OKUDUKLARIM 2023/45 BİRAZ YAĞMUR KİMSEYİ İNCİTMEZ

04 Mayıs 2023

 

 
"Gerçek hayat, tamamıyla buluşmadan ibarettir'. Buluşmak, karşılaşmak. İnsan ötekiyle karşılaşarak var olur. Ötekinin bakışıyla, ötekinin yüzünü bana çevirmesi, beni dinlemesiyle. İlişkiyle. Sadece ilişkiler vasıtasıyla kendimizi dünyaya ve başkalarına tamamen açarız. Başka bir insana bağlanabilmek için ona açık olmam gerekir. Olmamızı gerektiğini düşündüğümüz kişi olmak arzusundan sıyrılarak, gerçekten olduğumuz kişi olmaya izin vererek. Gerçekte kimim ben? Gerçekte olduğum kişi olmak, yani olduğum gibi görünmekle sahiciliğe adım atarım. İncinmeyi göze alarak." Kemal Sayar "Biraz Yağmur Kimseyi İncitmez"le insanın kendisiyle, ötekiyle, dünyayla kurduğu ilişkilere, varoluşla gerçekleştirdiği buluşmaya dikkat çekiyor. Yaşarken incitici de olsa geriye dönüp baktığımızda bizi olgunlaştırdığını düşündüğümüz her şeyle yani "hayat"la buluşmanın "hayatı askıya almadan" yaşamanın ipuçları Kemal Sayar'ın usta kalemiyle "Biraz Yağmur Kimseyi İncitmez"de. 

KİTAP HAKKINDAKİ DÜŞÜNCELERİM
 
İnsan olmanın, bu dünyada insan olarak kalmanın zorluklarını, güzelliklerini, önemini, inceliklerini ve daha nicesini kendi  üslubuyla yazmış Kemal Hoca.. Okuyun okutturun lütfen....
 

 

KİTAPTAN ALINTILAR;
 
Muhakkak ki iyilikler, kötülükleri giderir.
Hud:114
*****
İyiler dünyanın gizli soylularıdır.
******
İnsan olmak ötekinin ıstırabıyla hemhal olmakla başlar. Ötekini duymayan ve yalnızca kendi küçük çıkarları için yaşayan insanın, insan olmak yolunda kat edeceği büyük mesafeler var. 
Ötekini değersizleştirerek, onun sözlerini alay konusu yaparak sadece şiddeti mayalamış olursunuz.
*****
Anlamak ve hissetmek bizi insan kılar.
*****
Samimiyet ruhun özgürlüğüdür.
******
Zalimin araç gereciyle zalime karşı koyamazsınız. Onlarla akıllı bomba üretmekle yarışamazsınız. Küstahlığın dili, kederin dilinden anlamaz. Siz peygamber toprağı varislerisiniz. Fosforlu bomba üretemezsiniz.
******
Sakın kader deme kaderin üstünde bir kader vardır
Ne yapsalar boş göklerden gelen bir karar vardır
Gün batsa ne olur geceyi onaran bir mimar vardır
Yanmışsam külümden yapılan bir hisar vardır
Yenilgi yenilgi büyüyen bir zafer vardır  

