OKUDUM 50- HZ. MUHAMMED

30 Aralık 2018




Bunu söylemek ne kadar tuhaf olsa da benim için Muhammedilik, Haça tapmaktan (Hıristiyanlıktan) mukayese edilemeyecek kadar yüksekte duruyor. Eğer insan, seçme hakkına sahip olsaydı, aklıbaşında olan her bir insan, şüphe ve tereddüt etmeden Muhammediliği; tek Allahı ve onun Peygamberini kabul ederdi.

Ünlü Rus yazarı L. N. Tolstoy, 1908 yılında, Abdullah El-SÜHREVERDİnin Hindistanda basılmış Hz. Muhammedin Hadisleri kitabını okumuştur. Okuduğu hadislerden bir risale (kitapçık) tertip etmiş, bunu Rusyanın Posrednik adlı yayınevinde bastırmıştır.

Rus halkı ve özellikle Rus aydınları, L. N. Tolstoyu ilahi bir kuvvete sahip görüyor ve onun İslamiyeti kabul etmesinin duyulmasının Rus toplumu içinde İslama güçlü bir akım başlatabileceğini biliyorlardı. Bu yüzden de Tolstoyun Hz.Muhammedin hadislerinden derlediği kitapçığını KGB gibi Rus istihbarat birimleri gizli tutmaya, unutturmaya ve basılmasını engellemeye çalışıyorlardı. Tolstoy, bu risale (kitapçık) ile Rus okurlarını, Hz. Muhammedin hadisleriyle tanıştırmıştır. Hadislerden seçtiği konularda fakirlik ve eşitlik gibi kavramları esas almış, Rus halkına ve onları aldatanlara bir ders verir nitelikte olmasına özen göstermiştir. 

Tolstoy, seçip kitapçık haline getirdiği bu hadislerle, gerçek adalet ve eşitliğin, kardeşlik ve fedakârlığın, insana saygı ile sevginin İslamda olduğunu vurgulamak istemiştir


- "Kim bir hayır işlerse, ona onun on misli vardır veya daha da artırırım. Kim bir kötülük işlerse, ona da onun misli vardır. Ya da tamamen affederim. Kim bana bir karış yaklaşırsa, ben ona bir arşın yaklaşırım; kim bana bir arşın yaklaşırsa, ben ona bir kulaç yaklaşırım. Kim bana yürüyerek gelirse, ben ona koşarak varırım. Kim bana hiçbir şeyi ortak koşmamak şartıyla dünya dolusu günahla gelirse, ben kendisini o kadar mağfiretle karşılarım." (5). Müslim, Zikir 22 –SAHİH -

16 yorum:

  1. Böyle bi eser olduğunu ilk kez okudum

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bende duyduğumda şaşırmıştım ve merak ederek okudum.

      Sil
  2. Ben Tolstoy'un bir eserini okumuştum . Hristiyanlıktaki papaz olaylarını, yahudiliği falan eleştiriyordu. Ama müslümanlığın hiç lafını etmiyordu. Şaşırmıştım. Kitabı daha bitiremedim , şimdi ilerisinde müslümanlığa mı kaymış onu merak ediyorum .

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gizliden de olsa müslümanlığı seçtiği söyleniyor Tolstoy'un

      Sil
  3. Ben de duymamıştım. Keyifli okumalar, sevgiler...

    YanıtlaSil
  4. Günümüz de dinleri kökten kaldırmak istiyorlar veriyorlar ilacı uyuşturuyucu içki sen düşünme keyfine bak sorgulama biz senin yerine yaparız diyorlar.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tolstoy'da bu sorgulamalarına dayanaraktan müslümanlığa yönelmiş. Aradığı cevapları eşitliği adaleti bizim dinimizde bulmuş. Kesin olarak bilemem ama müslüman olduğu da söyleniyor Tolstoy'un.

      Sil
  5. tolstoyun müslüman olabileceğini ilk kez duydum yani :) baksana, sen türkiyede bir türk olarak böyle düşünüyon ki. insanlara bir seçim şansı verilse, direk hristiyanlığı seçerler. çünkü, kiliseler çok eğlenceli. yemekler, konserler veriliyor kiliselerde. pazar günleri gidiliyor. müslümanlıkta ise korkutuculuk var, camiler de hiç cazip değil. dinden haberi olmayanlar yani hıristiyanlığı seçerler. müslümanlık genelde korkunç gözüküyor. bunu herhalde biz müslümanlar bu hale getirdik. bizim camilerde bile hırsızlık var. kiliselerde ise öyle bir çevre var ki, bütün zayıflara, parasızlara, hastalara yardım ediyorlar. bütün herkes seferber oluyor yardım için. müslümanlar dinimizin içini boşalttı. bence islamı bu müslümanlardan kurtarmak gerek. sevimli bir din haline getirilmeli. inan ki, hıristiyanlar bizden daha müslümanlar. bir müslüman olarak düştüğümüz bu duruma üzülüyorum. dini güzel şeyler için kullanmalıyız yanii. dinimiz güzel de insanımız çok kötü o yüzden değerini düşürüyorlar dinin yaaa.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kesinlikle haklısın. Ama kitap öyle diyor. Gizlide olsa müslümanlığı seçtiğini belirtiyor. Kesin bir bilgi yok.

      Sil
  6. Merhaba tekrar ziyarete geldim, beklerim:)

    YanıtlaSil
  7. Ben ilk kez duydum bu kitabi, merak ettim şimdi...

    YanıtlaSil
  8. Hic duymamistim bu kitabini. Insan özünde iyi bir insan olduktan sonra neye inandigi veya inanmadigi önemli degil. Dinlerin özü de bize iyi insanlar olmamizi baskasina kötülük etmemryi, hak yememeyi ögütlüyor.

    YanıtlaSil
  9. İlk kez duyuyorum kitabın varlığını. Çok teşekkürler. Alınacaklar listemin başına ekliyorum :)

    YanıtlaSil
  10. bir günde bitirebileceğin bir kitap

    YanıtlaSil