OKUDUKLARIM 70 NAR ÇİÇEĞİ

21 Ekim 2020

 

 
Zülmün Coğrafyasında Müziğin İyileştirici Gücü

Nar Çiçekleri, bir çocuğun savaşla parçalanmış topraklarda müziğe duyduğu aşkı, zorluklar içindeki güzelliklerle dolu serüvenini, işgal güçlerine taş atan küçük bir eylemciden başarılı bir müzisyene dönüşerek sonunda istediği müzik okulunu kurmasına kadar uzanan yolculuğunu anlatıyor.

Filistin'deki bir mülteci kampında büyüyen Remzi Ebu Rıdvan, daha çocukken işgal ordusuna karşı direnişte yer alan, fakat daha sonra başladığı müzik eğitimi sayesinde hayatını değiştirecek bir yolculuğa çıkarak etrafındaki onlarca insana ilham veren bir gençtir. Remzi, bir hayali gerçekleştirmenin mücadelesini vermektedir. Savaşla büyüyen binlerce Filistinli çocuğun hayatını değiştirecek bir müzik okulu kuracaktır. 
 
Bu projeye destek olmak için dünyanın birçok yerinden müzisyenler gelecektir. Amerikalı bir viyolacı, Remzi'nin yeni okulu Al Kamandjati'de çalışmak için Londra Senfoni Orkestrası'ndan ayrılır. Gelecek vadeden bir İngiliz opera sanatçısı şan dersleri vermek için Batı Şeria'ya taşınır. Ünlü orkestra şefi Daniel Barenboim Remzi'yi, Edward Said'le birlikte kurduğu Doğu-Batı Divan Orkestrası'na katılmaya davet eder. Daniel Barenboim, "Remzi sadece kendi hayatını, kaderini değiştirmekle kalmadı, beraberinde diğer birçok insanın da hayatını değiştirdi," diyor ve şunu ekliyor: "Filistin'in her yerinden gelen çocukların oluşturduğu bu olağanüstü topluluk, ilham ve güzellik dolu bir yaşamın kapılarını aralıyor." 

Nar Çiçekleri'nde, askerî işgalin kıskacındaki bir hayatın, büyüyen bir şiddetsiz direniş hareketinin, İsrail-Filistin bölünmesinin ortasındaki müzikal dayanışmanın ve çocukların müzik yardımıyla hayata dair yeni umutlar beslemesinin canlı bir anlatımına tanık olacaksınız. 
 
Remzi Ebu Rıdvan yaşamı incelenmeyi fazlasıyla hak ediyor. Taş atan bir çocuktam dünyaca ünlü bir müzisyenliğe yolculuk. Barış için verdiği mücadele ve 2002 yılında Filistinde kurduğu klasik müzik okulu. Kesinlikle okunması gereken bir yaşam hikayesi...
 
 Anne, oğluna, "Mutluluk veren şarkılar söyle," dedi."Hayatımız zaten yeterince üzücü."
*****
"Arapçada bir söz vardır. İnsanlar olmadan cennetin hiçbir kıymeti olmaz."
*****
“İşgal, yaşamın ve ölümün her aşamasına müdahale ediyor; duyulan özleme,öfkeye, arzuya ve yolda atılan her adıma müdahil oluyor. Nereye gitseniz , nereden dönseniz,her yerde peşinizde; markete gittiğinizde, hastahanenin acil servisinde, plajda, yatak odasında...”
Ne kadar ilerleyeceğimizi ve kimlerin zihinini değiştirebileceğimizi kim bilebilir? 
 
 
Güz kitap şenliği kitap 15

Sayfa 576

Toplam sayfa 4615
Puan 10
 
Toplam puan 240

10 yorum:

  1. Listeme ekledim teşekkürler! :)

    YanıtlaSil
  2. Ben de bir ara okumayı düşünüyorum. Bloguma beklerim. Reklama tıklarsanız sevinirim.

    YanıtlaSil
  3. Aklımda bulunsun bu kitap da....

    YanıtlaSil
  4. O kahveler boyle köpüklü olacaksa ben de bir fincan rica edeceğim. Sen boyle güzel özetlersen kitap da almayacağım bundan sonra:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. şu anda kahve içiyorum. Yorum için teşekkür ederim.

      Sil