BUGÜN GÜNLERDEN PAZAR

21 Eylül 2020


Artık geceleri üstümüze battaniyeleri almaya başladık. Ağbim şortlu takımdan uzun pijamalara terfi etti, hatta şeker hastaları çok üşür o battaniye artı yazlık ince yorgan ile yatıyor geceleri. En çok sevindiğim kısım ise artık geceleri kahveye takılmıyor:)) Allah bozmaz inşallah. 
Bu gün annem erken kalkmış, kahvaltı masasını o hazırlamış, beni sadece tost yapmam için kaldırdı. Onlar kahvaltı yaparken yatakları topladım biraz telefona takıldım. Onlar kalkınca ben oturdum kahvaltıya biraz tost biraz ızgara zeytin peynir çay ile kahvaltımı yaptım. Ağbimin pansumanını yaptım o kahveye gitti. Makinaya çamaşır attım. Bulaşıkları yıkadım. Ocağa kemik suyu yapmak için kaynamak üzere kemik koydum. Pilavda çorbada kullanmayı çok seviyoruz. Kasaptan aldığım eti kemikli alırım etini sıyırttırırım kuşbaşı doğrar eleman eti, kemiğide kırar bir kaç yerinden öyle alırım. Akşam fırından bayat ekmek almıştım, içlerini çıkardım rondodan geçirdim 4-5 paket köftelik dolaba kaldırdım. Bahçeye çıktım çiçekleri dolaştım biraz, malum sonbahar son demleri artık.


Bu arada saate baktım 11 olmuş, giyindim üstümü, pazar  arabamı aldım pazara gitmek üzere minibüse bindim. Pazara benden erken giden var mı mahalleden diye düşünmüştüm ki Ayteni durakta gördüm, o benden de erkenci imiş:)) Benim alışverişim sabit bir sergidendir. Sadece taze fasulyeyi köylülerden alırım. Soğan patates toptan aldığımız için evde var, onları da pazardan almam. Baktım kamber biber çıkmış pazarda ilk defa gördüm bu sene. Kapalı pazara girmeden dökmüş bir kardeşimiz yere satıyor. Pazar yerine girdim doğru bülent ağbimin sergisine gittim pembe domates ve yeşil fasulye hariç tüm alışverişimi oradan yaptım. Salatalıkta gelmiş turşu kurmak için 6 kiloda ondan aldım. Köylü pazarına geçtim fasulyemi, maydonozumu, marulumu aldım bir sergiden, baktım teyzem arpacık soğanda satıyor 1 kiloda ondan aldım, bahçeye ekeriz, ilkbaharda taze soğan yeriz. Çanta ağırlaştı. Kent konseyine uğradım 2 lokma söyledim onlar pişerken bende bir türk kahvesi içtim.


Kapalı pazar çıkışındaki sergiden pembe domates aldım, minibüsle eve geldim. Ağbim evde idi karnı acıkmış hemen bir domates doğradım yanına da peynir verdim, bu ikilinin hastasıdır, yemek yemez öğlenleri. Çantayı boşalttım salatalıkları çıkardım, hemen yıkadı annem 5-6 su, yumuşak olanları ayırdı. Turşuyu kurmaya başladı.


SALATALIK TURŞUSU

- 5-6 kg turşuluk salata
- bir avuç nohut 
- 2 baş sarımsak
-Yarım su bardağı sirke
- 1 yemek kaşığı toz şeker
- 1 limonun suyu
- 2 yemek kaşığı limon tuzu
- Kavanozun aldığı kadar tuzlu su
Salatalıkları 5-6 su yıkayın. 2 baş sarımsağın tanelerini önceden suya koyun ki kolay soyulsun. Soyduktan sonra iri iri doğrayın. Nohutları yıkayın. Salatalıkları kavanoza koyarken bıçak ile 2-3 yerinden delin. Ara ara nohutu ve sarımsağı atın. Şişe dolduğunda sirkeyi dökün. Biraz suda limon tuzunu eritin dökün. Toz şekeri az su ile ilave edin. Ayriyeten hazırladığınız tuzlu suyu dökün. Ağzını sıkıca kapatıp serin gölge bir yere koyun.

Salatalık turşusunu kurduk böylece geriye karışık turşu kaldı ki bu sene onu Zehraya yaptıracağım. İhtiyacı olduğu için erişte yapıyor, turşu yapıyor, tarhana yapıyor satıyor. Yardımım olsun dedim bende karışık turşu 5 kilo sipariş verdim. Bir tek doğrama lahana turşusu kurduk mu, biz kışa hazırız. Bunu da kalle yemeği yaparken kullanıyoruz. Bu yemeği yaptığımızda paylaşacağım sizinle.

Salatalık turşusundan sonra tekrar pazara indim. Kamber biber çıkmış deyince anneme git bir 10 kilo al gel dedi. Bu sene yaptığımız tarhana gözüne az geliyor tekrar yapacağız. Bu bize zor yeter, gelene ne vereceğiz dedi. Bizim bir aile huyumuz eve yatıya gelen olursa eniştemler ( teyzem vefat etti ) veya kuzenlerim illaki giderken yanlarında biraz bir şeyler veririz biz. Bu tarhana olur turşu olur ne olursa artık. Gelen misafiri boş göndermeme gibi bir huyumuz var. Gittiğimiz misafirliği de elimiz boş gitmeyiz. Rahmetli Babamdan böyle gördük.








8 yorum:

  1. Kolay gelsin, epey iş halledilmiş. Kış hazırlığı hiçbitmiyor.

    YanıtlaSil
  2. turşu tarifi iyi oldu. bende yapacağım yakında afiyetle yiyin şekerim. ikram bizim kültürümüzde olan güzel bir haslet. dostluğu muhabbeti artırıyor bence. kolaylıklar diliyorum

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sanada kolay gelsin afiyet olsun. İkram hakkında söylediğin doğru da mavi lale nedense bu tek taraflı oluyor biliyor musun karşılıklı olmuyor.

      Sil
  3. tarhana domates turşu oh oh :)

    YanıtlaSil
  4. Ooww... Adet biraz yorucu cinstenmiş. Onun yerine elişi türevleri olsa keşke. Ben öyle yapıyorum. Şapka, bileklik, bebek yeleği vb...
    Bunlar iri kornişon salatalık galiba. Mmmm. Nefis olur. Minik olanları sevmiyorum ben de. Tek başına kuracaksın böyle ki o özel tad iyice ortaya çıksın. Maydanoz da koyarım ben. Afiyetler olsun. Sağlıkla tüketin.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. El işi de yaparız arkadaşım çetik, çember, yelek gibi. Sağolun teşekkürler ağız tadımız olsun yemek için.

      Sil