OKUDUKLARIM 69 GÖR BENİ

14 Ekim 2020

 

 
 
Bedenimin içindeki canı gör, sadece etimi değil.
Gözlerimin içindeki hayatı gör, sadece bakışımı değil.
Hissettiklerimi gör, sadece tepkilerimi değil.
Beni gör.

Derinliğimden boğulmadan,
Sorularımda kaybolmadan,
Korkularında yok olmadan,
Gör beni.

Bir fısıltıya koydum kendimi.
Kalbine soruyorum yerimi:
Başarabilir misin beni görmeyi?
Cesaretin yeter mi?
Topla cesaretini ve gör beni.

Birileri bizden fırtına bekliyor, onlara gökkuşağı vermeye hazır mısınız?
 
 
Kurtuluş Savaşı sonrasında cumhuriyet döneminde eski zihniyetten kurtulamamış, olgunlaşamamış insanlar da yaşıyordu bildiğiniz gibi. Hepimiz farklı ortamlarda yetişiyoruz ve ilk fikirlerimiz ne yazık ki bize bu ortamlarda aşılanıyor. Ama karşımıza çıkan fırsatlarla bize ters düşen düşünceleri sorgulamayı öğrenebiliriz. Kitap bu iki düşünceyi karşılaştırarak sevgiyi, aşkı, acıyı, aileyi ve en önemlisi de bir kendini keşfetme hikayesini işliyor. Ülkü, Selim, İlmiye, Orhan, Ali, Fred, Ayşe, Semiha. hepsi bambaşka bir karektere sahip, hepsi kendi savaşlarını veriyorlar içlerinde.
 
Önce insan olacaksın, sonra Müslüman ya da Hristiyan ya da Yahudi...Tüm bu dinler, insana insanlığı öğretebilmek için sunulmuşlardır. Sen insan olmayı başarabilmek için doğduğunu anlamadıysan, hangi dine inandığının hiçbir anlamı yok.
Çünkü din gidilen bir yoldur, varılan yer değil.
*****
 Sen, insan olmayı başarabilmek için doğduğunu anlamadıysan, hangi dine inandığının hiçbir önemi yok...
*****
Hayatta en çok vakit geçirdiğin beş kişinin karışımına dönüşürsün..
*****
Kimsin sen? Kim olmaya karar verdin? Kendini seçtin mi? Yoksa başkalarının seçimlerinden mi etkilendin? Unutma, sen sadece olmaya karar verdiğin kişisin.
***** 

Sümerler ondalık sayılar kullanmak yerine 6’lık sayı sistemi kullanıyorlardı. Altışar altışar sayıyorlardı,bugün bizim için 10 ne ise Sümerler için de 6 oydu. 360 derece Sümerlerden geliyor. O yüzden de saatleri 60 tane dakikaya,dakikayı da 60 tane saniyeye,saniyeni de 60 tane saliseye böldüler.
*****
 
Yanlışları değiştirmek istiyorsan topa tüfeğe gerek yok, en büyük silah ilimdir, en iyi yöntemse eğitim. Çok şükür ki insan öğrenen bir varlık.
*****
Sevgide buluşabilenler konuşmadan anlaşırlardı.
*****
 
Güç ve kuvvet,sadece Yüce ve Ulu olan Allah’ın yardımından gelir.*
*La havle ve lâ kuvvete illâ billâhil aliyyil azîm.
*****
Birini susturmanın en kısa yolu onu utandırmaktır.
*****
“Acılar paylaşarak azalır, sevgi paylaşarak çoğalırdı, hayatın temelinde daima paylaşmak vardı...”
*****
 
Kemik suyudur anne sütü. Biz dişiler kemiğimizin içinde ne varsa çeker, kemiğimizi suya çevirir ve yaşamak için kendimizin en büyük ihtiyacı olan bu suyu; bedenini taşıması, yaşaması, sağlıklı olması için bebeğimize veririz.. Dünyada doğmuş her çocuğu bir kadın doğurmuştur ve doğan her insan annesinin kemik suyu ile beslenmiştir.. insanlık var olduğundan beri anneler yavrularını var edebilmek için onları kendi kemikleri ile besleyerek büyütmüştür. Anneler.. yani kadınlar, insanı, toplumları, dünyayı doğuran.. sürekli doğuran, doğurduğu yaşatmak için kendi canından veren bir organizma, seven adanan, çok seven, çok sevdikçe daha da adanan organizmayız biz.. kadınlar. Erkek kendisi için yer gelişir, kaslarını çalıştırır, kadın yavrusu için yer yavrusuna sağlık verebilmek için gelişir ve kemiğinden aldığı suyla beslediği yavrusu yüzünden asla kasları gelişmemiştir. Ve erkek sürekli avlanarak, yaşamak ve ailesini yaşatmak için öldürmek zorunda kalarak, binlerce yıl savaşarak yaşamış, şiddete alışmıştır. Evet, erkek bu yüzden güçlüdür Selim.
*****
Kutsal kitapların hiçbiri peygamberler hayattayken yazıya dökülmemiştir. Bu, tüm dünyada bilinen ama sırası geldiğinde hızla geçiştirilen bir konudur. Çünkü kafa karıştırır.
*****
Aşk çabadır. Emektir. Gayrettir. Mücadeledir... En çok da kişinin kendisiyle mücadelesidir.
 

 
 
Güz kitap şenliği kitap 14

Sayfa 593

Toplam sayfa 4039

Puan 10
 
Ek puan 30 

Toplam puan 230
 

5 yorum:

  1. okumadığım bir yazar, bilemediim :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. diğer kitaplarından fi çi yi okudum açık saçıktı serinin devamı pi yi okumadım. Aeden ve bu kitabı güzel tavsiye ederim

      Sil
  2. Okumuştum, fena değildi.

    YanıtlaSil