BCP BLOGGER CANLANDIRMA PROJESİ HAZIRAN AYI OKUDUKLARIM 2024/42-43 BİR ÇÖPÜN HİKAYESİ YUAN HUAN'IN KULÜBESİ

30 Haziran 2024

 

 

 RİSK ALTINDA 2010

Ünlü bir cinayet romanı yazarının siyasi hayallerini daha ileri taşıma yolculuğunu konu alan bir filmi izleme deneyiminden bahsetmek istiyorum. Kendine özgü bir atmosferi ve kaliteli oyuncu kadrosu ile beni adeta kendine çeken bu film, izleyiciyi hiç bilmediği bir dünyanın içine çekiyor.

Bu filmde, cinayet romanlarına damga vuran ünlü bir yazarın, siyasi hedeflerini gerçekleştirebilmek için sıradışı bir çözüm yolu bulmaya çalıştığına şahit oluyoruz. Yazarın hedefi, çok eskiden işlenmiş ve çözülmemiş bir cinayeti çözerek siyasi arenada küllerinden yeniden doğmaktır.

Öyle ki, cinayetin çözülmesiyle birlikte yazarın hem siyasi kariyeri hem de yazdığı kitaplar yeni bir ivme kazanır. Tabii ki, bu süreçte izleyiciyi sürekli şaşırtmayı başaran bir dizi beklenmedik olay ve sürprizlerin onları beklediğini belirtmeliyim.

Sadece cinayet romanlarını sevenler için değil, aynı zamanda politika ve entrika severler için de kaçırılmayacak bir film olduğunu söyleyebilirim.

 


DRAGONKEEPER 2024

 

Antik Çin'in kaderi, kalan son ejderha yumurtasını bulması ve kaderini gerçekleştirmesi gereken genç bir kızın omuzlarındadır.

Çocuk kategorisinde izlediğim filmdi.

 


Ezber bozan kalemiyle çocuk ve gençlik edebiyatımıza pek çok yenilikçi eser kazandıran Miyase Sertbarut’un, okumaya mesafeli duran çocuklardan esinlenerek yazdığı Yuan Huan’ın Kulübesi, beş mucizevi hikâyeyi dikkat çekici bir üst kurguyla birleştiren, merak uyandırıcı bir roman. Başta kitapların renkli dünyasına ısınamayanlar olmak üzere, 9 yaşını aşmış her yaştan okurunu gözü pek bir hikâye avcısına dönüştürmeyi vadeden bu heyecan dolu serüven; yerel ile evrenseli, geleneksel ile dijitali bir araya getirerek, zamanı ve mekânı genişleten, enfes bir anlatım sunuyor. “Herkesin bir hikâyesi vardır,” düşüncesi izleğinde, çocukları eleştirel okumaya yönlendiren Yuan Huan’ın Kulübesi; hikâyelerin ölümsüzlüğüne vurgu yaparak, aslolanın onları aktarma yöntemlerini çeşitlendirmek ve geleceğe taşımak olduğunu savunuyor. İlhami, oyun olsun diye girdiği bir telefon kulübesinin ahizesinden tuhaf hikâyeler dinlemeye başlar. Geçmiş ile bugün arasında sıkışıp kalan işçi çocukların, parmaklıklar ardında büyüyen çocukların, hatta okula gitmek istedikleri halde gidemeyen çocukların gizemli hayatlarına tanıklık eden kahramanımızın aklına parlak bir fikir gelir. Dinlediği hikâyeleri Türkçe ödevi için kullanacaktır. Kitap okumayı sevmeyen İlhami için işler yoluna girmiş gibidir. Ancak unuttuğu önemli bir ayrıntı vardır. Ya okuduğu kitabı okula getirmesini isteseler? Peki, adını Yuan Huan olarak uydurduğu Çinli bir yazar gerçekte var mıdır? Bant kaydı sandığı sesin ardında yatan sır nedir? İlhami’nin zihni son hikâyeye kadar karmakarışıktır. Yoksa, anlattığı yalanlara artık kendi de mi inanmaktadır?.. İçindeki gizli hikâyeciyi, Çinli yazar Yuan Huan’a atfettiği ters köşe hikâyeler ile açığa çıkaran Miyase Sertbarut, İlhami’yi ve dolaylı olarak bütün okurlarını esrarengiz bir edebiyat evrenine konuk ederek, benzersiz bir kitap deneyimi yaşatıyor. Çok katmanlı metnini daha da derinleştirmek adına aralara gizem tohumları serpiştirmekten kendini alıkoyamayan yazar, Yuan Huan'ın Kulübesi'nde yanıtını aradığı cevapsız sorularıyla okurunun kitapla olan etkileşimini arttırıyor ve geniş geniş düşündürüyor. (Tanıtım Bülteninden)

