OKUDUKLARIM 2024/65 BENİ İNCİTEMEZSİN 3. BÖLÜM

26 Eylül 2024

 Bilinçli yalnızlık ilham ve yaratıcılıkla doludur. Bir dinginlik ve üretkenlik sürecidir. Kontrol altındadır, bilinçli olarak tercih edilmiştir. Kişinin kendisiyle baş başa kalmaya karar vermesidir. Zorunlu yalnızlık ise, kişinin isteği dışında yalnız kalmış olmasıdır. Kişi yalnız kalmayı hiç istememiştir ama mecburen ve hazırlıksız olarak buna maruz kalmıştır. Dışlanmıştır, aforoz edilmiştir ya da terk edilmiştir. Kişi her ne kadar bunun önüne geçmeye çalıştıysa da başarılı olamamıştır. Yalnızlığa terk edilmiştir. İkincisi zorlu bir süreçtir tabii ki ve bu süreçte profesyonel destek almak bile düşünülebilir, hatta yerinde de olur.

*****

Yaratıcı yalnızlık çok özeldir. İçinde dinginleşme, dinlenme, derin düşünme, üretme, yaratma ve ilham barındırır.

*****

Dert edinmek kıymetlidir. Soru sormak ve cevaplar aramak çok önemlidir. Gamlanmak başka şeydir, bir meseleyi dert edinip üzerinde yoğunlaşmak başka şey.... İlkinde hareketsizlik ve depresyon vardır ikincisinde düşünme ve üretme ihtiyacı... Biri yıkıcı diğeri yaratıcıdır.

*****

Zorunlu yalnızlık ne hissettirir?

Yalnızlık

Özlem

Stres ve kaygı

Duygusal zorlanmalar

Hüzün ve melankoli

Bilinçli yalnızlık ne kazandırır?

İçsel keşif ve anlama

Kendini iyileştirme

Yaratıcılığın teşviki

Kendine özgüven ve bağımsızlık

İlişkilerin değerlendirilmesi

İç huzur ve ruhsal denge

Bilinçli yalnızlık, kişinin kendi kendine yetme beceresinin gelişmesine fırsat verir.

***** 

Sıkıntı, kişinin kendisine zaman tanıma sürecinin bir parçasıdır.

Adam Phillips

*****

Bir ilişkiden ne kalıyor insana?

Aklınızda en çok kalacak olan şey ilişkinin doruklara çıktığı, hazzın, doyumun ve mutluluğun tarifsiz olduğu noktadır. Diğeri de ilişkinin bittiği nokta...

Yani bir ilişkiden insana iki şey kalıyor en çok. Zirvedeki mutluluk ve dipteki acı.

*****

Asıl bilgelik, gerçekliği ne zaman kendi isteklerimize göre şekillendirebileceğimizi, değiştirilemeyecek olanı ise ne zaman sükunetle kabulleneceğimizi bilmektir.

Seneca

*****

Hissedilen neyse yaşanmış olan da odur.

*****

İnsan önce düşünür, sonra düşündüğü şeye göre bir tutum/bir davranış geliştirir. Duygular bütün bunlardan sonra gelir. Yani yolumuzu belirleyen tek şey hislerimiz değil, önce aklımız sonra da yapıp ettiklerimizdir.

*****

Sahip olduklarımı değil, sahip olduklarımı isteyeceğim hayattan. 

*****

Önce düşünür ve davranırız sonra duygularımız da onlara eşlik eder.

Aritoteles

*****

İnsanlar yaşadıkları olayları yorumlama şekillerinebağlı olarak duygusal tepkiler verirler. Olumsuz düşünceler, çarpıtmalar veya yanlış inançlar kişinin duygusal sıkıntılar yaşamasına neden olur. Bu olumsuz düşünce kalıplarını fark ettiğinizde ve olumlu düşüncelerle takas yaptığınızda hayatınızda önce anlık ancak uzun vadede son derece köklü değişimlere imzanızı atarsınız. Olmazı oldurmaya başlarsınız. İstenmeyen davranışların değiştirilmesi, kişinin duygusal durumunu da olumlu yönde etkiler.

*****

Riske girmemek iyidir, böylece kaybetmem. Ama ya riske girmeyerek kendimi kaybediyorsam?

Soren Kierkegaard

*****

Pozitif psikoloji, güçlü yönlerimize rehberlik eder.

*****

Pozitif psikoloji, bireylerin yaşamlarını daha anlamlı kılmak ve potansiyellerini tam olarak kullanmak için çeşitli yöntemler ve araçlar sunar.

