BUGÜN DE BÖYLE...

04 Ağustos 2018

  
( fotoğraf temsilidir)

Evimizin karşısı boş arazi ve yazın tüm sokak sakinleri düğünlerini orada yapar. En çok zararı biz görüyoruz. Dan dan dan bitmeyen şarkılar ve oyunlar. Geçen hafta sünnet düğünü vardı ve çok kalabalıktı. Takılan takının haddi hesabı yoktu. İlk mürveti idi komşumuzun ve kendi de herkesin cemiyetine katılmıştır. Burada düğünler yemekli olur sokak düğünü olarak. Düğün sahibi koyun keser ve aşçılar çorbasından tatlıya kadar yemek yaparlar. Alaydan sonra herkes yemeğe davetlidir. Bazıları yüzsüzlük yaparlar ailece giderler ki, bence bu olmaz. Her hanenin bu şekilde yaptığını düşünün 100 hane olsa 4 kişiden 400 kişi yapar ki, abartılı bir rakam olur. Biz rahmetli babamdan öyle gördük, aileden bir kişi hem yemeğe katılsın hem hediyesini versin demiştir ki doğrusu odur. Bir de yemekte hizmetlenenler vardır komşulardan, onlarda düğün sahibi tarafından özel olarak çağırılır. Düğün sahibi eline 10-15 tane çember alır hizmet etmesini istediği komşusuna bu çemberleri dağıtır. Bu çemberleri alan kişiler bir kaç gün önce toplanır yufka açarlar, börek ve baklava yaparlar. Yemek gününe salata, ayran yapar ve yemek dağıtırlar. Düğünler normal kıyafetler ile başlar, gecenin ikinci yarısında saat 22:00 den sonra herkes pembe şalvar, fıta ve beyaz gömlek ile devam ederler.


( Fotoğraf fıta için temsilidir)

Sen giyiyor musun?  derseniz eğer hayır. Neden derseniz komşularımın tamamı BALKAN kökenli bu onlara has bir kıyafet. Ama hizmete de yardım ederim fıta yapmaya da. Komşum dantelden ister fıtasını, örer boncukla süsler, diktiririz.  Etamin işleme ister etamin işleriz, diktirmesi de ona aittir. Yardımlaşma onların en baş özellikleridir. Ölüde de, canlıda da hep pervane olurlar. 
Geçen haftanın sünnet düğünü çok güzel oldu. Bu haftaki düğüne gidemedim her ne kadar karşımda olsa da. Neden çünkü yapak yıkadım. Yapak nedir diyen olursa koyunun yünüdür. Yer yatakları vardır onlardan yapılır. Gerçi artık kullanan yok, çoğu kişide attı bu tür yatakları. Ben anneme attıramadım. Tutturdu bu sene içlerini yıkayacakmış el mahkum yıkıyoruz. Bu yüzden dün gece çok yorgundum gidemedim. Şimdi bir düğün daha var Kurban bayramının 5. günü onu asla kaçıramam. yan komşumun hatta hizmette de bulunacağım. Benim hizmetlerde işim bir koca leğen salata yapmak:)) Gerisini kim yaparsa yapsın bana basit olanı kalır:))
Bu yazı da böyle olsun.....

4 yorum:

  1. Ne güzel hâlen böyle sokak düğünlerinin olması 😊 Bizim oralarda vardır hâlen demek sizde yünlere yapak denir 😊bizde var o dert yorgan ve yastıklar bekliyor 😊 kolaylıklar dilerim canım benim sevgiler ❤😊 etkinlik var sayfam da seni de beklerim bugün uğraşan ugrarsan gugüz olur eşleştirme yapiyorum 😊

    YanıtlaSil
  2. Ne güzel adetlerin devam etmesi ve tabi ki yardımlaşmanın.
    Şahaneymiş ♥

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet küçük yerler böyle umarım büyükşehirlerde de vardır.

      Sil
  3. ayy giyimler güzelmişş :) ah evet yaaa geceleri gümbür gümbür saz seslerii oyun havaları dinliyoss :)

    YanıtlaSil