OKUDUM 21 BİR PSİKİYATRİSTİN GİZLİ DEFTERİ

02 Haziran 2018


Bir psikiyatristin hastaları hakkında yazdığı kısa kısa hikayeler var kitapta. Hastalar ile ilgili bilgileri ve teşhisleri ilgi duyarsanız okumanızı tavsiye ederim.

"Bir ilişkiyi sürdürebilmek için öfkemizi tutup kendimizi ifade etmekten kaçındığımız zamanlar az mıdır? Peki ya canı istediğinde öfkesini salıveren insanlar? Kimilerinin bu davranışı yanına kâr kalır, bir bedel ödemez, kimileri de öfkesini kontrol altında tutmayı öğrenip acı çeker. Bazıları ise öfkeyi ifade etmenin sağlıklı bir yolunu bulur."
*****
"Şartlarla başa çıkma mekanizmamızın başındaysa mizah geliyordu."
*****
Pek çok doktorun ve halktan insanın psikiyatriye karşı önyargısının ardında korku yatar. Kendi zihinsel çatışmalarının inkârı içinde olan insanlar kimi zaman gizli psikolojik sorunlarının fark edilmesini önlemek için psikiyatristlerden kaçınır veya onlara saldırırlar.
*****
Gerçek hikayeler kurgudan çok daha tuhaftır.
*****
İnsanlar kimi zaman depresyona girdiklerinde altta yatan duygudurum bozukluğunun bir göstergesi olan fiziksel rahatsızlıklar yaşar.
*****
"Terapistin kendini açması hasta için manevi bir yük olabilir ve hasta terapiste ilgi gösterme, kızma veya onu kıskanma ihtiyacı duyabilir ki bu da iyileşme sürecine ket vurur."

3 yorum:

  1. Çok ince işler bunlar, değil mi ?

    YanıtlaSil
  2. okumuştum ivit fena diildi :) bi de önerdiğin hichki adlı filmi izledim, çok sevdim saol yaaaa :)

    YanıtlaSil