OKUDUKLARIM 2023/49 İKİNCİ HAYATIN TEK BİR HAYATIN OLDUĞUNU ANLADIĞINDA BAŞLAR

17 Mayıs 2023

 

 
Bu roman sizi adım adım mutluluğa götürecek! Camille mutlu olmak için gereken her şeye sahipken neden kendini mutsuz hissediyordu? “Büyük ihtimalle bir çeşit akut rutinizme yakalanmışsınız.” “Akut ne?” “Akut rutinizm. Dünyada, özellikle Batı ülkelerinde, gittikçe yaygınlaşan ruhsal bir sorun bu. Çoğunlukla aynı belirtilerle ortaya çıkıyor: motivasyon eksikliği, müzmin bir kasvet hali, anlam ve yön kaybı, hayal kırıklığı, bıkkınlık, kendini bir türlü mutlu hissedememe...” “Ama... Siz… Bütün bunları nereden biliyorsunuz?” “Ben bir rutinoloğum.” “Rutino... ne?” Fırtınalı bir cuma gecesi, Paris'in uzak bir banliyösünde trafik kazası geçiren Camille, tesadüfen rutinolog Claude Dupontel’le tanıştı. Claude mutlu bir hayat vaadiyle ona kartını verdiğinde, yaşayacağı şaşırtıcı deneyimlerin hayatını nasıl değiştireceğini bilmiyordu elbette. “Raphaëlle Giordano bize yaşamayı sevmeyi öğretiyor.” Madame Figaro “Enfes bir roman!” -Marie France- “Hayatınızı mevcut durumundan çok daha iyi yerlere taşımak için size ilham verecek keyifli bir kurgu. En kısa sürede okunmalı, çünkü tek bir hayatımız var!” -Metronews- “Camille bizden biri. Sayfaları çevirirken onunla birlikte biz de kısıtlayıcı inançlarımızdan, geçmişimizin ağırlıklarından kurtuluyor, hafifliyor ve hayat doluyoruz. Açıkçası olumsuz düşünce detoksu için gerekli olan tüm vitaminleri içeren bir roman.” -Biba France- (Tanıtım Bülteninden)  
 
KİTAP HAKKINDAKİ DÜŞÜNCELERİM;
 
Yan pasajın güzel kitaplarından biri. Mutluluğu ve huzuru nasıl yakalayacağınızı öğretiyor roman akışında.
 
KİTAPTAN ALINTILAR;
 
