KASIMIN SON GÜNLERİNDEYİZ

20 Kasım 2020

 

 
 “Kasımın son mısralarındayız. 
Günlerden ne bilmiyorum. 
Ama ben bugün de seviyorum seni…"
 Cemal Süreya
 
Ne güzel söylemiş Cemal süreyya. Sevgi hiç bir zaman bitmez zaten sevelim sevilelim her zaman.
Günler her zamanki gibi geçiyor, ev işi, çamaşır yıkama, bulaşık yıkama, yemek yapma.. Annem evde zaten dışarı çıkmıyor, ağbim kahveye gidiyor bildiğim kadarı ile yarın onlarda kapanıyor. Dün arkadaşı ıspanak getirmiş 1 kilo aldık. Canı börek istiyormuş annem geçen gün mercimek ekmeği pişirdiğimde  keşke kekte yapsaydın demişti. 
El mahkum bunlar yapılacak, Bu gün sabah kahvaltı yaptık ortalığı topladım, bulaşığı yıkadım saatin 10 olmasını bekledim. Güzelce giyindim, bir kumaş maske, bir hastane maskesi üst üste taktım, gözüme gözlüklerimi taktım, ellerime eldivenlerimi evden çıktım. Yufkacıya gittim yufka aldım, manava geçtim soğanla salatalık aldım. Markete geçtim fiyatlara yuh dedim, barbunya alayım dedim bulamadım. Birkaç şey aldım stokladım, tereyağ, kaşar peyniri, yaş maya gibi. Yiyecek stoklamak zorundayım fazla dışarı çıkmak istemiyorum. 
 

 Bu arada fırsat buldukça bahçe ile ilgileniyorum, dökülen asma yapraklarını toprağa gömüyorum tekrar doğaya dönüşüm yapıyorum.
Dün sevgili KİREMİTHANEM sevginin yazısını okudum. Bahçe işleri ve ekim tablosu sizinle paylaşmak istiyorum. Belki balkonda da olsa yada bahçesi olanların neleri hangi ayda fidelendirip ekebileceğininden faydalanmak istersiniz.


 
Bu sitede gün gün ay takvimine göre neler yapılması lazım sitede mevcut, özellikle ay takvimi sağlık ve güzellik kısmı ilginizi çekebilir, ay şekillerine göre saç kesimi, boyama vs bilgileri mevcut.
 
 
Ayin yukselme ve alcalma hallerinin bahceye etkisi:
  • Ay yukselirken, bitki ozleri bitkinin icinde yukselir bu da yapraklanmayi hizlandirir. Cimler, salatalar, laleler, agaclar, ic mekan bitkileri bu avatajdan dolayi daha hizli buyur. Bu donem tohumlari ekmek, sulu meyve elde etmek icin asilama yapmak, cicek(karnibahar ve engibar dahil) ve yaprakli sebzeleri (ispanak vs gibi) icin uygundur.
  • Ay alcalirken bitkilerin ozleri topraga dogru yakinlasir. Bu donemde topraga iliskin islemeler yapmak daha uygundur. Bu donemde temizlik, capalama, ekolojik gubreleme yapilir. Bitkileri daldirarak cogaltma, kok sebzeleri hasat etme (turp, havuc vb), saklanacak yumru ve soganlari topraktan cikarma, fidanlari sasirtma ile bitkileri budama donemidir. 
Her ay 3/5 gun bahcede birsey yapilmasi onerilmez. Ay dunyanin etrafinda donerken tam bir daire degil oval cizer. Ovalin en uc iki tarafinda iken ay bahce kendi haline birakilmalidir. Bugunlerde yapilan tohum ekimlerinin filizlenmedigi, buyume problemleri cektigi, meyve vermedigi, hastaliklara yakalandigi gozlenmistir. Ozellikle tohum almak istiyorsaniz bu donemde yapilan ekimler sonucu olusan tohumlarin steril olacagini gozden kacirmayin. 
 

 Kızım bahçedeki tek kedim bu, odunlukta yaşıyor orada doğum yapıyor falan. 


