OKUDUM 33- HOMO DEUS

10 Ekim 2018



Yazar ilk kitabınDa Homo Sapiensin  gelişimini aktarmıştı. Bu kitapta insanın gelişimi ile birlikte bilimsel olarak Homo Deusa dönüşebileceğini aktarmış. Kitabın her cümlesi ayrı bir bilgi içeriyor.
Günümüz dünyasında gerçekleşen bilimsel buluşlar ile gelecek yıllarda yapılacak olan algoritmalar ile buluşları açıklamaktadır. 
Deus Latincede Tanrı, İlah gibi anlamlara geliyor. Yazar insan türünün bilimsel adı Homo sapiens ile bir kelime oyunu yaparak Homo deus (tanrı insan) terimini türetiyor (sayfa 32-çevirmenin notu). 
Bu yüzyılda Silikon vadisinde yüksek teknolojiler ile bilimsel değişiklikler  yaşandığını aktarıyor yazar bizlere. 
Tarih boyunca tanrıların her şeye muktedir olmaktan çok, canlı varlıklar tasarlamak ve yaratmak, kendi bedenlerini değiştirmek, çevreyi ve havayı kontrol etmek, uzaktan iletişime geçebilmek ve zihin okumak, yüksek hızlarda seyahat etmek ve tabii ki ölümden kaçarak sonsuza kadar yaşamak gibi belirli süpergüçlere sahip olduğuna inanılırdı. İnsanlar da tüm bu kabiliyetlere, hatta daha fazlasına sahip olmanın peşindeler” (s.59). 
“Bu beklenmedik teknolojik bolluk içinde hiç çaba göstermeseler bile işe yaramayan kitleleri beslemek ve desteklemek mümkün olacaktır. Peki hepsini nasıl meşgul edip memnun edeceğiz? İnsanlar bir şey yapmazlarsa delirirler. Tüm gün ne yapacaklar? Sunulan çözümlerden biri uyuşturucu ve bilgisayar oyunları olabilir” (s.340)
KİTABIN ARKA KAPAĞINDAN
Hayvanlardan Tanrılara Sapiens kitabıyla insan türünün dünyaya nasıl egemen olduğunu anlatan Harari, Homo Deus'ta çarpıcı öngörüleriyle yarınımızı ele alıyor. İnsanlığın ölümsüzlük, mutluluk ve tanrısallık peşindeki yolculuğunu bilim, tarih ve felsefe ışığında incelediği bu çalışmasında, insanın bambaşka bir türe, Homo deus'a evrildiği bir gelecek kurguluyor. 

Yola "önemsiz bir hayvan" olarak çıkan Homo sapiens, tanrılar katına ulaşmak uğruna kendi sonunu mu hazırlıyor?

Homo sapiens nasıl oldu da evrenin insan türünün etrafında döndüğünü iddia eden hümanist öğretiye inandı?

Bu öğreti gündelik yaşantımızı, sanatımızı ve en gizli tutkularımızı nasıl şekillendiriyor?

İnsanı inekler, tavuklar, şempanzeler ve bilgisayar programlarının tümünden ayıran yüksek zekası ve kudreti dışında herhangi bir alametifarikası var mı?

Tarih boyunca benzeri görülmemiş kazanımlar elde etmemize rağmen mutluluk seviyemizde neden kayda değer bir artış olmadı?

"Tüm bunları anlamak için tek yapmamız gereken geriye dönüp bakmak ve Homo sapiens'in aslında ne olduğunu, hümanizmin nasıl dünyaya hakim bir din hâline geldiğini ve hümanizm rüyasını gerçekleştirmeye çalışmanın aslında neden insanlığın kendi sonunu getireceğini incelemektir. İşte bu kitabın temel meselesi budur."

"Okurken hem eğlenecek hem de çok şaşıracaksınız. Her şeyin ötesinde, kendinizi daha önce hiç düşünmediğiniz şeyleri düşünürken bulacaksınız." 
-Danıel Kahneman, Hızlı ve Yavaş Düşünme'nin yazarı-

"Homo Deus'u okuduğunuzda uzun ve zorlu bir yolculuğun ardından vardığınız bir uçurumun kenarında durduğunuzu hissedeceksiniz. Yolculuğun artık bir önemi kalmayacak, çünkü bir sonraki adımınızı engin bir boşluğa atacaksınız." 
-David Runciman, The Guardian-
(Tanıtım Bülteninden)

8 yorum:

  1. Keyifli okumalar dilerim, sevgiler...

    YanıtlaSil
  2. Merak ettiğim bir kitap okunacaklar arasında. Yorum ve alıntılar güzelmiş teşekkürler

    YanıtlaSil
  3. hımm sapiensi aldım ama okumadım hala :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ondan sonra da bu kitabı geliyor zaten. Bir kitabı daha var onu da önümüzdeki ay okuyacağım.

      Sil