GENETİĞİMİZİN BOZULMASINA İZİN VERMEYELİM.

30 Haziran 2017


Aşırı sıcak bir hava, nem fazlasıyla mevcut. Allah dışarıda çalışanın yardımcısı olsun. Tarla, inşaat, şoförlük, temizlik vs işler pek zahmetli bu zamanlarda. Ben bile çalışır iken odadan depoya çıktığımda resmen sıcak hava çarpardı yüzüme. Öğlen pek dışarı çıkmamak, bol su içmek ve hafif beslenmek lazım bu günlerde. 
Mesela ayran, ekmek...
Mesela ızgara sebze...
Mesela yoğurt meyve...


Bol bol çayyyyyyyyyy...


Bayramdan önce arife günü yaşadığım bir olayı anlatayım size...
Şu son yıllarda insanlar bazı ibadetlerden soğudular. Bunlar da toplumda yapılan yanlışlar yüzünden.Yalan üzerine yaşadığım bir olay.....
 Evim bahçeli 2 yanı yol 2 yanı komşu, yan yol bahçe duvarında üstte tel var ve rahmetli babamın ektiği asma tellere boydan boya sarındı. Gelen geçen topluyor, kesinlikle bir sözümüz yok. Çünkü göz hakkı var. Bahçede daha ekili 3 asma olduğu için bizde de sorun olmuyor. roman mahallesi yakın. Arifeden bir gün önce bir amca geldi ağbimi sordu işte dedim. Bayram için torunlar gelecek biraz yaprak toplayabilir miyim dedi. Topla dedim. Arife günü amca yine geldi izniniz olursa biraz daha toplayayım mı salamura yapacak hanım dedi. Buyur dedim. Topladı gitti. Sonra elinde bir pepsi ufak şişe ile geldi. Abla yeğenler geldi, onlar paylaştılar. Tekrar dedi buyur dedik. Annem bunlar yemeği sever dedi. Saat 18 civarı ağbim telefon açtı bayramın 1. günü amca oğlu ve eşinin geleceğini söyledi. Eh biraz alışveriş yapmak lazım. Manava gitmek için minibüse bindim durakta indim. Baktım köşede amca sandık üstünde topladığı yaprakları satıyor. Beni gördü bozuldu abla nasılsın falan. Ben iyiyim sağol sen nasılsın dedim yüzüne yaptığını vurmadım. Ben bitişik manava geçtim alacağımı aldım, karşı peynirciye geçtim baktım toplamış yaprağı bana bakındı şöyle bir kaç defa göremeyince tezgahı yine kurdu. Benim de en sevmediğim şey YALAN bunu yapacağı yere abla param yok yaprak toplayayım satayım dese amenna. Resmen artık duygu sömürüsü ile geçiriyorlar hayatı. Ben çok üzüldüm para ile bende satardım ama ben babamın hayrı ve duası için izin verdim...


Bu sene 3 senedir çalışmadığım için bahçeye ekim işlerine merak sardım. 1,5 sene babam felçli kaldı. 31.12.2015' te vefat etti. Bunlar rahmetli babamdan kalan tohumlar. Bu sene ziraatten tohum çimlendirdim, tabi ki hibrit tohum. Seneye Allah kısmet ederse bunlardan çimlendireceğim.


Bu da bahçemde çimlendirip yetiştirdiğim domates, biber, salatalık, yeşil fasulye, mor lahanalarım.


Bunlarda ilk mahsullerim, Fasulye cinsim Cino. Bir kısmı yemek oldu, 2 poşette dondurucuya kaldırıldı. 2 de çiçek tohumu aldım kısmetse seneye ekeceğim tekrar. Biliyorsunuz yerli tohum yasaklandı. Sadece tek ekimlik hibrit tohum yetiştirmeye izin var. Bunlar da ne yazıkkı genetik bozuklukluklara yol açıyor. Bazı yerler de tohum takas etkinlikleri var. Mesela benim üye olduğum bir grup bu işi yapıyor. Ben bu sene takas yapamıyorum çünkü tohumların en az 2 sene ekilmesi şartı var. Ben sadece horoz ibiği çiçeği tohumu göndereceğim.


Sizleri bahçesi olanı, ya da yazlarını köy de geçirip sebze dikenleri yerli tohumları saklamaya davet ediyorum. Genetiğimizin bozulup  ilaç kapitalizmine yenik düşmemek için yerel tohum kullanmamız lazım. Umarım başarılı olunur.
Şimdilik hoşçakalın.....


4 yorum:

  1. Bu ne güzel bir çiçekmiş. İlk kez görüyorum Horoz İbiği Çiçeği :D

    YanıtlaSil
  2. ellerinize sağlık. sizin gibi insanlara ihtiyacımız var gerçekten. hastayım bahçe işleriyle uğraşabilen ve buna emek sağlayan insanlara. keşke bahçem olsa diyorum ama şöyle gözüm gibi bakabileceğmi de pek sanmıyorum. ellerinize sağlık tekrardan :)

    ve o amca da çok büyük ayıp etmiş. benim merak ettiğim, sonrasında yüzsüz yüzsüz gelip istedi mi tekrardan? ya da gidip başkasının ağacına mı musallat oldu

    YanıtlaSil
  3. Amcaya sinir oldum. Bizim köyde de izinsiz meyve toplama muhabbeti çok vardır. Bizde bazen başkasının ağacının topluyoruz. Topluyoruz ama biz topladık diyip getirip bölüşüyoruz. Biraz kendi meyvemiz ve kendi meyvesinin çoğu. Bu bile suistimal edilebiliyor. Ağacına çıkamayan bizim toplayıp teslim etmemizi bekliyor. Aslında bu bile iyi bir kere uzum ve incir toplamak için uzak bir araziye gittik hiç bir şey kalmamış.
    Köydeyken herkes kendi tohumunu kendi üretildi sonra ne oldu bilmiyorum. Annemin saksida yetiştirdiği minik biberleri var, her yıl diker.

    YanıtlaSil