DÜŞÜNMEYİ BİLMEYEN İNSAN HER ZAMAN BAŞKASININ KÖLESİ OLUR (CESUR YENİ DÜNYA KİTABI)

27 Mayıs 2022

 

 
SARDUNYA KADINLARI

Kadınlar sardunya gibidir. Sardunyalar evin bir parçası olarak yaşarlar. Köyde beyaza boyanmış bir tenekede, şehirde bir saksıda. Eve bağlı bir çiçektir. Sardunyalar susuz kalsa, ışıksız kalsa uzun süre direnir hayatta kalmak için. Kimsenin umuru olmaz. Göz ucuyla bakılıp geçildiğinden, yaprakları parlaklığını yitirirken fark edilmez. Ancak sarardığında şikayet edilir. Sanki sarı yapraklar sardunyanın suçudur. Hatta dalını kırsanız O kırık dalda bile çiçek vermeye çalışır. Çocuk yapıp evliliğini kurtarmaya çalışan kadınlar gibi...Çiçekler arasında hiç ilk olmaz onlar hızla ürerler, dalar çiçek sunarlar makbule geçmez. Kimse bir ziyarete giderken kucak dolusu bir sardunya ile gitmez. Gezerken gül daha uygundur. Nankörlüğü yoktur bir avuç toprak sunduğunuzda her dalı çiçek verecektir. Bu özelliği yüzünden AR sız tabir edilir . Mis kokan yaprakları, hiç güzel kokular arasında sayılmaz. O evin çiçeğidir, bir demirbaş! Övmeye ne gerek var? Hatta bahçede dikilmiş olanlar, ilk fırsatta sökülür atılır,yerine genç dallar dikilir.. Fakir çiçeğidir bazı tariflerde adı. Para olsa orkide dikerdik değilmi abi? Nekadar su versek onunla yaşayan, kanaatkar çiçeğimizi yeterince sevmeyiz? İncecik diktiğimiz dal,kısa zamanda tombul bir görüntüye dönüştüğü içinmi acaba? Belediyeler neden bir ayda solan çiçekler eker parklara? Bilmezlermi sardunyayı? Elbet bilirler. Her yerdedir sardunyalar. Erik ağacı ile incir ağacını ayıramayanlar bile tanır sardunyayı... Herkes bilir ama adam yerine koymaz. Sardunyalar kadına EN benzeyen çiçektir bence. Hep çiçek veren, direnen en uzun dayanan evlerimizin sessiz neşesi. Sevgili sardunyalar, sizi seviyorum kendinizi sevin...Çünkü çok güzel ve özelsiniz. Bunu hiç kimsenin size söylemesine gerek yok.

Siz açmaya devam edin...

Zühal Ekinci
 

 

Bahçe kedim 1 yaşında yok ve 4 tane kedi yavrusu doğurmuş. Tesadüfen ardiyeye girdiğinde annem bulmuş. Hamileydi ama yavrular ortada olmayınca ölü doğurdu diye düşünmüştüm. Dün biraz dışarı çıkardık, akıllı bir koli bulmuş orada büyütmüş yavruları. Ne diyeyim 2 yavru doğurur diyordum, 4 çıktı şansa.


Artık hersabah düzenli olarak yürüyüşe gidiyorum. Eve yakın bir parkımız var, çevresi yürüyüş yolu zaten, 800 metre ... 10.000 adım atıp eve geliyorum. Dönüşte bazen alışveriş yapıyorum, annem saksı istiyor, toprak filan yada biraz meyve sebze alıp eve gelip işlere başlıyorum.


Artık dışarılarda kahve içilebilecek gibi değil, fincanı 12 tl olmuş. Parklar bomboş herkes yeşillik alana atıyor kendini.

Bahçeyi kazdırdık. Salatalık, domates , kıl biber, acı biber, pembe domates, ve oturak yeşil fasulye ektik. Nanelerin yerini değiştireceğiz, geçen sene o alanda kurban kesildiği için çiğnenmiş naneler ve bu sene az çıktılar. Kurban orada kesileceği için yine yerlerini değiştirmeyi uygun bulduk. Şimdilik olan naneleri biçip, yıkayıp, gölgede kurutup, ufalayacağız.. Yeşillenmiş soğanları toprağa soktuk yeşil soğanlar oluştu. Soyup doğrayıp yağda kavurup içine yumurta kırıyoruz. 
Camları sileceğim fakat akşam üstleri hava yağdığı için yapamıyorum. 


Kütüphane 1 ay boyunca kapalı sayımda imiş, bende elimdeki kitapları teslim edip bu kitapları aldım. 1 ayda okurum artık.
Bahçe ev işi derken bilgisayar başına çok az oturabiliyorum.


Bu arada kaktüsüm açtı çok sevindim....

Güzel bir hafta sonu diliyorum..




12 yorum:

  1. Sardunyalar gerçekten kadına benzer:)

    YanıtlaSil
  2. En sevdigim cicekler arasinda.Eskiden kirmizisi favorimdi.simdilerde pembesi:)

    YanıtlaSil
  3. Kaktüs şahane.
    Valla kahve 12 TL ise fena değil burda en az 15 TL 20 TL ve içtiğin mekana göre daha da artabiliyor.
    Sardunya çok sevdiğim bir çiçektir maalesef benim balkonu sevmiyorlar, kaç kere ektiysem hiç çiçek açmadılar.
    Minnoş yavrular çok şeker.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tabiki mekana göre değişir benim ki sıradan bir park cafe değil. Sabır gösterin balkon değil içeride bile açıyorlar, bence tekrar edinin . Sevgiler,

      Sil
  4. Sardunya benzetmesi öyle yerinde ki pek çiçek bakmaktan anlamadığım için sardunyanın özelliklerini bilmiyordum ama yazı beni vurdu kalbimden. Bahçenize çok sevindim sepetler dolusu mahsul verir inşallah.

    YanıtlaSil
  5. Kedi yavrularına bayıldım. Ne kadar sevimliler.

    Bahçe işlerinden hiç anlamam. Üşenirim de. Zaten apartmanda oturuyoruz ama bahçeli bir evde oturup bahçede kendi yetiştirdiklerini yeme fikrini çok seviyorum. Annemler sayesinde bunu biraz deneyimleyebiliyorum neyse ki.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. her dakika elimdeler göbişlerini öpüyorum hep. Bahçeli bir eve sahip olmanızı dilerim.

      Sil
  6. Çok sevmiştim merdivenler kentinin olduğu seriyi.

    YanıtlaSil