TARHANA YAPIMI...

04 Eylül 2013

İlk defa tarhanayı tek başıma bu sene ben yaptım daha önceden annem yapıyor ben sadece çıkarmaya yardım ediyordum.


MALZEMELERİMİZ:
- 5 kilo yuvarlak kırmızı biber
-5 kilo uzun kırmızı biber
-1 kilo mor soğan
-un
-domates
-yoğurt
-1 paket sanayağ
-tuz
- geçen senenin tarhanası
- 1/2 paket pakmaya

( Domates, acı biber ve yeşil biberler kafanızı karıştırmasın onlar başka bir malzeme)


Dün hem MÜGE ANLI'yı izledim hemde biberleri doğradım. Yıkadım ayrı ayrı yumuşayıncaya kadar kaynattım.

Soğanlarımızı soydum, yemeklikten biraz iri doğradım. Üstüne 5-6 tane domates rendeledim, soğanları bu domates rendesi ile pişirdim. Sonra soğuyunca blendırdan geçirdim.

Kaynatmış olduğum biberler soğuyunca, kevgirden geçirdim. Geçen seneden olan tarhanadan 1,5 su bardağı tarhana ve 1/2 paket pakmayayı 2 kepçe ılık olan kaynattığım biber suyu ile mayalandırdım ve ağzını kapattım. Ondan sonra dinlenmeye geçtim:)))

Sabah olunca annem sandalye de oturdu, beni izledi:)))
Unu eledim, ortasını açtım.


Blendırdan geçirdim soğanın içine yarım paket tuz, mayalandırdığım tarhana ve 1 paket sanayağı ilave edip karıştırdım. Bir üstteki resimde 2 paket pazardan köylülerden aldığımız taze biber ve domates salçası var, eğer bizim biberler iyi renk vermezse onları kullanacaktım gerek kalmadı.


Sanayağını iyice eritmek lazım, ellerimle o işlemi gerçekleştirdim.


1Kilo hazır yoğurdun üstünden kaymağını sıyırdım, onu da ilave ettim. Ondan sonra yoğur babam yoğur, devamlı un ilavesi ile hamur yoğruldu. Tabiri caiz ise Annemin Anneanesi Kırcasalihten gelme, alnın terleyecek tarhanayı yoğururken demiş:)) Babam tavanda ampulü gösterdi o terleyecek dedi:)) bizde hamuru toparlaya toparlaya sert bir şekilde oluncaya, elimize yapışmayıncaya kadar yoğurduk. Alın değil maşallah her yerimiz ter oldu:)))


Sonuç gördüğünüz gibi sert bir tarhana hamurumuz oldu, Üstünü örttük her gün yoğuracağız kısmetse.
15 gün sonrada çıkaracağız, esas olay orda işte en büyük yorgunluk orda:))) Hamuru sert tutmamızın sebebi 15 gün sonra çıkarma işleminde elimize yapışmaması içindi.
KOLAY GELSİN BANA:)))

6 yorum:

  1. Öncelikle ellerinize sağlık diyorum. Çok değişik bir tarhana tarifi. bu hangi yörenin?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sevgili begonvilli ev,ben trakyada yaşıyorum. Annem bulgaristan göçmeni, onun tarifi bu . Yıllardır yeriz bu tarhanayı, kışın içine ekmek doğrarız, lor atarız yanında da soğan kırarız. Ya da içine tel şehriye atarız öyle pişiriz.Denerseniz seveceksiniz inanın.
      sevgiler

      Sil
  2. afiyetle yiyin inşallah.

    YanıtlaSil
  3. Ellerinize sağlık, ben de yapıyorum ancak sana yağ ile ilk kez gördüm, mutlaka çok güzel oluyordur, seneye deneyeyim ömür olursa. afiyetlerle tüketin inşallah, çok öptüm.

    YanıtlaSil