AĞAÇ EV SOHBETLERİ 252

18 Haziran 2024

 

 
Ağaç Ev Sohbetlerimiz devam ediyor. Herkes yazabilir, herkes sohbet konusu bulabilir, diyor DEEP

Haftanın konusu: "Nerdeee o eski bayramlar diyenlerden misiniz?"
 
Artık ne gelen var ne de giden, bitti ve gitti o eski bayram insanları. Çocukluğumun bayramları çok güzeldi, evin geleni fazla idi, sohbetler yemekler yenilirdi. 
Kurban bayramının mesela yağmurlu bir sonbahar gününe rastladığını hatırlarım, koyunun saçak altında postundan ayrılması esnasında peçkanın yanında hem bu olayı izleyip hem de ip yarışı yaptığımız günler aklıma gelir. İp yarışını açıklayım size, yeni yeni elimiz tığ tutar ve ufak ufak danteller örüyoruz ilk emeklerimiz. İstanbul'dan amca kızları gelmiş ipleri ölçüp parmağımıza doluyoruz, bakalım ilk önce kim bitirecek:)))
 
Bir başka bayram bakıyorum sokak kapısındayım, kalabalık gelen bir aile var, belki 5-6 tane kız anne baba 1-2 tane de erkek çocuk var, babama bağırıyorum, baba galiba bu kalabalık bize geliyor diyorum:)) Babamın bekar odası arkadaşlarından biri çıkıyor ve benim tahminim tutuyor:)))
 
Bir başka bayram ise panayıra denk gelmiş aynı tarihteler, panayıra gidip gezmiş alışveriş yapmış dönmüşüz. Tabii ki dabruka almadan olmaz. Yine İstanbul'dan amca oğlu, eşi ve baldızları var (hiç unutmam bu baldızlar gazetede haber olmuşlardı. İstanbul'da benzincide pompacı olarak çalışan ilk bayanlar) Amca oğlu dabruka çalıyor eşi baldızları hem söylüyorlar hem oynuyorlar, eh bir de bunlara katılan yoldan geçen romanlar:)))
 
Maalesef bir süre sonra bayram kültürünün olacağını da zannetmiyorum, büyüklerimiz gitti bence bayramlar bitti. Mesela babam gitti bizde bayramlar bitti, kavurmalar yok, et yemekleri yok. Biz yapsakta babamın yaptığının lezzetini bulamıyorum, babam et kavurur ve suyunu eklemeden önce şöyle ekmeğin ufak köşesine bana bir parça et koyardı, bilirdi benim o kıvamda eti sevdiğimi, bana seslenirdi, bana da o ikramı yemek kalırdı. Maltızda (eski banyo sobasının alt odun koyulan kısmı kalır üstünden kazan sökülürdü ve o babamın deyimi ile maltız yani yemek pişirme sobası olurdu) yaptığı yemek ve pilavları halen ararız. 
 
Bayram sabahı açılan ve bayram sonuna kalmayan baklava tepsileri nasıl da biterdi.
 
Hele bir kurban bayramı babam kelleyi temizlemiş, buzdolabına kaldırmış, fakat evin içinde otururken mutfak tarafından giren hırsız dolaptan kelleyi nasıl da çalmıştı, akıl sır erdirememiştik buna. 
 
Çocukları dağıtılan kumaş mendiller, paralar, leblebi şekerleri, Konya renkli peynir şekerleri lezzetleri hala damağımdadır. O kapıyı çalan çocuklar nereye gittiler????????????????????
 
Bugün marketler açıldı şöyle bir gideyim domates varsa alayım dedim. Giyindim, foter şapkamı, güneş gözlüklerimi takındım evden çıktım. Bir mesafe sonra Şok markete gelmeden kahverengi pardesülü (bu pardesüyü genelde Bulgaristan göçmenleri giyer) bir yaşlı anne ve yanında ufak torunu geliyordu, çöplerden plastik şişe toplamışlar bir çuval. Çocuk elindeki poşeti yere attı, geldi elime sarıldı elimi öptü, bayram bitmedi nene daha değilmi dedi:))) Böyle bir şirini bayram harçlıksız göndermek olmazdı. Çünkü yıllardır elimi öpen tek çocuktu.......

17 yorum:

  1. Maltız çok bahsedilen ama hiç görmediğim bir fırın. Öyle anlatırlar ki onda pişen yemeklerin tadını, of ki of. Eski bayramlar gibi bu adetler de kayboluyor, hızlı ve özentisiz yeni hayatta…
    Ben de bu bayramı kutlamıyorum, et yemediğim için aslında. Eskiden yardımlaşma vesilesiydi şimdi aynı mahallede birbirlerine et yollayan komşulara döndü insanlar. Bu bana çok ters geliyor.. Yardımı bile “bizim adamımız” ya da “diğeri” dyr ayırıp yapanlar var.. Velhasıl evetkültür de kafa da aynı değil, bayramlar da anlamını kaybetti bence.. Keşke biri de çıksa of biz şahane bayram kutluyoruz falan yazsa ama bilmiyorum sanmam çıkacağını..

