OKUDUKLARIM 43 BİR KEŞİŞİN TEMİZ EV VE ZİHİN REHBERİ

28 Temmuz 2021

 

 

“Evinizi de bedeniniz gibi düşünün. Onu her gün temizlemeye özen gösterin.”

Temiz yaşa. Sakin kal. Mutlu ol.

Japonya’da temizlik ile aydınlanma birbirinden ayrı düşünülemez. Zen Budist keşiş Shoukei Matsumoto, sabah yaptığımız ilk işten yemek hazırlamaya, kullandığımız eşyalara saygı duymaktan ekip çalışmasına kadar pek çok alandaki günlük alışkanlıklarımızda yapacağımız basit değişikliklerin, hem evlerimizi daha huzurlu ve temiz yaşam alanları haline getireceğini hem de bize enerji ve mutluluk verip tatmin duygusu yaşatacağını anlatıyor.

Bir Keşişin Temiz Ev ve Zihin Rehberi’nde yalnızca evimizi değil, ruhumuzu da temizleyecek meditasyon etkisi yaratan temizlik tüyoları bulacaksınız.

“Sıra dışı bir kişisel gelişim kitabı… Sırf bu kitabı okumanın, Matsumoto’nun basit önerilerine kulak vermenin ve elle çizilmiş Japon stili terlik ya da süpürge resimlerinin sadeliğine hayran kalmanın bile şaşırtıcı bir şekilde sakinleştirici bir yanı var.”

Jane Fryer, Daily Mail

“Japonya’nın çoksatanlarından bu güzel kitap, pratik temizlik tüyoları içermesinin yanı sıra, son derece hümanist bir tutumla mekânlara ve eşyalara da saygı duymayı gerektirdiği için, modern toplumun müsrifliği ile taban tabana zıt olan Budist yaşam anlayışı konusunda da harika fikirler sunuyor.”

PD Smith, Guardian

KİTAP HAKKINDAKİ DÜŞÜNCELERİM;

Çok açık sade ve net bir kitap. Temizlik düzenimiz keşişler ile hemen hemen aynı.

KİTAPTAN ALINTILAR;

Hayat günlük bir eğitim alanıdır ve hepimiz hayatta attığımız adımlardan meydana geliriz.Özensiz yaşarsınız zihniniz kirlenir ama özenli ve vicdanınızı dinleyerek yaşarsanız yavaş yavaş yeniden arınır.

Kalbiniz safsa dünya gözünüze daha aydınlık görünür. Dünyanız aydınlıksa diğer insanlara daha nazik davranabilirsiniz.

*****

Japonya’da temizlik aynı zamanda “ zihni geliştirmek” le de bağlantılıdır.

*****

Temizlik ortada pislik olduğu için değil, zihni geliştiren, spiritüel bir uygulama olduğu için yapılır.

*****

Hayatınızdaki insanlar ve nesneler sizi siz yapar. İşte bu yüzden faydalı gördüğünüz bir şeye değer verip vermemek ya da kullanamadığınız şeylere çöp muamelesi yapmak sizin kararınız değildir.

*****

Japonlar için “ savurganlık” kavramı sadece israftan kaçınmakla sınırlı değildir, aynı zamanda nesnelere minnet duyma yaklaşımını da içerir.

Nesnelere saygı duymayan insanlar, insanlara da saygı duymazlar.

*****

Sırf savurganlık etmek istemediğimiz için her şeyi bir dolapta saklayamayız. Bazı şeyler biraz eskimiş olsalar da içlerinde hala biraz hayat barındırır. Başka bir yerde ışıldayabileceklerken bir yere kaldırılıp kapatılırlar ve ömürlerini gün ışığı görmeden tamamlarlar. Size hizmet etmiş nesnelere minnet duyun ver o nesneleri onlardan faydalanabilecek insanlara, bir amaçlarının olabileceği, yeniden parlayabilecekleri yerlere verin. Gözünüzün önünde duran şeylerin kıymetini bilin.

*****

Temizlik sabahları yapılmalıdır. Temizliği gününüzün ilk faaliyeti haline getirin.

*****

Sabahları temizlik yapmak zihninize nefes alması için ihtiyacı olan alanı sağlayarak güzel bir gün geçirmenizin yolunu açar.

Fakat bunun tam tersi şekilde, ortalığı toplama işini gece yatmadan önce yapın.

*****

Temizlik ve düzen günlük görevlerdir ve önemli olan istikrardır.