Sezai KARAKOÇ
******
Saldırgan insanlar,  özsaygıları yüksek, kendini fazlasıyla beğenen kişilerdir.Saldırganlığın özünde bir çarpışma yatıyor: Kişinin kendisini algılama biçimiyle bu algıyı paylaşmayan, onu tenkit eden kişinin yükselttiği ses çarpışıyor. Tehdit altındaki egoitzm. Evet, egotizm, egoizm değil. Siz kendinizi beğeniyorsunuz, birisi sizi beğenmiyor. Size sizin zannettiğiniz kadar mükemmel olmadığınızı söyleyen kişiye yumruğu indiriyorsunuz.
******
Özsaygınız yara aldığında üzüntü, depresyon, hayal kırıklığı, endişe ve utanç hissederiz.
*****
Şişmiş  özsaygıları olan insanlar hayatta daha çok ego tehdidi algılar. Kendilerini olduklarından değerli algılayan kişiler, bu algıya tehdit olarak gördükleri her durumda saldırganlaşabilir.
*****
İnsanın sadece kendisi için yaşadığı, moral ve dini değerlerin alt üst olduğu bir dünyada herşey mübahtır.
******
Bu ülkeye ekonomik reform programları kadar sosyal reform programları da gerek.
******
Dünyanın hiçbir yeri artık huzur içinde değil ve artık 
' komşundan kendin gibi kork!'manın zamanıdır.
******
Birbirimizi anlamak yolunda duyduğumuz istek; birbirimizin yolunu kesmemek, birbirimizin kutsallarına saygı duymak, gerektiğinde birbirimizin yolundan çekilmek tarzında bir nezaketle birleşmediğinde, daha çatışmaya geçit verebiliyor.
*******
Ya benim gibi ol ya benden uzak dur.
******
Bir kişinin kalbini kırdığımızda sağladığımız iktidar duygusu, onun kalbini kazanmamızın sağlayacağı iktidara nispetle çok canlıdır.
Eric HOFFER
******
Nihilizm ruhsal hastalıkları da üretiyor.Postmodern çağda depresifız hepimiz, zira çok seküleriz, çok ruhsuzuz, çok umutsuzuz. Depresyon belki de inanç kaybının bir belirtisidir.Giderek daha nihilist olan bir kültür, bir politik ve etik düzen ruha yeni bedeller ödetiyor. Ne kadar da kırılganmış hayatlarımız' Baksana, nasıl da sızlıyor her yanımız, nasıl sızlıyor çocukluğumuz, kolumuzun uzandığı her yerde bir sadakatsizlik korkusu, insanın insana sokulduğu bütün sokaklarda ihanet kol geziyor, sonunda işte insan ağrıyan bir varlık. 
*****
Ancak ruhunu kaybetmemişler hayal edebilir. Ancak hayal edenler hüzünlenebilir. Dünyaya dokunmadan da onu sevmek mümkündür. Her an gidecekmiş gibi, her şey her an bitebilirmiş gibi yaşamak mümkündür. Hüznün kanatlarına dokunursanız, kendi adımlarınızın sesini duymazsınız. Orada sadece meleklerin hışırtıları vardır.
******
On emire bağlı olarak yaşamak;
1- En iyisini yapmaya çalış,
2- Kendine karşı dürüst ol,
3- Hayattan kâm al,
4- Sahip olduklarının kıymetini bil,
5- Anne babana saygı duy,
6- Aileni koru
7- Saldırgan olma,
8- İncinmişe merhamet et,
9- Çevreyi koru,
10- Çocukları koru ve besle.
******
Mutluluk ve mutsuzluk beraber büyüyen ikizlerdir.
Nietzsche
*******
Kierkegaard'a göre insan sonsuz ve sonlu olanın, ebedi ve fani olanın, özgürlük ve ihtiyacın bir terkibinden ibarettir ve ümitsizlik de bu terlipte bir dengesizlik olması durumunda ortaya çıkar.
*****
İnsanlara kibri öğütleyen hiçbir düşünce, doğru bir hayatın anahtarını elinde tutuyor olamaz.
******
İyilik de ruhu kanatlandırır. İyilikten bu kadar uzak kalmak hepimizi hasra ediyor. İnsanın insanın kurdu olduğuna duyduğumuz inanç, dünyayı güvenilmez bir yer kılıyor. Dünya bir cehennem değil oysa, iyiliğin kanatları hiç beklemediğimiz zamanlarda ruhumuzu okşuyor, uçurum aşağı düşerken kolumuzdan tutuveriyor.
******
Başkalarının günahları bizi aziz kılmaz.
St. Augustine
*******
Kötülüğü gördüğümüz yerde düzeltmemiz, ona aktif bir biçimde karşı durmamız gerekir.
******
Kötülük, insanın bu dünyanın tek ve ebedi hâkimi olduğu yanılsamasından kaynaklanıyor. Hayatın kırılganlık ve faniliğini bütün hücrelerinde hissedebilen birisi kötülüğe meyledemez. İyiler, insanı bu dünyada taçlandıran en güzel mücevherin iyilik olduğunu bilir. Ancak iyilikle ruh sonsuzluğa kulaç atar. Ancak iyilikle ruhun ıstırabı diner. İnsan ancak iyilikle Tanrı'yla arasındaki perdeleri kaldırır. İyilik dünyanın cennetidir. Dünyayı ve içinde yaşadığımız ülkeyi değiştirebilecek insanlar, iyiliğe inananlardır.
*****
Acele ve telaş nezaketi anında imha edebilir.
