KÖTÜ BİR AHLAK DISI DAVRANIS OLAN HIRSIZLIK.

20 Ağustos 2017


Herkese hayırlı pazarlar,
Perşembe günü yaşadığım bir olayı anlatayım size. Ağbim pazarcılık yapıyor, bir süre önce sağ gözü ve çevresinde kırmızılık oluşmaya başladı. Doktora çıktığında şeker hastası olduğu için gözünün arkasında kanama olmuş ve kan birikmiş. Buradaki hastanede bir hayli pahalı olduğu için tedavisi ( 25-30 bin) en yakın şehirdeki Eğitim ve araştırma hastanesine yönlendirdi. Aynı zamanda o şehre perşembe günleri pazara gittiği için randevularını aynı güne denk getirmeye başladı. O günlerde beni de götürdü o şehre sergiyi kurdu satış yapabileceğim malları açtı ( havlu, yastık kılıfı, ayak paspası, mutfak önlüğü, mutfak havlusu gibi ufak mallar) bunların fiyatlarını biliyorum. Kendisi lazer tedavisini olmak için hastaneye gitti. Yavaş yavaş alışveriş başladı, bir ara sergi müşterisi kalabalıklaştı bu durumda serginin bir noktasına yığılma olduğu için mesela pike bölümüne orada müsteri ile ilgileniyorsun. Bir ara başımı diğer tarafa çevirdiğimde bir bayanın yastık kılıfını ufacık katlayıp  çantaya koyduğunu gördüm. Hemen yanındaki bayan dikkati dağıtsın diye ücretini sordu. Almadan sergiden ayrıldılar. A ma kadın devamlı arkasını dönüp bakıyor. Beni üzen giden 3.5 tllik yastık değil inanın, bunu yapan kişinin ve yanındaki bayanın kapalı olması idi. Bunlar hiç mi KURAN okumamışlar, hırsızlığın büyük günahlardan biri olduğunu bilmiyorlar mı? Bu işi yaparak diğer müslüman kardeşlerini lekelemiyorlar mı? 


En büyük edepsiz hırsızlık yapan olarak kendisi oldu, en büyük insani davranışı da ben yaptım diye düşünüyorum. Aç çantanı o koyduğunu çıkar bakayım deyip onu orada rezil edebilirdim. Susmayı ve bakışlarımı yöneltmeyi tercih ettim. Siz bu konuda ne düşünürsünüz? nasıl bir tutum sergilerdiniz benim yerime?........


11 yorum:

  1. Açıkçası böyle bir durumun yaşanmasına izin vermezdim. Çünkü bu tür şeyler olduğunda bu kişiler sizin bakışlarınızdan ders almıyor ne yazık ki. Siz büyüklük ettiğinizle kalıyorsunuz. Lakin onlar daha fazlasını yapmak için yüz buluyorlar bence. Kim bilir çeyizlerini böyle düzüp namuslu ve tesettürlü bir kadın olarak evleniyorlar. 3,5 TL'lik bir şey için bunun yapılması hastalık. Biraz sinirlendim :D

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Eğer çantanı aç desem, ya açmasaydı ve yaygara koparsaydı. Çevredeki pazarcı esnaf gelip onu tartaklasaydı daha mı iyi olacaktı. Ben bunları düşünerekten sesimi çıkarmadım. 3.5 tl için buna değmez onunla zengin olmam ama davranış ters.
      Saygılar,

      Sil
  2. Böyle vakalar beni çok üzüyor.Bunun ihtiyaçtan ziyade hastalık olduğunu düşünüyorum. Siz insanca davranmışsınız ama karşınızdaki bunu anlar mı bilinmez!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok haklısın ama bu durumda rezil olması çok daha kötü idi. 3.5 tl için zengin olmam ama davranış ters ne yazık ki.
      Saygılar,

      Sil
  3. Kimisi tamamen kötücüllükten bunu yapıyor kimisinde de çalma hastalığı var. Ben de bir bujiteri mağazası sahibiyle sohbet ederken öğrenmiştim, hırsızlıkla bir türlü baş edemediklerini anlatmıştı bana.

    Geçmiş olsun diyorum sana da... Umarım kalbi,fikri kötü insanlar hep uzaklarda kalırlar.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Devamlı çalma hastalığı Kleptomoni idi galiba ismi. O benim komşumda ve ağbimin boşandığı eşinde vardı ikiside rahmetli oldu. Komşum bakkala gitse sakız çalardı, hatta kendi gelinlerinin altınlarını çalardı. Ne yazık ki ağbimin eşinden boşanma sebebi de bu hırsızlık. evlendiği kişi eli uzun çıktı. Bir kaç kez ikaz ettiler evde yapılanlara. Ama en son rahmetli teyzem İstanbuldan bize geldiğinde onun çantasından para çalmış. Bu olaydan sonra ağbim götürüp ailesine teslim etti ve boşandı.
      Geçmiş olsun dileğin için sağol.
      Sevgiler,

      Sil
    2. Bir çok ünlü kişilerde de bu kleptomani hastalığı varmış hatta bazı mağazaları komple ücret karşılığında kapatıp hırsızlık yaparlardı bazıları ise çalacak olan şeylerin ücretini peşin öder öyle çalarmış:))
      Sadakan olsun be ablam ancak hırsızlık dinimizde de kolun kesilmesi ile cezalandırılır.
      Çok pişkin insanlar var ablam geçmiş olsun.

      Sil
    3. Şeriat kanunu na göre dediğin gibi Sevgiciğim. Giden malın derdinde değilim, sadece davranış hatalı onun için yazdım bunu.

      Sil
  4. inşallah herkes yaptığının cezasını bulur. @yüreğimin iklimi

    YanıtlaSil
  5. İşte burada benim yazıma geliyoruz.
    Allah'tan korktuğu için emrine riayeten kapansa idi zaten hırsızlık da yapmazdı Demek ki kapanmasının ardında başka siyasi ve ekonomik nedenler yatıyor. Ve alışverişte gördüğümüz üzre p.efendimizin dediği gibi iyi bir insan sayılmıyor.

    YanıtlaSil