"1953’ün İran’ında başlayan ve 2013’ün ABD’sine kadar uzanan bir aşk hikâyesi..."
Roya Kayhani ve Bahman Aslan, 1953 yılında Tahran’daki bir kırtasiye dükkanında karşılaşırlar; ikisi de 17 yaşındadır. Roya edebiyata düşkün bir genç kızdır ve Bay Fahri’nin kitaplar, kağıtlar, dolma kalemler ve renkli mürekkep şişeleriyle dolu kırtasiye dükkanı onun huzur bulduğu bir vahadır. Bahman, Mevlâna’nın şiirlerine düşkün ve demokratik bir İran arzuzsuyla tutuşan çoşkulu bir delikanlıdır.
Her salı günü kırtasiye dükkanında buluşan ikili arasında kısa sürede bir aşk filizlenir. Ancak o yıl Şah yanlısı güçlerin gerçekleştirdiği darbe, hem İran’ın demokratik ve bağımsız bir ülke olma yolunda ilerleyişine son verecek hem de Roya ve Bahman’ın yollarının beklenmedik bir şekilde ayrılmasına neden olacaktır.
Aradan 60 yıl geçtikten sonra, Roya ülkesinden uzak Amerika’da kurduğu hayatını sürdürürken, kader onları bir kez daha karşı karşıya getirecektir. Roya yarım yüzyıldan uzun bir süredir aradığı cevapları bulma fırsatını nihayet yakalamıştır: Bahman o darbe günü niye ortadan kaybolmuştu? Roya’yı niye terk etmişti? Roya’yı nasıl unutabilmişti?
KİTAP HAKKINDAKİ DÜŞÜNCELERİM;
Güzel bir aşk hikayesi idi, keşke ilk başlarda yer alan sapıklıklar olmayaydı. Arap yarımadasındaki İslami yönetim sahibi ülkelere bu tür seviyesizlikleri yakıştıramıyorum.
KİTAPTAN ALINTILAR;
Bilmediğimiz tarih dışında dünyada yeni hiç bir şey yok.
*****
Aşık olmak kolay açıklanabilecek bir şey değil. Yüreğin sana doğru olduğunu söyleyince, doğru olduğunu biliyorsun. Bundan kaçış yok.
*****
Oğullar annelerinin elinde oyuncak olur.
*****
Güzellik kendi halinde yeterli olmalı. Allah'ın işini düzeltmeye gerek yok.
*****
Kem gözlerin gücünden daha kötü bir şey olamaz.
*****
Dünyadaki en berbat şeyin siyasete aşık olan birine aşık olmak olduğunu söylemesine izin verdi.
*****
Yeni bir ülkede olmak karanlık bir odaya dalmak gibiydi.
*****
Gençken kim olmak istediğimize ilişkin beklentilerimize her zaman kavuşamıyoruz.
*****
Çünkü insanlar ona kulak asmasa da sıkça söylediği gibi, bu kahrolası dünyada erkek 'olur' derse kadının fikrinin ne önemi vardı ki?
*****
Kırtasiye Dükkanı ne tatlı bir isim.
YanıtlaSilKitaptaki aşk hikayesi de güzeldi..
Sil