******
Sabır, zamanın kaçınılmaz akışıyla korkmadan yüzleşebilmektir. Hayatın günlük rutini içinde ebediyetin parıltılarını hissetmek.
******
Nazik olmak için zaman yaratmalıyız.
Martin Buber
******
Nezaket, sabrın evladıdır. Sabreden öğrenir
******
İnsan ruhu takdir edilmek ister, çünkü insan ruhu takdir edilmek ister, çünkü insan önemsenmek ihtiyacındadır. Dinlemek, karşımızdaki insana ihtimam göstermektir.Herkesin konuşacak tonlarca şeyi olduğu bir dünyada, en çok işitebilen kulaklara ihtiyaç var. Hissedebilen kalplere de.
******
Kalbini açmayana şifa yoktur. Dinlemeyi bilmeyen de şifa bulmaz.
******
Ancak duygu atına binmiş her kelime, sizi yerinize çiviler. Yürekten âdeta koparak yeryüzüne fırlayan her söz, söylendiği ânı belleğinize nakşeder. Kelimeler ruhun sahillerine ancak duygunun yelkenleriyle intisap edebilir.
******
İnsan ses verir ve yankısını bekler. Ruhunu ötekinin aynasında seyretmek ister. Ancak empatik bir tepkisellik yoluyla biliniriz. Heinz Kohut, buna aynalama diyor. İyi bir dinleyici, bizi olduğumuz gibi gören kişidir. Düşünce ve duygularımızı olduğu gibi kabullenerek bizi dinler. Bu süreç içinde anlaşılmış, bilinmiş ve kabullenilmiş hissederiz. İşitilen ve takdir edilen bir çocuğun bir bütün olarak büyüme şansı daha fazladır.
******
Dinleyebilen insanlar ötekine karşı daha adil olur. İnsanın insana duyduğu ahlaki sadakatin özünde dinlemek vardır.
******
Tarih, sıradan insanların kahramanlığıyla yazılır.
******
Kötülüğü yok etmek için önce onu değiştirebileceğimize inanmamız gerekir, insanın ahlaklı bir varlık olduğuna ve her yerde ahlakın izini sürdüğüne inanmamız gerekir.
******
Kim ki bir başkasının ıstırabını dindirmek için yola çıkmıştır, o bu çağın soylusudur. Kim ki kardeşinin iniltisiyle sıcak yatağından fırlamıştır, o bir iman şövalyesidir.
******
İnsanı hayvandan ayıran şey saldırgan olmama kapasitesidir.
Mamatha GANDHI
******
Ahmakça tutarlılık, küçük kafaların cinliğidir.
Emerson
******
Merhamet sempati ve acıma duygularını aşar. Dünyayı bir başkasının gözüyle görmemin nasıl bir şey olduğunu, gerçekten anlamamızı sağlayan bir empati duygusunu içerir. Merhametli bireyler, merhameti eyleme dökmek için gerekli zaman ve zemini bulurlar ve sadece onu dillendirmekle yetinmezler. Merhamet, senin mutluluğun olmazsa benim de mutlu olamayacağımın bilgisidir.
******
Hayatlar, merhametin ve onun iyileştirici güçlerinin farkına varmakla dönüşür. İnsan, kendi sınırlarının ötesinde bir alana gittiğinde, sadece kendisi için değil başkaları için de var olduğunu hissettiğinde, çok daha güçlü bir canlılık hissi tecrübe eder. Mutluluğun pek çoğu, bir kalbi olmaktan kaynaklanır. Ancak bir kalbi olan ve kalpleri olduğu için de merhamet edebilenler, mutluluğu gerçek manasıyla tecrübe edebilir.
******
Merhamet, etik davranış için güvenilir bir rehber telakki edilmez. Merhametin gözü kördür, bilinç ve etik davranışa evrensel bir rehber olamayacak kadar özneldir.
******
Merhamet kuvvetli bir duygu ve ihtiyaç/ıstırap içinde olanlara ruhumuzun frekansını ayarlayabilmemiz demek. Merhamet, hem sinir sistemlerimize gömülü hem de genlerimize âdeta şifrelenmiş durumda. İş, onu açığa çıkaracak doğru zeminleri, doğru eğitim programlarını ve eğitimleri sağlamakta.
******
Dinlemek, en büyük paylaşım, en iyi müdahaledir böyle zamanlarda. Böyle zamanlarda kişi karşısındakinin sesine odaklanmalıdır ve kendi iç sesini susturmalıdır. " Ben" aradan çıkmalıdır ötekini dinlerken. Hedef, sadece anlamaktır; karşıdakinin ıstırabını hissetmektir.
*****
Merhamet, kendini sadece bir şekilde değil, bin bir şekilde dışarı vurabilir. İnsan bir başkasına Karun'un hazinelerini bağışlayamaz ancak gücü yettiğince bir eksiğinde ona destek olabilir.Bir çocuğun başını okşayabilir mesela, dertli olanın ellerini tutabilir, sırtını sıvazlayabilir. Bildiğini öğreterek paylaşabilir zenginliğini bir başkasıyla.
*****
Merhamet, ancak kişinin kendi çıkarlarını düşünmediği bir durumda var olabilir. Istırap içindeki insana bakarken, onu dinlemeye, ona yardım etmeye çabalarken kişinin kendi beklentilerini hâlen yanında tutuyor olması, bu yardımın gerçeklikten uzak olmasına sebep olacaktır.
******

