Resmi nikâhsız evliliğe hayır de! İmam nikâhının cezasını kaldıran AYM kararını reddediyoruz.

11 Haziran 2015


Anayasa Mahkemesi, Türk Ceza Kanunu’nun (TCK) “Birden çok evlilik, hileli evlenme, dinsel tören” başlıklı 230. maddesinin 5. ve 6. fıkralarını iptal etti. Bu iptalle, resmi nikâh yapılmadan kılınan imam nikâhının cezası kaldırıldı. Tek bir kadın üyesi dahi bulunmayan, 17 üyesinin tamamı erkek olan Anayasa Mahkemesi’nin aldığı bu karar, Türkiye’de yaşayan her kadını doğrudan etkiliyor ve aynı zamanda kadınların aleyhine.
Bu karar, erkeklerin birden fazla kadınla evlenebilmesinin, çocuk yaştaki evliliklerde artışın, erkeğin belli bir ücret karşılığında anlaşarak kadınla kıydığı Muta nikâhının yaygınlaşmasının önünü açacak. Kadınlar, resmi nikâhla elde edecekleri nafaka, velayet, tazminat, miras gibi tüm haklarından da mahrum kalacak. 
Anayasa Mahkemesi’nin bu kararı Türkiye’nin imzacı olduğu tüm uluslararası sözleşmelere, laiklik ilkesine ve devrim yasalarına aykırı bir karar.
Anayasa Mahkemesi'nin bu kararıyla yaratılan boşluğun bir an önce giderilmesi, iptal edilen fıkralardaki cezanın alt sınırının iki yıldan fazla olarak belirlenmesi, evlenme yaşının 18 olması ve çok eşliliğin engellenmesi için hemen yasal düzenleme yapılmasını talep ediyoruz.

Herkesi kampanyayı imzalamaya davet ediyorum.


2 yorum:

  1. Dini nikahın ülkemizde istismar edildiği doğrudur ama tamamen yanlış bir şey olduğunu söyleyemezsiniz. Çoklu evlilikleri dinimiz helal kılmışken bunun cezalandırılması çok yanlış. Yapılan dini nikahın cezalandırılmasındansa, imamlarında kıydıkları nikahların resmi hüküm olması desteklenmelidir.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba ben dini nikahın yanlış olduğunu savunmuyorum, dini nikah resmi nikahtan sonra kıyılmalıdır. Birçok çeşit dini nikah olduğunu söylüyorsunuz... ben ce bu evlilik birliğini sarsan fuhuşa teşvik edici muta nikahı vs nikahları tanımam. Resmi nikah kıyılır, düğün gecesi de imam nikahı kıyılır ve namaz kılınır. Sadece imamın kıydığı nikah resmi nikah olarak kabul etmem imkansızdır.
      Saygılar

      Sil