******

Sabahları temizlik yapmayı, akşamları ise ortalığı toplamayı alışkanlık haline getirirseniz bedeninizin ve zihninizin her gün temizlendiğini hissedersiniz.

*****

Temizlikten önce yapılması şart olan şeylerden biri, temiz havanın içeri girmesi için pencereleri açmaktır.

*****

Yaz ortasında pencere açmak boğucu bir havanın, kışın ise buz gibi havanın içeri dolmasına neden olur.

Temizlik eylemi bir anlamda doğayla iletişim kurma fırsatıdır.

*****

Hava sıcakken sıcak olmalıdır, soğukken de soğuk. Bence doğayı tecrübe ederek temizlik yaparken terlemek sağlıklı bir bedenin ve zihnin sırrıdır.

*****

Hiçbir canlıyı nedensiz incitmemeli ya da öldürmemelisiniz. Ancak insanlar et, balık, sebze vs. için, hayatta kalmak için can almaya mecburdurlar, bu yüzden bu ihtiyacın farkında olmalı ve hem pişmanlık hem de minnet duymalıyız.

Başka canlıları öldürmekten mümkün olduğunca kaçınarak yaşamanın yollarını bulmak önemlidir. Bunun temelinde günlük temizlik yatar. Haşereler yiyecek ve yuva yapacak yer arayışıyla ortaya çıkar. Yemek masasında kırıntı ya da lavaboda kirli tabak bırakırsanız, çöpü çıkarmazsanız haşerelerin ortaya çıkması doğaldır.

Bir kovayı dışarıda bırakırsanız içinde yağmur suyu birikir ve orada sivrisinekler üremeye başlar. Kovaları ve içinde su birikebilecek kapları ters çevirin. Süs amacıyla yerleştirilmiş su kaplarının küçük olmasına özen gösterin ve içlerindeki suyu sık sık değiştirerek temiz kalmalarını sağlayın.

*****

Temizlik tek bir insanın işi değildir. Herkes bilinçli davranmalıdır. Görevleri aile fertleri arasında paylaştırın ve ara sıra rolleri değiştirin.

*****

Yağmur dinince zeminin bir süre daha ıslak kalması yabani otların ayıklanmasını kolaylaştırır.

*****

“ Zengosaidan” pişmanlık yaşamak için her gün gayretimizi ortaya koymamız, geçmişin yasını tutmamamız ve gelecek için endişelenmememiz gerektiğini anlatan bir zen terimidir. Zihni geliştirmek için yapılan temizlikte zengosaidan “ bugünün işini yarına bırakma” kuralını ifade eder.

*****

Dış mekan temizliğinde yağmur suyu, iç mekan temizliğinde banyodan kalan suyu kullanın. Bu paha biçilmez kaynağı israf etmemek çok önemlidir.

*****

Bir mutfakta düzen korunursa, orada çalışması gereken herkes rahat ve huzurlu bir şekilde işe koyulup hazırlık süresini kısa tutabilir ve enfes yemeklerin sıcakken servis edilmesi mümkün olabilir. Yemek yaparken özellikle dikkat etmenizi isteyeceğim konu, dolap kapaklarının ve çekmecelerinin açılıp kapanmasıdır. Meşgulken kapakları ve çekmeceleri açık bırakırız ama bu, kalbinizin güçsüzleştiğinin işaretidir. İhtiyacınız olan şeyi aldıktan sonra, açtığınız kapağı ya da çekmeceyi kapatmalısınız.

*****

Geride olabildiğince az mutfak atığı bırakmak da son derece önemlidir.

*****

Lavabo temizliğinde karbonat önemlidir. Dibi tutmuş ya da kirlenmiş mutfak araç gereçlerini ertesi gün yıkanmak üzere lavabo da bırakmak kabul edilemez bir şeydir. Bu aletleri kullanır kullanmaz yıkayın. Tencere tavaların temizlenmesinde de karbonat çok etkilidir. İşiniz bitince her şeyi kurulamayı unutmayın. Pişirme esnasında her boş anınızı kirlenen mutfak gereçlerini yıkamak ve mutfağı toparlamak için kullanın.

*****

Soto zen unsui keşişleri, tapınağın üç alanında konuşmalarını yasaklayan “ üç sessizlik emri “ ne uyarlar. Bu üç alan,zodo salonu ( keşişlerin meditasyon yaptıkları, yemek yedikleri ve uydukları yer), yokuşu (banyo) be tousu’dur (tuvalet).

