İKİ SİYAH ELDİVEN VE TARİHİ MESAJ

12 Kasım 2015



Tabutta, 3 Ekim 2006’da ölen, 1968 Olimpiyatları erkekler 200 m olimpiyat ikincisi Peter Norman var. Cenazeyi sırtlayanların en önünde iki zenci. Onlar da aynı yarışmanın birincisi ABD’li Tommie Smith ve üçüncüsü John Carlos. Bu üç rakibin bir araya, omuz omuza gelmesini sağlayan nedir dersiniz? Eylem kardeşliği. Olay şöyle gelişir. 68 Olimpiyatları’nın atletizm 200 m’nin birinci ve üçüncüsü ABD’li bir zencidir. İkincisi Avusturalyalı beyaz Peter Norman. Madalya töreni için beklerlerken Carlos, Norman’ın yanına gelir ve insan haklarına inanıyor musun diye sorar. Norman da evet der. Orada, insan hakları için, ABD’deki ırkçılığı protesto etmek için bir şey yapmaya karar verirler. Ne yapacakları fikri Norman’dan gelir. İki siyah deri eldiven vardır. Sağını Tommie, solunu John eline geçirir. İki siyah eldiven, madalya töreninde iki yumruk olarak havaya kalkacaktır. Yoksulluğu protesto etmek için de kürsüye ayaklarında siyah çorapla çıkacaklardır. İki zencinin önünde beyaz Norman duracaktır. Göğsünde “İnsan Hakları İçin Olimpiyat Projesi Hareketi”nin kokartı ile. Madalya töreninde ABD Ulusal Marşı çalınırken eylem gerçekleştirilir. Siyah eldivenli iki zencinin yumrukları havada, önlerindeki beyazın göğsünde bir kokart, çıplak ayaklarıyla üç kişi durmaktadır.


Basın için müthiş bir görüntüdür bu.               
Fotoğraf tüm dünyaya yayılır. Eylem amacına ulaşmış, ABD’deki ırk ayrımcılığı ve yoksulluk gündeme getirilmiştir.
Her eylemin bir bedeli olduğu gibi bunun da bedeli olur. ABD’nin olimpiyat komitesi anında müdahale eder ve iki zencinin spor kariyerini o an bitirir. İkisinin de spor yaşamları biter ama tüm dünyada siyahların ve insan hakları savunucularının sembolü durumuna gelirler.
Avusturalyalı beyaz atlet Peter Norman’ın da geleceği aynı olur. Onun da spor yaşamı bitirilir. Bedel ödenmiş ama amaca ulaşılmıştır.
Bu üç eylem kardeşi sonraki yıllarda da bir araya gelir. Görüşürler. En son bir araya gelişleri beyaz Norman’ın 64 yaşında kalp krizinden ölmesinin ardından yapılan cenaze töreninde olur.
Norman ‘siyahların derdi beni ilgilendirmez, ABD dünyanın öbür ucunda, bana ne’ dememiştir. 
Daha öncesinde hiç tanımadığı, üstelik de rakibi olan iki kişiyle birlikte  ırk ayrımına karşı ortak bir eyleme girişmiş, sonrasında  tüm spor yaşamını bitirecek bir karar vermiş ve bunu uygulamıştır.
Norman ve iki siyah eldivenin bu tarihi mesajını unutmak mümkün değildi!


1 yorum:

  1. bunu defalarca okumuştum yine okudum. teşekkür..

    YanıtlaSil