OKUDUM KİTAP 2022/35 GÜNLERİN KÖPÜĞÜ

13 Mayıs 2022

 

 
"Âşık olmak isterdim,’ dedi Colin. ‘Âşık olmak isterdin. O da aynısını isterdi (yani âşık olmak). Biz, siz, âşık olmak isterdik, isterdiniz, onlar da isterlerdi.’” Müziğin renklere, renklerin duygulara dönüşüverdiği, mutluluğun hacim kazanıp insanın gözlerinden taştığı bu tuhaf dünyada bir Colin vardı. Muhteşem aşçısı Nicolas’ın güzelim yemekleri, kara bıyıklı farenin şirinliği, can dostu Chick’in Jean-Sol Partre muhabbetleri onu yeterince teselli etmiyordu artık. Colin âşık olmak istiyordu. Ve çiçekleri kıskandıran güzellikteki Chloé ile tek bir dans buna yetti. Günlerin Köpüğü gerçekliğin eğilip büküldüğü, şenlenip kedere battığı, aşkın en sıradışı biçim ve üslupla ortaya konulduğu bir roman; dünyaya çiçek dürbününden bakan bir hikâye. “Çağımızın en dokunaklı aşk hikâyesi.” –Raymond Queneau
 
KİTAP HAKKINDAKİ DÜŞÜNCEM;
 
Sevgilisini yakalandığı amansız hastalıktan kurtarmak isteyen Colin ise hayatın acımasızlığıyla karşılaşıyor. Zengin ve çalışmaktan haz etmeyen o adam sevgilisi için varını yoğunu satıp ağır işlerle çalışıyor. Yazarımızın yazdığı dünyada aşk, insana yürekten kurşun yaptıracak kadar zalim ve bütün yürekleri söktürecek kadar vahşi. Ama aşk bütün bunları tek başına yaptıramaz. Hayat koşulları, ihtiras ve fedakarlık da aşkın suç ortaklarıdır.
 
KİTAPTAN ALINTILAR;
 
Çiçekçilerin asla demir parmaklıkları olmaz. Kimse çiçekleri çalmayı aklına getirmez.
*****
Ama biliyorsunuz ki âşık olunca aptallaşıyoruz.
*****
Hayat esas olan, deneyime dayanmayan her türlü önyargıdan uzak kalmaktır. Bu yolla, kitlelerin hataya düştüğü ve bireylerin her zaman haklı olduğu açıkça ortaya çıkmaktadır. Dolayısıyla davranış kuralları koymaktan kaçınmak gerekir: İnsanların çerçeveye sokulmaya ihtiyacı yoktur.
*****
İnsanın kendinden daha iyi evlerde oturan ve daha iyi yiyip içen birilerini yönetmesi kolay olmuyordu.
*****
İnsan aşık olunca aptala döner.
*****
Beni ilgilendiren bütün insanların mutluluğu değil, bireylerin mutluluğu.
*****
Ağlamak bir işe yaramaz, sadece kendinizi yorarsınız.
*****
Bir kadın hastaysa hiçbir işe yaramaz.
*****
 
 
KİTAPTAN MÜZİKLER;
 
 
 
 
    

2 yorum:

  1. Duymadığım ne çok kitap var dedirdiyor bu tanıtımlar. Keyifli okumalar....

    YanıtlaSil