KİTAP HAKKINDAKİ DÜŞÜNCELERİM;

Kitap kurgusu ile çok güzeldi. Okumayı sevmeyen İlhami'nin yaşadığı maceralı ve gizemli olaylar konu alınmıştı

KİTAPTAN ALINTILAR;

Kitabın ince yada kalın olması içindekini önemli ya da önemsiz yapmaz.

*****

Bazı insanlar, kitap okurken hikâyedeki karakterlerin odada dolaşmaya başladığını hisseder. Yani her şey üç boyutlu bir film gibi izlenebilir hâle gelir...

*****

Siz isterseniz zaman genişler.

*****

Doğru kitapla henüz karşılaşmış olmayabilirsin.

*****

Hikayeler bazen insanı üzer.

*****

İyi bir kitap tüm bağlantılardan daha değerlidir.

*****

Herkesin bir hikayesi vardır. Hepsi kıymetlidir ; bilmek istersin, duymak, dinlemek istersin, anlatırlarsa kendi hayatına eklersin. Çünkü dünya en büyük hikayedir ve yazılmaya devam etmektedir. 

*****


A GREYHOUND OF A GIRL 2023 

Mary'nin evdeki hayatı iki ağabeyiyle, futbolla ve dondurulmuş paket servislerle çevrelenirken, büyükannesiyle birlikte asi ruhunu ve ev yapımı yemek sevgisini serbest bırakır. Ancak büyükannemin mutfakta olduğu mutlu günler artık sayılı. Aynı zamanda, Mary'nin hayatında ona, annesine ve büyükannesine aile tarihi boyunca bir yolculukta eşlik etmeye hazır gizemli bir kadın belirir. 

Severek izledim.....

 


 Ortalama bir insanın, bir yılda, kendi ağırlığının dört katı çöp ürettiğini biliyor muydunuz? Peki ya geri dönüştürülmüş kâğıtların her bir metresiyle on metrelik bir ağacın kurtarıldığını? Bunun gibi daha pek çok şaşırtıcı bilgiyle dolu bu kitapla kâğıtların, pet şişelerin, konserve kutularının arasında keyifli bir yolculuğa çıkmaya ne dersiniz? Burnunuzu tıkamayı unutmayın sakın! Bizden söylemesi.

Çöpün ilk tarihten bu tarihe kadar evrimi anlatılmış.





6 yorum:

  1. Çok güzel, dolu dolu bir paylaşım :) İzledikleriniz ve okuduklarınız dikkatimi çekti, ileride bakmak üzere kaydediyorum. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Beğeni için sağolun, keyifli seyirler ve okumalar.

      Sil
  2. Merhabalar.
    Sizin zengin paylaşımlarınız karşısında ne diyeceğimi ve ne yazacağımı bilmiyorum. O kadar çok zengin ve renkli paylaşımlarınız var ki, abartı olmasın ben onları okurken ve incelerken sayfanızda kayboluyorum. Her bir paylaşım için ayrı ayrı duygu ve düşüncelerimi de paylaşmak isterdim, ama bunu pek beceremiyorum ve herhalde geçmişte bir kez başardığımı hatırlar gibiyim.
    Çöpün ilk tarihten bu tarihe kadar evriminin anlatıldığı kitap hem ilgimi, hem de dikkatimi çekti. İnşAllah okumak nasip olur.
    Bu güzel ve yararlı paylaşımlarınızdan dolayı size teşekkür eder, emeğinize ve gönlünüze sağlıklar dilerim.
    Selam ve saygılarımla.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhabalar, yorumunuz için teşekkür ederim. Umarım kitabı okursunuz diyeceğim ama çocuk kitabı o kitap, bu tür kitapları da okurum diyorsanız keyifli okumalar.
      Sevgiler ve saygılar.

      Sil
  3. Dolu dolu bir paylaşım yine:) Özellikle izlediklerinizi not aldım. Film günümüzde değerlendireceğim. Emeğinize sağlık:)

    YanıtlaSil