YARIMCA MIDIR? ÇİĞ BÖREK MİDİR?

06 Ağustos 2013

Hayvanlar gölgeyi bulunca bu sıcaklarda hemen uykuya dalıyorlar yani SİESTA :)))

Dün almış olduğum brokolileri bu sabah ektim ve suladım.


Bu sandık ta ahşap boyamacı arkadaşın, bir sünnet düğünü için yaptığı takı sandığı .İçini organze kumaş ile kaplayacak. Mum isi ve one stroke tekniği kullanılmış. Desenin yakın görünümü altta.



Arkadaşım zehranın tavsiyesi ile yapmaya başladığım DEMİR HİNDİ ŞERBETİ. Baharatçıdan demir hindi alınır, 7-8 parça bıçakla kesilir, bir çubuk tarcın, bir kaç karanfil biraz şeker ile kaynatılır. Buzdolabında soğutulur ve içilir.
FAYDALARI SAYMAKLA BİTMEYEN MEYVE; DEMİRHİNDİ
Demirhindi adı arapçada "hint hurması" demek olan tamr-i hindi'den gelir. 10-25 m boyundaki ağaçları 7-20 cm uzunluk, 2,5-3,5 cm genişlikte, keçiboynuzu meyvelerine benzeyen, koyu kestane renginde meyveleri  verir. Ortalama 150 yıl ömürlü bir ağaçtır demirhindi ağacı. Bir ağaçtan yılda 225 kg'a kadar meyve alınabilir.
Afrikada baharat olarak kullanılan meyvelerin en başta gelenidir. Hindistan, Senegal, Sudan, Orta Amerika, Guatemala, Meksika yetiştiği ülkelerdir. Eski yunanlılar ve Mısırlılar İ.Ö 4.yy'da demirhindiyi kullanmaya başlamışlardır.
Afrikanın bazı bölgelerinde  kutsal ağaç olan demirhindinin meyveleri ve kabukları fillere uysal olmaları için yedirilirdi.
Susuzluk giderici olarak ünlenen bu bitki Osmanlı tıbbı ve mutfağına da girmiştir. Susuzluğu kesmesi, kusma, ateş ve iç sıkıntısına iyi gelmesiyle tarihte ünlüdür.
Meyveleri, yaprakları, tohumları geleneksel tıp ta kullanılır. Baharat olarak ise meyveleri bütün olarak veya sadece etli kısımlarıyla kullanılır.
Hint, orta doğu ve güney doğu asya yemeklerinde tatlımsı ekşi tadıyla çokça kullanılır.
Sanayide şekerlemelere kıvam verici olarak eklenir. Bilinen alerjik ve toksik bir etkisi rapor edilmemiştir.
Meyve bileşiminde protein, şeker, pektin, A, B1, B2, B3, B5 , B6 ,C vitaminleri, potasyum, fosfor, magnezyum, kalsiyum, sodyum, demir, selenyum, bakır gibi mineraller bulunur.
Demirhindinin hurma, şeker, bal, kakule, karanfil, kişniş tohumu ile yapılan şurubu dünyanın birçok yerinde serinletici bir içecek olarak tüketilir. Bu şerbet Osmanlı padişahı Kanuni Sultan Süleyman'ın en sevdiği içecekti.

Komşu ile aramızdaki duvarda yakaladığım bir bıyıklı, zor da olsa pozunu aldık.

Komşumun yaptığı yarımca, bana da söylediği aynen şu:)))
- Marı Özlem, ben bildim bileli yarımca budur, çarşıdaki ismi de çiğ börek olmuştur:)))))))
Aradaki tek fark, çiğ börek hamuru biraz daha incedir.

Asmadan düşen minik bir yaprak.....

Öykü dünkü aldığımız mısırları yiyor.....

Bahçemizden bir çiçek ile herkese hayırlı akşamlar....

6 yorum:

  1. bir günün özetimi bu çok hoşuma gitti :))

    YanıtlaSil
  2. Rahmetli ananem yapardı yarımcayı muhacirdi biliyorsunuz..:))
    Ne güzel bir yerde yaşıyorsunuz hep söylüyorum sevgili adaşım yakında size taşınırsam hiç şaşırmayın..Kıskanıyorum vallahi..:))

    YanıtlaSil
  3. :) merhaba yeni keşfettiğim bir güzel blog daha galiba o şerbetten bende içtim o kadar güzeldi ki anlatamam :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. BENDE BEĞENDİM, BLOĞA HER ZAMAN BEKLERİM SEVGİLER.

      Sil