Hz. Resul

Kendisi için istediğini başka bir kardeşi için istemedikçe kişi tam, kâmil manasıyla iman etmiş olmaz.

*******

Pek çok insan maalesef merhamet kavramı ve acımak kavramını birbirine karıştırıyor.

******

Empati duygusunu aşan bir şeydir merhamet. Çünkü merhamette aksiyonerlik vardır. Siz sadece bir insan için üzülür, onunla beraber acı çeker fakat hiç kımıldamazsanızi hiç hareket etmezseniz o merhamet eksik kalır. Merhamet aksiyonerdir. Bize de aksiyoner olmak zaten öğretilmiştir. Bizim dinimiz bize her zaman hayrın ve iyiliğin peşinde koşmayı vaaz eder.

'Kıyamet suru üflendiğinde dahi elinizde bir fidan varsa gidip bunu dikiniz' buyurur Hz. Peygamber.

******

Sadece ben ve benim çıkarlarım öndedir, benim kabilemin çıkarları dışında hiçbir çıkar önemli değildir, insanların genel çıkarı önemli değildir, ahlâk kaideleri önemli değildir demek, dünyayı yangın yerine çeviren narsitlik ahlâkın ekmeğine yağ sürmektir.

******

Ya rabbi onları affet çünkü bilmiyorlar.

Hz. Resul

******

Öfkeyi dinleyebilmek, merhametin olmazsa olmaz koşullarından bir tanesidir.

******

Hepimizin sosyal, duygusal zek'aya ve bütün bunların önünde ahlâki zekâya ihtiyacımız var. Ahlâki zek'a ötekine yardım edebilme, duyguları iyi okuyarak başkasıyla hemdert olabilme yeteneği demek.

******

Empati ve merhamet duyguları işlendikçe gelişebilen duygulardır. İnsanın içinde hakikaten pek çok olumlu duygu, tekrar tekrar yapmak suretiyle gelişmektedir.

*****

Affedebilmek demek, kin tutmamak demektir.

******

Başkalarının sana yapmasını istemediğin şeyi sen de başkalarına yapma.

******

İnsanın kendi içine çekildiği sokaklar, deniz kıyıları ve nihayet şehirler vardır.

******

Mutlu aşk yoktur

Aragon

******

Güzelliği takdir etmek; biz insanlar için bu dünyada verilmiş en büyük nimetlerden birisi.

****** 

Allah güzeldir ve güzeli sever. Allah, güzelliğin işaretini bütün şeylerin üzerine yazmıştır.

******

Ruh ancak güzelliği kovaladığı sürece canlıdır. Şeylerin güzelliğini görebilmek için kalbin bütün algı kapılarını sonuna dek açmak gerekir.

*****

Tek galip Allah'tır

*****

İnançsızlık, içinde maneviyatı barındırmamak, insanlıktan uzaklaştıran bir şey. 

******

Din yaşamın kurtarılması için değil, yaşamın kendisi için gereklidir.

