SEVGİLİ GÜNLÜK (GÜN) 1

03 Ekim 2017



http://mariantrikot.blogspot.com.tr/2017/07/oylesine-ic-dokme-ds-ykama.html
21 gün boyunca günlük yazma eylemi başlatmış, sevgili  http://leylakdali.blogspot.com/ adresinde gördüm ben de yazmaya karar verdim.

Sabah her zamanki gibi saat 8' de kalktım. Basit bir kahvaltı yaptık. Bahçede 4 tane kedim var onların mamalarını verdim. Ağbim bu gün hava yağmurlu olduğu için işe gitmedi. Zaten dün bütün gün boynu tutuktu. Dün kışlıkları çıkarma işlemi sırasında atkısını görünce bu gün boynuna sardı. Daha sonra sobamızı kurduk. Allah' tan bu sefer kavga olmadı. Bilen bilir soba kavgalarını:))) Bugün buranın pazarı ağbim (pazarcıdır) sergisini açmadığı için, annem ile birlikte pazara turşuluk malzeme almaya gittiler. Gitmeden önce liste yaptık ellerine verdim.
Lahana
Acur
Kelek
Yeşil biber
Kırmızı kapya biber
Sarımsak vs 
Onlar pazara gittiğinde,çamaşırları makinaya attım, yatak odasını güzelce sildim, tozunu aldım. Salonu da aynı işlemden geçirdim. Camları yarın silmek için niyetlendim. Umarım yağmur diner ama çiftçiye de yağmur lazım, daha sonraki günlere de kalabilir. Mutfakta dolanıp durdum, sağı solu şöyle bir düzelttim, canım tatlı çekti, aşure yapmak için aldığım incirleri lüpletmeye başladım. Çarşamba günü kısmetse aşure yapacağız nasılsa yarın bir koşu çarşıdan alırım:))
Annemler gelene kadar biraz Müge Anlı'yı izledim, Gaziantep'te  ortadan kaybolan Mehmet Bey'in cinayete kurban gittiği bu olayın çözümlenmesi için sarf edilen çabayı izler iken, annemler geldi. Erzakları içeri taşıdık. Ben sarımsakları soymaya başladım, annem salatalıkları yıkadı. Ardiyeden büyük cam kavanozları çıkardım yıkadım. Annem turşuyu yapmaya başlayacak baktı nohut yok evde dedi, eh aşurenin bir malzemesi daha eksildi:))) Yarın nohutta almak farz oldu:)) Bakkaldan üzüm sirkesi ve BİLLUR tuz aldım. O turşuyu kurmaya başladı ben çamaşırları astım. Bu arada bahçeye baktım ceviz ağacını silktikten sonra en tepelerde kalan cevizler dökülmüş biraz, çamaşırdan sonra toplamak lazım dedim, yağmurla birlikte toprak ıslandı dedim ama ayakkabılar çamur toplayacak altına diyerek vazgeçtim. Umarım kargalar taşımaz. Kargalar bu yağmurda uçmaz değil mi??????????



Sonunda salatalık turşusu kuruldu. Darısı karışık turşunun başına onu yarın kuracağız kısmetse. Tarif isteyen olursa eğer;
Turşuluk salatalıklar güzelce yıkanır. Kavanozun altına  bir avuç kuru nohut konur. Salatalıklar kavanoza konur iken bir kaç yerinden bıçakla delinir, aralara doğranmış sarımsak koyuluyor. En son bir su bardağı üzüm sirkesi, 1 yemek kaşığı şeker dökülür kavanoza ve tuzlu su hazırlanarak üstüne çıkıncaya kadar kavanoza dökülür. Ağzı sıkıca kapatılır ve bir ufak leğen içine konur. Beklemeye bırakılır. 

Annemin karnı açıkmış, kendisi şeker hastası sık yemek yer. Ona yemek hazırladım afiyetle yedik:))) ben de sebeplendim bu vesile ile, canım yine tatlı çekti bu sefer fıstık ezmesi aldım bir tatlı kaşığı ağzıma. Akşam yemeği olarak yeşil fasulye ayıklamaya başladım, yemeği de pişirdim. Rüzgarlı havanın kuytusu, yağmurlu havanın uykusu demişler, biraz uyudum. uykudan kalkınca kendime film açtım netten fakat film beni memnun etmedi yarıda bıraktım. Kalktım kendime kayısılı biberiyeli çayımdan yaptım elime işimi aldım.

Hem çayımı yudumladım hem de işimi ördüm, bir taraftan yeni film arayışına girdim. Annem ben uyuyacağım üstümü ört dedi pike örttüm, Şu saçma programlardan onu bir türlü vazgeçiremedim, Seda SAYAN'ı izliyor film ile Seda karışıyor:)))) ah tamam uyudu kalk Özlem TV yi kapat:)))))))))) 
Bir saat sonra uyandı, tv yi tekrar açtırdı, en iyisi ben bahçeye çıkayım biraz, çekemiyorum şu kimin eli kimin cebinde durumlarını.  Sonra da salata yapayım.  Bahçeden 3 tane biber kopardım, hala daha çiçekleri var demek ki havalar soğuyuncaya kadar biber yapacak. Dün 6 kilo aldığım tatlı Deveçatağı domateslerinden:)) reklama giriyor galiba:)))) 2 tanesinin kabuğunu soydum, bir kaç yaprak marul, bir salatalık, yarım havuç ile salatamı yaptım. Salatalığı doğrarken son kısmını lüplettim. Şimdi de aynı işlemi havucun diğer yarısına yapıyorum. Ayaklarımı pufa uzattım dışarıyı izliyorum, yağmur dindi, çocuklar bisiklet ile geziyorlar.50 yaşına kadar öğrenemedim bisiklet sürmesini bu yaşta denesem mi acaba. Kara bulutların arasından güneş ışığı afifte olsa görünüyor, Bu arada annem Esra EROL'a döndü, bir beyin annesini buldular hiç görmemiş, alkışşşşşşşşşşşş.............
Akşam 18:00 gibi ağbim geldi üşümüş sobayı yakalım dedi, hay yukarıda yazmaz olaydım. Sobayı yakınca içeri br duman bir duman saldı anlatılamaz. Bacayı da yeni temizlettik, annem başladı baca iyi temizlenmedi demeye... Neyse başka odun atmadık sobayı sönmeye bıraktık. Akşam yemeği yenildi, ağbim kahveye gitti. Annem yaşlı olduğu için yattı. Ortalık bir sessiz kaldı ki, tam kitap okuma zamanı dedim yeni bir kitaba başladım.


Gece saat 24:00 e kadar kitap okudum, gönül yamalarımı kapatmaya çalıştım.






2 yorum:

  1. Afiyetler olsun, turşu candır ;-))
    Yasak Meyve'yi görünce içim kabardı yaklaşık 15 gündür yanımda geziyor da okunamıyor ;-)
    Sevgiler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hoşgeldiniz umarım beğenerek okursunuz.
      Sevgiler,

      Sil