“ üç sesizlik emri”ni birbirine bağlayan element sudur. Hayatın temelini oluşturan su vücuda girer, vücutta dolaşır ve sonra yine bu üç alanda vücudu terk edip yeniden doğanın bir parçası olur. Sessizlik de bizim bu yaşam döngüsünün farkında olmamızı sağlar. Bu nedenle yemek odası, banyo ve tuvalet özellikle çok temiz tutulmalıdır.

*****

Kişi rutubetli bir banyoya girerse kalbi de rutubetlenir. Banyoda küf meydana gelirse kişinin kalbide küflenir. Beden özensizce yıkanırsa kalbin kiri de temizlenmez. Banyonuzu temiz tutarsanız kalbinizi de temiz tutabilirsiniz.

*****

Banyoda ki inatçı lekeler için karbonat kullanın.

*****

Bir misafir, tuvaletinizi kullandığında mahrem bir alana tek başına girmiş olur. Tuvalet insanın gardını düşürebildiği yerlerden biri olduğu için, en küçük detayları bile fark etmesi çok olasıdır. Kirli bir klozet, yerdeki toz, boş bir tuvalet kağıdı rulosu gibi.

Tuvalet adabımuaşereti, tuvaletteyken tek kelime etmemeyi ve bu alanları temiz tutmayı gerektirir.

*****

Kir vücudunuzda birikir ve ruhunuzu zehirler.

*****

Evinizdeki ışık kaynaklarını temiz tutun merhametin sembolüdür ışık.

*****

Dolabınızı mevsimlere göre düzenlemeyerek çok önemli bir fırsat olan kalbinizi değiştirme fırsatını kaçırmış ve sönük bir yıl geçirme riskini almış olursunuz. Keşişler gardıroplarını haziran ve ekim aylarında değiştirirlerdi. Bir gardıropu mevsime göre düzenlemeden önce her şey yıkanmalıdır. Temizlenmeyen ter, kir, koku, leke oluşumuna neden olabilir. Depoya kaldırılan giysilerin güveler tarafından yenmesi olasılığı da olduğu için giysilerinizi iyice yıkayıp açık havada kuruttuğunuzdan emin olun. Bu aynı zamanda giysileri onarmak için de iyi bir zamandır.

*****

Bembeyaz bir gömlek giymek kişinin duygularına yönelmesine imkan sağlar. Lekeleri kararmış noktaları gidermek kalbi canlı ve taze tutmaya yardımcı olur. Bu nedenle keşişlerin iç çamaşırları beyazdır. Güneşin enerjisini kullanın ve giysilerinizi doğal ortamda kurutun. Çamaşırlar her gün yıkanır. Yıka. Kurut. Katla. Kaldır.

*****

Giysilerdeki inatçı lekeler için karbonat kullanın. Ayrıca sirke harika bir yumuşatıcıdır.

*****

Kalplerimizi temiz ve genç tutmak için giysilerimizi ütülemeye özen gösterelim. Ütü yaparken zihninizde, kalbinizdeki kırışıklıkları da açtığınızı canlandırın.

*****

Yemeklerimizi tek kelime etmeden, kalplerimizi susturarak yeriz.

*****

Kalplerdeki kararmayı giderebilmek için kişiler kalben savurganlığıda azaltmalıdır.

*****

Tabaklar hayatı destekleyen araçlardandır. Lütfen onları özenle kullanın.

*****

Zen yaşam tarzının prensiplerinden biri, eşyalara iyi bakmak ve onları onarmaktır. Keşişler dört ve dokuz içeren günleri yıpranmış ve eskimiş giysileri elden geçirmeye ayırırlar. Yeninin peşinde koşmak yerine aynı nesneyi uzun süre kullanabileceğiniz bir hayat sürdürün. Böyle bir yaşam tarzı benimserseniz etrafınızdaki insanlara da doğal olarak özen gösterir ve değer verirsiniz.

Sürekli yeni şeylerin peşinde koşanlar dünyevi arzularının esiri olurlar.

*****

Tapınaklarda kullanılan ve sizin de evinize misafir kabul ederken deneyebileceğiniz bir diğer koku giderici de girişe ya da tuvalete koyabileceğiniz kurumuş yeşil çay ve kahvedir.