******

Bir insanı biricik ve müstesna kılan tarafı, onun başkalarına olan benzerliği değil, onlardan ayrışan, farklılaşan taraflarıdır.

******

Yolculuk, insanın kendi içine doğru yürümesidir.

******

Hayat bir savaş meydanıysa insan sonsuza dek savaşmalı, pozitif düşünceler hayatı daha iyi yönde değiştiriyorsa negatif olanlara karşı uyanık olmalıyız ve her şey bireye bağlı ise, başarısız olduğumuzda suçlayacak kimse yok demektir. Böylece, suçluluk ve endişe, bu kültür marifetiyle zirve yapar.

******

Pozitif düşünce bulaşarak yayılan bir kültürel uzlaşı değil; fakat aynı zamanda kendi vaizleri, ideogları, satış elemanları olan bir tür yeni çağ dini. İnan, hayal et, daha çoğunu iste diyen bir din. Selameti öte dünyaya saklayan değil, serveti ve şöhreti, makamı ve mansıbı hemen burada ve hemen şimdi isteyen, temrinlerinin kısa yoldan cüzdanı şişirmesinin beklendiği bir yeni maneviyat. Dünyevi maneviyat. Ters maneviyat.

******

Gerçeğin acı ilacı insanı ayık tutar. 'pozitif' yalanlarla sahte cennetlerde gezinmek yerine, gerçeğin kolunda bu dünyaya yaslanmak yeğdir.

******

Kendine yardım kitapları, hayatın getirdiği sorunlar üzerine düşünme fırsatı bulamayan ama bu sorunları da kolay yoldan def etmek isteyen insanlar için biçilmiş kaftandır.

******

Mutlu hayat aramakla bulunmuyor. Mutlu hayatı, ıstırabın her türlüsünden her ne pahasına olursa olsun kaçmak suretiyle edinemiyoruz. Bu mutlu hayat olacaksa eğer, o biraz da kendi ıstırabımızla yüzleşme, onu yaşama ve ondan öğrenme çabamızdan kaynaklanacak.

*******

Depresyon insanın kendi lehine yonttuğu, annemin tabiriyle 'herkesin kendi çanağına sağdığı' iyimser tarafgirliği ortadan kaldırır.

******

Istırap varlığın mutsuz taraflarına ışık tutar. Varoluşun aydınlık ve karanlık tarafları var, tatlı ve acı yanları var. Ruhsal durumunuza göre kendinizi bunlardan birine ayarlayabilirsiniz ama ancak ikisine birden alıcılarını açan insan, daha tam ve bütün bir insan deneyimine kendisini açmış olur.

******

İnsan neşeyi kaybetmekle hüzne gark olabilir, hüzünden bir şey öğrenmekle de ruh hali neşeye tebdil edebilir. Yaşama sanatı, ıstırabımızdan öğrenmek ve neşemizi besleyip büyütmekle hükmünü icra eder.

******

Dünyaya soru sorabiliyorsak, acımız daha üretken olmaya başlamış demektir.

******

Hayat bir hikmet şöleni. Istıraplarımızdan öğrenmeye başladığımız gün, olgunluk yolculuğunda bir durağı geride bırakmışız demektir.

******

Mutluluk siz onu hiç aramadığınız bir anda omuzlarınıza konan bir kelebektir.

*******

Dünyanın yönetilme biçimiyle ilgili kaygının yerini, kendi kendini yönetme kaygısı aldı. Bizi üzen be kaygılandıran şey bütün sakinleriyle beraber dünyanın hali değil; dünyadaki zorbalıkların, saçmalık ve adaletsizliklerin, kaygılı bireyin iç huzurunu ve psikolojik dengesini bozan ruhsal sıkıntılar ve duygusal sarsılmalar şeklinde yeniden dolaşıma girmesinin ürünü olan şeylerdir.

ZYGMUNT BAUMAN (Yaşam Sanatı kitabından)

******

Her anında hayatın kıymetini bil her şeyin.

******

Ben olmak sorumluluktan kaçamamaktır.

Levinas

******

Devamı yarın

4 yorum:

  1. hafif ve hoş şeyler yazıyor bu yazar :)

    YanıtlaSil
  2. Kemal Sayar kitaplarını bir arkadaşım önermişti ama ben henüz okumadım. Alıntılar hoşuma gitti:)))

    YanıtlaSil