KORONA GÜNLÜKLERİ 12

04 Nisan 2020


Hava sabah kalktığımda yağmurlu idi ve şu saat oldu hala yağıyor.  Kapalı bir hava yağmur bir taraftan karanlık bir taraftan insanın içi kararıyor yine. 
Sabah kalktım ağbimin şekerini ölçtüm kahvaltısı hazırladım ben tekrar yattım. Saat 10 gibi kalktım bir dilim kızarmış ekmekle kahvaltımı yaptım. Yatakları topladım, bulaşıkları yıkadım. Akşamdan bir miktar kıyma çıkarmıştım buzluktan. birazda ekmek içi çıkardım köfte yaptım. Akşama yemekte izmir köfte var. 
Dışarısı sakin 20 yaş altıda yasaklandı ya sokaklar bomboş. Romanlar geziyordu artık yoklar. 
Bakkala gittim maskemi takaraktan, ekmek aldım.
Ağbime öğlen yemeği olarak akşamdan kalan bulgur pilavını ısıttım. Yanına lor peynirli, zeytinyağlı marul salatası yaptım.
Kendime bir fincan nescafe yaptım dizimden 1 bölüm izledim. Birde uzun zamandır izlemeyi ertelediğim filmi izledim.



KEFERNAHUM

Lübnanlı yönetmen Nadine Labaki'nin son derece dramatik son filmi, işte bu diyalogla başlıyor. Kefernahum, 12 yaşındaki Zain'in kısacık hayat hikâyesini anlatıyor. Ailesinden sadece sevgi gördüğünü, bunun dışında hep ihmal edildiğini söyleyen, nüfusa kayıtlı bile olmayan Zain, Beyrut'un en fakir mahallelerinde bazen tek başına, bazen mülteci bir kadının sıcak kucağında hayat mücadelesini sürdürüyor ve sonunda anne-babasını mahkemeye veriyor. Çocukluk, aile, göçmenlik, sevgi gibi evrensel kavramları işleyen filmde Zain rolünü olağanüstü bir performansla üstlenen küçük Zain Al Rafeea, gerçekte Beyrut'ta Suriyeli mülteci bir ailenin çocuğu olarak tıpkı filmdeki gibi zorluklar yaşamış. Nadine Labaki, 2008'de Karamel adlı filminin gösterildiği İstanbul Film Festivali'ne konuk olmuştu. Kefernahum, Lübnan'ın Oscar adayı olarak açıklandı.

Tüylerim diken diken.Daha önce hiçbir film hikayesiyle beni bu kadar etkilememişti. o küçükmüş gibi duran fakat bütün insanlığa taş çıkaracak yüreği kocaman olan koca adamı hiç unutamayacağım.. Ne diyordu koca adamımız "Çocuğuna bakamayacak anne-babalar dünyaya çocuk getirmesinler, ben anne babamdan şikayetçiyim beni bu dünyaya getirdikleri için.!" 

Şimdi bir fincan türk kahvesi ile kitap okuyayım. 



7 yorum:

  1. 7 ve 3,5 yaşlarında yeğenlerim var.Kardeşimi arayıp senin kızlara sokağa çıkma yasağı gelmiş diye takılıyordum dün akşam:) Kuzucuklarım burnumda tütüyor :(

    Film güzele benziyor.Not ettim :)

    Afiyet olsun ve keyifli okumalar...

    YanıtlaSil
  2. Çok güzel filmdi, değil mi? En sevdiklerim arasında yerini aldı.

    YanıtlaSil
  3. Buralar da yağışlı. Bir türlü bahçe-tarla işleri yoluna koyamadık bu yüzden, Filmi izlemiştim ve çok etlilenmiştim bu arada.

    YanıtlaSil
  4. Bizim burası da iki gündür yağışlı, içim daha da bir sıkılıyor sanki böyle olunca.
    Filmi merak ettim, bakayım ☺️

    YanıtlaSil
  5. Bu filmi izledim ve bir daha hiç unutmadım.

    YanıtlaSil
  6. Havalarda insanlar sokağa çıkmasın diye sanki kış misali kapalı,serin.Serçelerde cıvıldamasa ,nisan ayında olduğumuzu düşünmeyeceğim.

    YanıtlaSil