NİHAYET BUGÜN EVDEN DIŞARI ÇIKABİLDİM

04 Eylül 2013


Tarhanamın maşallahı var, bu sabah yoğurdum hamur leğeninden taşıyor resmen . Yeniden yumrukladık. Şimdi ilk günler çok yoğurulacak, sonra çürümeye başlayınca yoğrulma işlemi yok.


Babamın evde olmasını fırsat bildim, kendimi biraz dışarı attım. Yolda bu pisiye rastladım resmen otları yiyordu:)) Bu kışta bir köpeğe rastlamıştım böyle, sabah o da ot yiyordu. Ben de karnı aç diye bakkaldan bisküvi alıp vermiştim ona. Sonra arkadaşlar midesi ağrıyan hayvanların ot yediğini söylediler, ne derece doğru bilemiyorum, bu konuda uzman değilim.



Yıkama jelim ve peelingim bitmişti ondan aldım, annemin raporlu olan kollestrol ilaçları için girdiğim eczanede 2 renk oje hoşuma gitti, onları da alıverdim.



Bloğu takip edenler bu sene Kasım ayında TEYZE'mi kaybettiğimi bilirler. Ölünün arkasından da evdeki eşyaları iyi olanlar dağıtılır, olamayanlar çöpe atılır. Bu işleme de çöpe gidecekmiş, annem almış ablamın elinden. Ben de pikocu da, onun  kenarlarına fırfır yaptırdım. Arkasını da düz mavi renkte fermuarlı yaptırdım. Şimdi ağbimden 2 tane sattığı hazır yastıklardan alıp içine koyup kullanacağım.


 Yüncüme uğradım, amerikan servisi örmek için diğer renklerinden aldım. 



Tarhanayı yoğurduktan sonra, kuru fasulyenin yanında severek yediğimiz ilaçlı domatesi yaptım. İnce kabuk domates alınır, yıkanır. Kabukları soyulur, iri iri uzun olarak doğranır. Aralara tatlı sivri biber doğranır, tuz doğranır, acı biber doğranır (az).  Domatesler bitinceye kadar bu işlem yapılır. Baharatçılarda satılan SALİSİLİK ASİT üstüne boşaltılır. Karıştırılır, tencere kapağı kapanır. Sabaha kadar su salacak, yarında kavanoza dolduracağım.  Kışın bazen bu karışımdan susuz olarak alıp omlet, bulgur pilavı yapımında da kullanıyorum.


Bahçemde görmediğim bir güzelliği de sizler için resimledim. Yarın görüşmek üzere hepinize hayırlı akşamlar.





10 yorum:

  1. Öncelikle başınız sağolsun ben duymadım demek ki Teyzen e Allah rahmet eylesin mekanı cennet olsun inşallah...
    domates karışımını ilk defa senden duydum burda satılıyor mudur ki acaba salisilik asit bulam lazım.. Çok enteresan birşey sanırım. Pişirerek mi kullanıyorsun yoksa kahvaltıda kahvaltılık gibi mi..
    Servisler süper olacak ben de senden kopya çekeceğim hemen..
    Ojeler süper renklermiş..:)
    Öpüyorum selam ve sevgilerle canım..:))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. özlemciğim bütün malzemeyi çigden doğrayıp 1 gece bekletiyorsun, domates suyunu salıyor. Ertesi gün büyük kavanozlara doldur. Kışın tabağa koyuyorsun suyuna ekmekle ban, ya da kaşıkla ye. Salisilist asiti baharatçıda ya da eczanelerde de bulabilirsin. 10 kiloya bir paket kullanıyorsun,üzerinde yazıyor zaten.
      Başsağlığı dileğin için sağol.

      Sil
  2. Tarhana leziz olacak :) Ellerine sağlık :)

    YanıtlaSil
  3. canim ellerine saglik tarhananin masallahi var nazar degmesin rahmetli halam bile derdi hamur bile nazar aliyor diye:)canim salislik asit neden kullaniyorsun ögrene bilirmiyim?
    sevgiler♥

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. 41 kere maşallah o zaman gügü:)) salistik asit bildim bileli kullanılır, domates erimesin bozulmasındiye konur.
      sevgiler

      Sil
  4. Tarhanayı oldum olası sevmem ablacım ama yapımını senden öğrenince gerçekten şaşırdım.
    Bende kedilerin baş ağrısı çektiğinde ot yediklerini duymuştum ama aynı şekilde ne kadar doğru bilemiyorum. Belki onlar doğayı bizden daha iyi tanıdıkları için hangi otun neye iyi geldikleğini biliyordur.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Selimciğim tarhana sevilmezmi:))) sen bir bak dene çorbayı annen yapsın, içine ekemk doğra biraz da ekşimik( lor) koy, yanında bir baş ta soğan bak o zaman nasıl yersin. Besleyici bir çorbadır.
      sevgiler

      Sil
    2. Valla ablam her fırsatta bu çorbayı yediği için bizim evden eksik olmaz. Bunu bilen diğer ablamda bodrumdan ala ala ev tarhanası almış ama ben nafile ağzıma sürmem oldum olası.
      Sevgilerle...

      Sil