Ispanaklı börek ve sade kek yaptım, annem kakao sevmiyor.
Ispanaklar ayıklanıp yıkanıyor, bir baş soğan doğranıyor üstüne birmiktar tuz ile soğan ve ıspanak ovularak yumuşatılıyor. Sonra suyu sıkılıyor. Yufkayı seriyoruz, yağ ve su karışımını yufkaya sürüyoruz. Bir miktar ekşimik yufkaya yayıyoruz, üstüne ıspanakları serpiştiriyoruz doluyoruz, isterseniz gül şeklinde de sarabilirsiniz. En üstünede de yoğurt ile yumurta karışımı sürüp çörekotu serpiyoruz.

Kek ise bir su bardağı sıvıyağ, yoğurt, şeker, 3 yumurta, 3 bardak un  ve 2 tane kabartma tozundan ibaret. Duble çay uzun zamandır içmiyordum iyi oldu. 

İnstagramda #tbt günü idi bebekliğimi koydum bende tbt ye:))


Annem ve ağbim ile.... senelerden 1970.... Bu resim büyük ihtimal İzmirde çekildi, çünkü 40 günlük bebek iken oraya taşınmışız yaklaşık 1 yıl sonra tekrar buraya dönüş yapmışız. 


 

 


20 yorum:

  1. Yaaaa huzur dolu okudum yine kahvemle..sizin oraya gelebiliyormuyum..:):)şu an hatta oraya ışınlanmak istiyorum sanırım

    YanıtlaSil
  2. Ne güzel yazmışsın börek ve kek tabağı yanında çayla huzur daha ne olsun. Benim annemde kakaolu kek sevmez o siyah kekten yapma der. Allah huzur sağlık versin Özlemcim Hülya

    YanıtlaSil
  3. Kek de börek de çok güzel olmuş görünüyor. Ellerine sağlık. Bahçe bilgileri için de ayrıca teşekkürler 😌

    YanıtlaSil
  4. Kedin ne kadar güzel, bahçeli bir evin bir avantajı da bu işte. Benim yerime de sev arada <3

    YanıtlaSil
  5. güzel bilgiler paylaşmışsın arkadaşım. saol
    bende ıspanaklı böreği böyle yapıyorum
    sevgiler

    YanıtlaSil
  6. bahcem olsaydı dedim..kek böregi de orda yerdim :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. corona var corona:) sokakta maske takıyorsak bahçede de takmalıyız düşüncesindeyim aynı havayı soluyoruz sonuçta, yazın o keyfi çok yaptım. Allah sana da nasip etsin bahçeli ev.

      Sil
  7. postuna kalbim bıraktım, o kadar özlemişim ki bu tarz yazıları, kısa ama derin cümleler.. Hayatı anımsattı bana yazınız ,sağ olasınız...

    YanıtlaSil
  8. Kekli börekli tabak çok davetkar afiyet olsun, eski resimler ne güzel, hep bir bahçeli hayat hayali kuruyoruz denk gelirde es kaza olursa öğrenecek çok şey var :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. sağol arkadaşım daha fazlası ve lezzetlisi senin olsun. İnşallah hayallerine kavuşursun.

      Sil
  9. Ben de sade kek severim. Çikolatalı da olabilir ama kakaolu ile yıldızım barışmadı. Bugün fındıklı yaptım, sonra da keşke limonlı yapsaymışım diye diye yedim :)

    Saçma sapan yasaklar ne işe yarayacak çok merak ediyorum.

    Evet, fazla fazla al artık bu dönemde, her gün çıkma dışarı.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. annem de kuru üzüm ister Handan başka bir şeye gerek yok:)) Limonluyuda sever. Yasaklar umarım işe yarar.Bu gün marketten alışveriş yapacağım inşallah birde çarşamba bankaya inmem lazım o zaman alacağım biraz daha.

      Sil
  10. Pandemi bu kez panik yapmış sende. Önlemler artırılmış. İyi yapıyorsun.
    Ben de en çok sade, üzümlü ve portakallı kek severim. Ispanaklı böreğin içine sadece ıspanak koyarım. Saplarını bile kullanmam. Hiç sıkma falan yok. Yıkayıp iyice suyu süzülünce biraz yağ ilavesiyle ve çiğden. Denersen çok seveceksin. Bahçem olsa mutlaka kedim de olurdu ama nerdee... Sevgiler. 🙋💐

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. evet zeugma panikledim şehrimizde yoktu rahattık, ama bulgarlar hafta sonu alışverişe geliyorlar bu yüzden virüs çoğaldı şehrimizde umarım zarar görmeyiz.Tarifini deneyeceğim sağol.

      Sil