OKUDUKLARIM 2024/42 MİSAFİR ODASI

25 Haziran 2024

 

 
Melbourne’da yaşayan yazar Helen, evinin misafir odasını üç haftalık bir ziyaret amacıyla Sydney’den gelen arkadaşı Nicola için hazırlar. Bu sıradan bir ziyaret değildir: Nicola ileri evre kanser hastasıdır ve onu iyileştireceğine inandığı bir alternatif tedavi için gelmiştir. Helen bu süreçte onun dostu, bakıcısı, koruyucusu olmaya gönüllüdür, ancak Nicola’nın gördüğü tedavinin niteliği ve gerçeklerden kopuk hali Helen’da şüphe uyandırmaya, anlam veremediği bir öfkeyi su yüzüne çıkarmaya başlar. İki kadının uzun yıllara yayılan dostluğu nihai bir sınavdan geçecek, Helen içinde barındırdığını bilmediği hislerle ve kendi sınırlarıyla yüzleşecektir. Misafir Odası ölüme dair büyük sözler etmeyen, bu kaçınılmaz sona ve ona eşlik eden duygulara gündelik hayatın ayrıntıları ve bir dostluğun inişli çıkışlı ritmi aracılığıyla yaklaşan, ele aldığı konunun zorluğuna rağmen hiç beklenmedik anlarda mizaha ve neşeye de yer açan unutulmayacak bir roman. Roza Hakmen’in Türkçesiyle. “Kusursuz bir roman.” - Peter Carey “Garner’ın en iyi kitabı.” - James Wood, 
The New Yorker “Edebiyatın en önemli konuları ele alabileceğini ve alması gerektiğini, çünkü bunu sanatın başka türlerinin yapamadığı biçimlerde yaptığını hatırlatan bir kitap.” - 
Claire Messud, Newsweek “Öylesine duyarlı, hüzünlü, komik ve canlı bir kitap ki raflarda özel bir yeri hak ediyor.” - Diana Athill, The Daily Telegraph
 
KİTAP HAKKINDAKİ DÜŞÜNCELERİM;
 
Bu hastalıkla uğraşan bir yakınınız varsa, yaşadıklarınızdan ve deneyimlerinizden çok şey bulabilirsiniz.
Dram severler kaçırmasın.
 
KİTAPTA ALTINI ÇİZDİKLERİM;
 
Bir başkasının yatacağı yeri hazırlamak bir ayrıcalıktır.
Elizbeth JOLLEY
*****
Toplumumuzda kanserin en önemli nedeni strestir. Stres içimizde pusuya yatmış her kötülüğe karşı bizi savunmasız kılar.
*****
Yıldırım çarpan ve hayatta kalan insanların kanserleri küçülüp yok olur.
*****
Kimi kanser türlerinde vakaların ekvator civarında çok daha az olduğu biliniyor. Bu söylediğim nitelikli, sağlam araştırmalaradayanıyor, yayımlanalı henüz birkaç ay oldu.
*****
Evinizin altındaki toprakta bir çatlak, elektromanyetik alanı bozabilir. Almanyadaki kanser hastalarının oldukça yüksek bir yüzdesi bu tür bir çatlağın üstünde yaşamaktadır.
*****
Yüksek dozlarda C vitamini kanser kütlelerini öldürüp bağışıklık sistemini güçlendirir. Ozon sauna kürümüz ise köklü doğal tedavi yaklaşımını temel almaktadır. Toksinlerin terle atılması. Birçok doktor bunları bilmez. Ama nitelikli bilimdir.
*****
Aile hekimleri tanımadıkları hastaya morfin vermez.
*****
Ölüm inkar edilemez. İnkar etmeye uğraşmak kendini beğenmişliktir. Deliliği ruha sokar. Erdemleri kovar. Dostluğa zehir zerkeder ve sevgiyi gülünçleştirir.
*****
Bazı insanlar ölümün kendilerine yaklaştığı gerçeğiyle asla yüzleşmiyor. Son nefeslerine kadar mücadeleye devam ediyorlar.
*****
Gerçeklerden kopmak bir tür deliliktir. Oldukça da yaygındır.
*****
İnsan hastalanınca ailesinin yanına gider.
*****
Öfkeli bir insanım. Öfke benim fabrika ayarım.
*****
Öteden beri kederin en yorucu duygu olduğunu düşünürdüm. Fakat şimdi en yorucusunun öfke olduğunu anlamıştım.
*****
Ben hayatım boyunca, hissettiklerimle insanların canını sıkmaktan kaçındım.
*****
İnsanlar seni niye seviyor?
Kişiliğin yüzünden olabilir mi acaba?
Müthiş sadık bir arkadaş olman mesela. Kimseye hınç beslediğinin görülmemiş olması.
*****
Bana bakma zahmetine giren herkes paranın satın alabileceği her şeye layıktır.
*****
İnsan ölünce bir parçası vücudundan dışarı uçuyor.
Adı da ruh.
*****
Yapmadığınşeyler yüzünden pişmanlık duyma. 
Onlar geçmişe ait.
Geçmişi bırak.
*****

 
 
KİTAPTAN MÜZİKLER;
 

6 yorum:

  1. Yanıtlar
    1. Evet bazen gerçekleri kabul etmel ve olanakları fazla zorlamak lazım.

      Sil
  2. Helen Garner ile tanışma kitabım Çocuklar İçin Bach idi, kısa ve hoş bir okuma olmuştu ben için... Bu kitabını bilmiyordum, teşekkürler. Üzüntülü bir şeyler okumaya hazır olduğumda ilgi alanımda olacak:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Benimde okuduğum ilk kitabı idi.
      Keyifli okumalar,

      Sil
  3. Bilmediğim bir yazar. Türü sevenlere güzel bir kitap bence...Okuyan gözlerinize sağlık olsun. Teşekkür ediyorum kıymetli paylaşımınıza.

    YanıtlaSil