******

Koku gidermenin ardındaki temel prensip, eski havanın yenisiyle değiştirilmesidir. Her zaman evdeki hava akışını iyileştirmenin yollarını arayın ve havayla bütünleşin. Kendinize içinde bulunduğunuz anı hissetme izni verin. B u fikri uygulamaya koyarsanız sadece kalben temizlenip yenilenmekle kalmazsınız, gerginliğiniz de azalır. (tütsü)

*****

Küf canlı bir organizma olduğu için kendine yaşayacak iyi bir yer bulunca oraya yerleşir. Küfün özellikle sevdiği yerler çok az güneş ve hava alan bol nemli alanlardır. Bir odanın küf tutması kalbin küf tutmasına denk gelir. Oda da gereksiz eşyaları saklamamalı ve gereksiz nesneler bulundurmamalısınız. Evinizi düzenli tutun ve her şeyi yerine kaldırmadan önce iyice kuruttuğunuzdan emin olun. Islak alanlarda bırakacağınız şeyler konusunda özellikle seçici davranın; işin sırrı nemi tamamen ortadan kaldırmaktır. Pencerelerdeki bütün nemi giderirseniz küf oluşmaz. Küf tutan odalar ne bedene ne de kalbe iyi gelir. Rutubeti giderin ve evinizi her zaman temiz tutun.

*****

Cam şeffaflığın ve bağımsız olmanın sembolüdür. Pencereleri bulanık ya da tozluysa zihninizde bulanır.

*****

Pencerelerinizi evinizin nefes alma yolu olarak düşünün. Sineklikleriniz kirden tıkanmışsa hava akımı yavaşlar ve eviniz nefes alamamaya başlar. Sinekliklerinizi iyi temizleyerek içeri ve dışarı arasında sağlıklı hava akışını koruyun.

*****

Bir insanın bahçede gördükleri, kalbindekilerin bir yansımasıdır.

*****

Dışarı çıkın ve doğayla iç içe olun.İşe sabah başlayın, öğleden sonra dinlenin akşam işe kaldığınız yerden devam edin.

*****

Yabani otlar için ilaç kullanmaktan kaçınınız. Çünkü bu tür ilaçlar solucan ve köstebek gibi küçük canlılara da zarar verebilir ve toprağın kalitesini olumsuz etkileyebilir.

*****

Doğayla bütünleşmek zihinlerimize zenginlik katar.

******

Misafirperverlik temizlikle başlar. Misafirleriniz gelmeden önce dışarıdaki sandalyelerinizi, masalarınızı, korkulukları ve misafirinizin ziyaret sırasında dokunabileceği bütün yüzeyleri güzelce sildiğinizden emin olun. Ayrıca örümcek ağı gibi şeyler için etrafı iyice gözden geçirmeyi unutmayın.

*****

Yüzünüzü yıkamanın size sunabileceği güzellikleri hafife almayın.

*****

Tapınakların genelde ana binaya uzanan ve sando adı verilen uzun bir yürüyüş yolu vardır. Normalde evlerde sando olmasada evinizin önündeki yürüyüş yolu da aynı şeyi temsil eder. Her geçişinizde o yolda durup bir nefes almayı ve içinizin minnetle dolmasına izin vermeyi deneyin.

*****

Dişlerinizi fırçalamak başkalarıyla ana iletişim kanalınızı temiz tutmanın bir yoludur.

*****

Temizlik, inançlı bir yaşamın gereğidir ve temiz bir nefes barındıran temiz bir ağız da buna dahildir.

*****

Yüzde 80 doyduğunuzda durmayı hedefleyin. H er lokmanın tadını çıkarırsanız daha erken doyduğunuzu ve tatmin olduğunuzu fark edebilirsiniz. Bunu yapmayı öğrenirseniz bir daha asla aşırı yemezsiniz. .

*****

Keşişler saçlarını dörtle ve dokuzla biten günlerde tıraş eder.

*****

Temizliğin amacı kalbinizdeki ve ruhunuzdaki kiri gidermektir. Bahar temizliği zihninizi yıl boyunca birikmiş bütün kirden arındırmanın bir yoludur.

 
 
 

4 yorum:

  1. the underground railroad kitabı harikaydı diziyi nerden bulabilirim acaba sevgiler

    YanıtlaSil
  2. en sevdiğim konulardan biri, okurum bu kitabı, iyimiş :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. umarım seversin birbirimize çok benziyoruz keşişler ile:)

      Sil