Olumlu duyguları teşvik etmek

Güçlü yönleri keşfetmek ve geliştirmek

Anlamlı hedefler belirlemek

İlişkileri güçlendirmek

Pozitif psikoloji perspektifinden bakıldığında, bu kişi aşağıdaki yöntemleri kullanarak olumlu bir odaklanma geliştirebilir:

Minnettarlık egzersizi yapmak

Küçük bir mola

İş arkadaşlarıyla olumlu ilişkiler kurmak

*****

Ruhsal dayanıklılığı artırmanın 7 yolu olduğu üzerinde duruyor:

1- OYSA diyebilmek

Akılcı düşünmek demek işlevsel düşünmek, çözüm odaklı düşünmek demektir. Sağlıklı duygular yaşayabilmenin ve istendik sonuçlar almak üzere işlevsel davranabilmenin önkoşulu akılcı düşünmektir.

2- Düşünme tuzaklarından kaçınmak

3- Düşünsel buzdağlarını ortaya çıkarmak

4- Sorunlara bakış açısını değiştirmek

5- Yersiz kaygılardan uzak durmak

6- Takıntı düşüncelerden kurtulmak

7- Zorlanmalarla (stresle) başa çıkmak

*****

Hiçbir şeyinizin kalmadığı böyle bir durumda Frank, üç şey yapmanız gerekir:

İlkişn kaderinize karşı soğuk bir merak duygusu geliştirmelisiniz. Ardından hayatta kalma stratejileri bulmalısınız. Ve son olarak en önemlisi ister beş dakikalığına ister vadeniz doluncaya dek yaşamak için bir neden bulmanız gerekir. Bu kesinlikle vazgeçilmezdir. Neden, katı bir mizah duygusu veya geçip gitmekte ama olağanüstü güzel olan bir günbatımını seyretmek yahut birinin sizi sevdiği düşüncesi olabilir.

*****

Ömrün boyunca edeceğin tek dua teşekkür ederim olsa yeter

Meister Eckhart

****

Mukayese etmeyin, kıyaslamayın. Başka hiçbir yol sizinki değildir. Diğer bütün yollar sizi kandırır ve ayartır. Ruhunuzdaki yolu takip etmelisiniz.

Carl Gustav Jung

*****

Sahip olduklarını istemek, yürekten bir teşekkürdür. Yaşamınız boyunca hayatta edebileceğiniz en kıymetli dua gerçekten bu olabilir.

*****

Mutluluğu yakalamanın en kolay yolu, elinizde olanı istemektir.

*****

Stoacılar her günü sonuncuymuş gibi yaşamak gerektiğini söylerken yapacağımız eylemleri değil, bu eylemleri yaparken içinde bulunacağımız haletiruhiyeyi değiştirmenin peşindedir. Yarını düşünmeyi ya da yarına dair planlar yapmayı bırakmamızı değpil, bütün bunları yaparken özellikle bugünün değerini bilmemizi isterler.

William B. Irvine

*****

Japon kültüründe başarı, sadece yetenek ve şansa bağlı değildir, aynı zamanda yoğun çalışma ve sürekli çaba gerektirir.

*****

Ne yaparsanız yapın, elinizden gelenin en iyisini yaptığınızdan emin olun. Asla pes etmeyin. Çünkü bu başkasının değil, sizin yolunuz, kendi merkeziniz.


8 yorum:

  1. Kitap adı güzel seçilmiş. İnsanda okuma isteği uyandırıyor. Zorunlu yalnızlık ile Bilinçli yalnızlık arasındaki ayrım çok gerçekçi. Seneca'nın sözü kayda değer.
    Kitap seçimleriniz ve alıntılarınız çok isabetli. Ancak "Her insan ayrı bir dünya "olduğuna göre kişisel gelişim kitaplarının , okuyanlar açısından çok dikkatli okunması gerektiğini düşünüyorum.
    Sevgiyle.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. "Her insan ayrı bir dünya "olduğuna göre kişisel gelişim kitaplarının , okuyanlar açısından çok dikkatli okunması gerektiğini düşünüyorum sözünüze katılıyorum, fakat kişiler sizce kitaplara ve çevreye göre şekillenmiyor mu?

      Sil
  2. Kişisel gelişim kitaplarını sevmiyorum ben. İnsanlar birbirinden o kadar farklı ki. Bu tarz kitaplar kiminde işe yararken kiminde umutsuzluk bile yaratabilir diye düşünüyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben genelde eksik olduğum yönler ile ilgili olanları tercih ediyorum.

      Sil
  3. herkese bilinçli yalnızlık gelsin o zamansa :)

    YanıtlaSil
  4. Kişisel gelişim kitapları güzel olduklarında harika hissettiriyor. Ama bazıları temcit pilavı gibi aynı şeyleri söyleyince sıkıyorlar. Bu güzele benziyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İki kişinin hayatı üzerinden anlatılması güzeldi.

      Sil