YAĞMURLU GÜNLERDEN MERHABA

20 Ekim 2020

 

 
Hava kapalı, yağmur hafif hafif ciseliyor duruyor. Bu hafta pazara gitmedim. Geçen haftadan pırasa var gerisini de idare ederiz artık. Pazar günü migrosa gittim, tostluk kaşar peyniri almaya, baktım meyvelerde de indirim var meyveyi oradan aldım. Bir de Canan Tan'ın son kitabını aldım. Daha sonra poşetler ile eve gelirken pastahaneye uğradım bir güzel kahve içtim.
 
 
Kahveyi içerken bir tanıdıkla karşılaştık, eşini kaybetti geçen yıl kanserden, eniştemin kardeşi oluyor,  o da gelmiş börek almaya, ne yapıcan kardeşim bundan sonra kahvaltılar böyle dedi. Annemi , ağbimi sordu selam söyledi gitti. Ben de kahvemi bitirip kalktım, manava geçtim oradan da domates salatalık aldım. 
A 101'E Uğradım oradan da bir tek şey aldım çıktım dışarı minibüs beklemeye başladım. Yanımda ceviz ağacı adamın elinde uzun sopa habire dallara vuruyor. Ağaç kaldırımda yanında eşi de var ağaç sizin mi dedim, evet dedi evi müteahhite verince ağaç  kaldırımda kaldı dedi. 
Eve geldim, ağbim sabah gidip yufka almıştı, annem de pırasa böreği yaptı onu fırına veriyordu:)) senenin ilk böreğini yaptık.
 

 
PIRASA BÖREĞİ
Pırasa ve bolca soğan ince ince doğranır, yağda kavrulur. Ayrı bir tavada kıyma kavrulur pırasanın kavrulmasına yakın ilave edilir kıyma, karabiber tuz atılır.
Yufka serilir, bir kapta biraz yağ biraz su, karbonat ve bir çay bardağı süt karıştırılır. Yufkalar bu karışım ile yağlanır gül böreği şeklinde sarılır. Üstüne yoğurt,sıvı yağ ve yumurta karıştırılır sürülür. Çörekotu serpilir pişirilir. 

Pazar gününü böyle geçirdim.
Pazartesi sabah her zamanki işlemler, sonra evden giyinip çıktım. Ucuzlukçuya uğradım etiket aldım, kapaklı cam kavanoz aldım birkaç tane. Etiketleri salçalar karışmasın diye kapaklara yapıştırdım eve gelince. Peynirciye uğradım, elimdeki paketleri kuaföre bıraktım doğru baharatçıya nohut aldım, baharat aldım biraz, kasaba geçtim, salçacıya uğradım domates salçası aldım, eczaneye uğradım ilaç aldım. Sonra sancara bıraktığım poşetleri alıp parka geçtim bir kahve içtim. Karamel baş köşeye kurulmuş, hesabı öderken gördüm resmini çektim.
 

 Pazartesi de böyle geçti.
 Bu günse sabahtan saat 15:00 e kadar mutfakta idim. Yemek yaptım, nohutları akşamdam sıcak suya basmıştım, sabah ocağa koyup kaynattım. Pişti soğuttum kabuklarını ayıkladım ufak poşetlere bölüp buzluğa kaldırdım. Malum tarhanaya, bulgur pilavına çok kullanıyoruz. Akşamdan mercimekte ıslatmıştım birde mercimek ekmeği yaptım bu sefer içine siyah zeytin ve kurutulmuş domates te koydum.  İsteyenler için tarifi burada 
henüz daha yeni oturdum kendime ballı tarçınlı zencefilli yaptım onu içiyorum. 
Bu hafta böyle geçecek galiba yemeli içmeli:))
 

Bekir ÇOŞKUN'a rahmet diliyorum.
 
 
 
herkese güzel bir hafta diliyorum.
 

 


 


12 yorum:

  1. Nohut kabuğunu benden başka ayıklayan birisi varmış diye mutlu oldum :)

    YanıtlaSil
  2. Nohut kabuğu ayıklamak mi:) Bekir coskun cok değerli bir kalemdi, allah rahmet eylesin. Yağmurların tadını çıkaracağımız sonbahar, hersey gonlunuzce olsun

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. evet nohutun kabuğunu sevmiyoruz. Dileklerin için sağol

      Sil
  3. hepimiz evde ekmek yapar olduk bu koronada ne güzel

    YanıtlaSil
  4. Kahve keyiflerin içimi açıyor, senin yazıların yaşama sevinci veriyor insana.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ne mutlu yaşama sevinci hepimizin içinde daima olsun arkadaşım.

      Sil
  5. pırasa böreği, oley, makedon arnavut yemeği oo :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. pırasa böreğini herkes yapıyor deep, senin bahsettiğin makedon arnavut böreğinin ismi PİTA o da pırasadan yapılıyor.

      Sil