    YanıtlaSil
  2. Maltızı tenekeden bile yapan var, rahmetli babam banyo kazanının alt soba kısmından yapmıştı. Babamın eli de annemin eli de çok lezzetlidir. Baban bir güveç yapsın kuzu etinden inan Ceren parmaklarını yersin. Yeğenleri gelecekse bize ilk gittiği yer kasap ve manav olur ya patlıcan gğveci ya da yeşil fasulye yemeği yapardı. 7 kardeşin 6 numarası babam, anneyi şöyle böyle hatırlar, babayı hatırlamaz bekar evinde yetiştiği içinde yemeklerini hep kendi yapmış.
    Bayram konusunda çok haklısın bizim burada da biz bir topluluğun arasında yaşıyoruz, ne gelirler ne giderler. Sadece birbirlerine giderler gelirler. Hiç unutmam bir komşu annemi cuma yasin okumasına çağırmış, annemde kuranını alıp gitmiş. Yanına gelip oturan bayanlardan biri ev sahibine annemi sormuş kim diye, evsahibi komşum demiş, kadın tekrar sormuş bizden mi diye, ev sahibi de hayır bizden değil demiş. Annem bir daha kim çağırsa okumaya gitmedi biliyormusun.....
    Şimdiki kurbanlar kesen için, varsa evli çocuğu, kızı için kurban edilir oldu......

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu sayfaya maltız konusunda bir bak istersen
      http://evvelzamanda.blogspot.com/2013/06/maltiz-acem-ocagi.html

      Sil
    2. şimdi tıklayacağım :) kuxu değil de yeşil fasülye dedin beni benden aldın :)) ananem bir yeşil fasülye yapardı offff aynı tarifle yapıyorux mümkün değil uymuyor olmuyor. sonra bir yerde okudum, elinin tadı derler ya, doğruymuş, bakterilerden falan söx ediyorlardı :)) ama ben kesme şeklinin bile yemeğin lexxetini değiştirdiğine şahidim.... huxur içinde uyusunlar..
      o bixden mi hikayesini yaxmıştın sen, çok üxülmüştüm ve sinir olmuştum okuduğumda, annen haklı. hem de kuran okuması ya, bunlar ne okuyor ben bilmiyorum..... okuduğunu anlamadıktan sonra.....

      Sil
    3. Annemin de babamın da eli lezzetlidir. Aynı yemeği bende yapıyorum ama lezzet tutmuyor, bulgur pilavı işte ne olacak desekte olmuyor. Babamda annemde suyu az koyarlar ya da hiç koymazlar kendi suyunda pişirirler. Ben de bir yerde yemeği pişirirken Fatiha duasını okuyun diye okumuştum.
      Hem bu bizden değil hikayesi hem de benim mobing olayımda kadının kendi insanımı işe alıcam demesi şaşırtmıştı beni. Ne yani biz insan değilmiyiz?

      Sil
  3. El öpenleriniz çok olsun Özlem Hanım.
    Hırsıza ben de akıl sır erdiremedim. Kelle çalmak da neymiş...Ne günlere kaldık, pes doğrusu.
    O bayram baklavalarının lezzeti ise efsanedir. :)
    İyi bayramlar diliyorum size. Nice mutlu bayramlara...:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok sağolun:))
      Hırsız kim çözemedik, sair zamanda da bahçenin cevizini toplamıştık bir çuval onu da mutfak tarafından girip almışlardı. Onu da çözemedik.
      Ev baklavası efsanedir, aslında arkadaş yapıyor ona yaptırabilirdim fakat evde 3 tane şeker hastası olunca niyetine bile girmedim.
      İyi bayramlar size de nice bayramlar.

      Sil
  4. annem, tenekeden yapardı maltızı ve içindeki közle ağır ağır pişen yemekler gerçekten çok lezzetli olurdu. bizim büyüklere gitme ritüelimiz bu sene teknik bir aksaklığa takıldı ve bayramı kaçırdım bu sene. üzgünüm ben de. ölenlere rahmet olsun. bize de sağlık sıhhat inşallah. bayram bittiğine göre bir klasik cümle yazayım. geçmiş bayramın mübarek olsun :) sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sağol arkadaşım seninde geçmiş bayramın mübarek olsun. Umarım büyüklerle en kısa zamanda kavuşursunuz.
      Sevgiler,

      Sil
  5. Her şeye rağmen bayram vesilesiyle sevdiklerimizle bir araya gelmek güzel.
    Umarım daha güzel bayramlarımız olur :)

    YanıtlaSil
  6. ne tatlı ne duygulu senin anıların yaaa :) aile bir de iş anıların yanii :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Belki bir gün okuyan biri kitap yazar yada senaryo yazar ya da film çeker:))

      Sil