HERAKLES
SAYFA 205: Hiç bir şey, amacı olan bir dehadan daha yaratıcı daha yıkıcı değildir.
SAYFA 244: Bazen aşağı inmek için yukarı çıkmak gerekir.
SAYFA 265: Kişileri yüzde doksan vücut dilinden tanırız.
SAYFA 269: İnsan zihninin ilkel ego savunma mekanizması, beynin kaldıramayacağı kadar fazla stres üreten tüm gerçekleri reddeder. Buna inkar denir.
SAYFA 274: İnsanlar bir davaya inanınca her şey mümkündür.
SAYFA 311: Cennete çıkma için hepimiz, hem mecazi hem de gerçek anlamda bir dağı tırmanmak zorundayız.
SAYFA 338: İşte birlikte çalışacaksak birbirimize karşı tamamıyla dürüst olmalıyız.
SAYFA 343: Metin, eserin edebi içeriğidir, imge ise oluşturduğu sembolik mesajdır.
SAYFA 357: İkna edici davranırken iç sükunet en önemli şeydir.
SAYFA 401: Transhümanizm, en basit şekliyle, insanların mevcut olan tüm teknolojileri kendi türünü daha güçlü kılmak için kullanması gerektiğini söyleyen, en güçlünün hayatta kalmasına dayanan bir felsefedir.
SAYFA 437: İnsan aklının hiçbir şey düşünmemesi fizyolojik olarak imkansızdır. Ruhun duyguya ihtiyacı vardır ve ister iyi ister kötü olsun, bu duygu için yakıt aramaya devam eder. Senin sorunun ona yanlış yakıt vermen. Ona nasıl başka bir yakıt vereceğim. Beyninin odak noktasını değiştireceksin.
SAYFA 438: İnsanoğlu çaresiz kaldığında hayvanlaşıyor.
SAYFA 454: Yeni hatıralar oluştuğunda, bu olaylar kısa süreli hafıza da yaklaşık kırk sekiz saat depolandıktan sonra uzun süreli hafızaya göç ederler.
SAYFA 457: En iyi kandırmacalar mümkün olduğu kadar gerçek dünyaya bağlı kalarak yaratılır.
SAYFA 460: Hiçbir şey durağan değildir.


                                               AYASOFYA 

SAYFA 476: Tarih tekerrürden ibarettir.


İMPARATOR KAPISI

SAYFA 488: Bir insan hiç olmadıkça, Tanrı ondan hiçbir şey yapamaz.
SAYFA 489: Hıristiyanlıkta da, İslamiyette de mantık merkezcildir. Bu her ikisin de söz'e odaklandığı anlamına gelir. Hıristiyan geleneğinde Söz , Yuhanna incilinde bedene bürünür. " ve söz beden oldu ve aramızda yaşadı." Bu yüzden Sözü insan formatında resmetmek onaylanır. 
İslam geleneğinde söz bedene bürünemez, bu yüzden sözün kelime... çoğunlukla da islam dinindeki kutsal isimlerin yazıldığı hat sanatı şeklinde kalması gerekir.
Hıristiyan yüzleri, Müslümanlar kelimeleri sever.

 DEİSİS MOZAİĞİ

SAYFA 530: Bazen savaşı kazanmak için geri çekilip muhaberede yenik düşmek gerekirdi.
SAYFA 558: İnanın bana, yalnız kalmanın nasıl bir his olduğunu bilirim. Dünyadaki en kötü yalnızlık, yanlış anlaşılmaktan ötürü yalnız bırakılmaktır. İnsanın gerçekle bağlarını koparabilir.
SAYFA 562: Bilim o kadar hızlı ilerliyor ki, sınırların nerede çizildiğini artık kimse bilmiyor.
SAYFA 563: İnsanoğlu bin yıllık dönemde yeni teknolojiler yaratarak evrim geçirdi; ısınmak için çubukları birbirine sürterek, kendilerini beslemek için tarımı geliştirerek, hastalıklar la savaşmak için aşılar bularak ve şimdi de değişen dünyada hayatta kalabilmek için kendi vücutlarımızı geliştirmeye yarayacak genetik araçlar yaratarak. Genetik mühendisliğinin insanoğlunun ilerlemesi için başka bir adım olduğuna inanıyorum.
SAYFA 573: Tehlikeli zamanlarda, harekete geçmemekten daha büyük bir günah yoktur.

                YERE BATAN SARNICI MEDUSA

2 yorum:

  1. İşte bu mükemmel bir post olmuş. Kitapta adı geçen herşeyi ve her yeri araştırıp bulup göstermişsin.. Çok çok teşekkürler.. En kıza zamanda okumak için can atıyorum..:))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. yorum için sağol kedicik. Okumanı şiddetle tavsiye ediyorum.
      sevgiler

      Sil