Hayatta hiçbir şey çocukluk düşlerini gerçekleştirmekten daha önemli olamaz.
*****
 Yaşamınızı sağlayacak şeyler kadar, yaşama sebebine de ihtiyacımız var.
Papaz Pierre
******
Ruhumuzun acılarını hafife almamak gerek.
******
Bir insanın hayatını arzuları doğrultusunda şekillendirmeye cesaret edemediği; kendi değerlerine çocukken kurduğu hayallere veya koyduğu hedeflere sadık kalamadığı için hayatı ıskaladığı duygusuyla yaşaması kadar korkunç bir şey olamaz, sizce de öyle değil mi?
******
Mutlu olma kapatisesi günden güne işlenip geliştirilebilen bir şey. Bunun için insanın değerler sistemini gözden geçirmesi, olaylara ve hayata bakış açısını değiştirmesi gerekir.
******
Çocuk ayrı bir bireydir.
******
Terk edilmiş her çocukluk hayali insanın kalbinde bir yumrudur.
******
Yaşamdaki en önemli değişimler daima önemsiz gibi görünen küçük dönüşümlerle başlar.
*****
Zor olan, bir şeyi bir kere başarmak değil, her gün başarmaktır.
******
Sürekli yaptığınız şey neyse, siz o sunuz.
 Aristoteles
******
Değişim sadece içeriden açılan bir kapıdır.
******
Bir insanın hayatındaki en acil işi, kendini gerçekleştirmektir.
******
Beyniniz ona söylediğiniz şeye inanır.
*******
Kendinizi ifade etmeyi öğrenmenin en iyi yolu, kendinizin en iyi arkadaşı olmayı öğrenmekten geçer! kendinize karşı sevecen ve anlayışlı olmalı, değer vermeli ve her fırsatta takdir etmelisiniz.
*******
Pek çok insan mutlu bir hayat sürmek için ne yapması gerektiğini, biliyor ama gerçekleştirmek için gerekli adınları atmıyor.
******
Bir insanı gönülsüz dinlemek, dimlemek değildir. Birini gerçekten dinlemek, kendini onun yerine koyup ne yaşadığını ve ne hissettiğini anlamaya çalışmak, onunla empati kurmaktır.
******
Dinlemeyi bilen kişi dünyanın efendisidir. Tartışma anında söylenen şeylere birebir inanmak yerine, karşınızdakinin gerçek duygularını anlamak için satır aralarını okumayı öğrenmelisiniz. Sitemin ardında  bir korku gizlidir belki, saldırganlığın ardında üzüntü veya kanamakta olan bir yara olabilir.
*******
Başkalarının mutluluğunu düşünmek tabii ki çok soylu bir davranış ancak sağlıklı empatiyle sağlıksız empatiyi karıştırmamak şartıyla! Sağlıksız empatide, kişi başkalarının sorunlarını kendine mal ediyor, onların bütün olumsuz duygularını bir sünger gibi emerek kendisini kötü hissetmeye başlıyor! Sağlıklı empatide ise, kişi çevresindekilerin sorunlarını dinleyip neler yaşadıklarını anlayabilmekle birlikte, mutsuzluklarını kendisine de bulaştırmalarına izin vermiyor. Başkalarının sizi kendi dertlerinin içine çekmelerine engel olmak için koruyucu bir zırh kuşanmak şart. Aksi halde, bir süre sonra kendinizi 'kullanılmış' hissedip sinir krizleri yaşamanız çok doğal.
******
Zarf açmak, içinizdekileri yeri geldikçe karşınızdakine söylemek anlamına geliyor. Öfke ve kızgınlıklarınızı biriktirmek yerine, onları yeri ve zammanı geldikçe uygun bir şekilde dile getirmelisiniz.
******
Eleştirilerinizi saldırganlaşmadan dile getirmeyi öğrenmelisiniz. Cümlelerinize asla o öldürücü 'sen' kelimesi ile başlamayın. Ben buna eleştiri makineli tüfeği diyorum.
******
Genellikle ilk adımı atmak çok kolaymış gibi görünür oysa buna cesaret eden çok az insan vardır.
*****
Büyük mutluluklar gökten, küçük mutluluklar çabalamaktan gelir.
Çin Atasözü
******
Kendi mutluluğunuzun sorumluluğunu eşinizin omuzlarına yüklememelisiniz. Onun varlığı, sizin hayatınızda sadece pastadaki çilek olmalı.
******
Başkalarına iyilik yapmak akıllıca bir bencilliktir.
Aristoteles
******
Ne ekerseniz onu biçersiniz. Bu eski atasözü inanın çok doğru. Eleştiri ekerseniz, hayal kırıklığı ve kin biçersiniz; sevgi ve takdir ekerseniz minnet ve şefkat biçersiniz.
******
Aşk çok özen gösterilmesi gereken ve sulandıkça büyüyüp serpilen bir bitki gibidir.
******
Gülümsemek, destek olmak, şefkat.... Sevgilinizin toprağına katmanız gereken sadece bunlar!
*******
En güzel kıyafet, özgüvendir.
******
İyilik ve sevecenlik en güzel mücevherden daha çok parıldar. İçinizde sahip olduğunuz hazineler, dışınıza yansır.
*******
İnsanlar sizi ancak yaralanabilir olduğunuzda yaralayabilirler. Kendinize olan güveniniz arttıkça, dışarıdan gelen okların sizi yaralaması imkansız hale gelecektir. Özgüveninizi sağlamlaştırıp kendinize, kişiliğinize ve öz değerlerinize tamamen uygun bir yaşam kurduğunuzda, hayata daha olumlu bakmaya başlayacak ve bunun getirdiği güçle, daha serinkanlı ve korkularından arınmış bir insan olacaksınız. KAendi kendinizle ve evrenle uyum içinde yaşamaya başlayacak, hizalanacaksınız.
******
Gülümseme elektrikten daha ucuzdur ancak aynı derecede ışık saçar.
Rahip Pierre
******
İnsanın kendine gülümsemesi tıpkı bir sevgi denizine dalmak gibidir. Sadece güç vermekle kalmaz, aynı zamanda çok büyük bir iyileştirme gücüne de sahiptir.
******
En güzel gülümseme kendi içinizden yayılandır.
*******
Dut yaprağı zaman ve sabır sayesinde ipeğe dönüşür.
******
Sevdiğin işi yapmak özgürlüktür, yaptığın işi sevmek mutluluktur.
******
Verdiğimiz ölçüde yaşamış sayılırız.
******
Sevgi, özveri, şefkat ve merhamet duyguları arttıkça; nefret , kıskançlık ve kibir azalır.
******
Herkesin kendine özgü vasıfları var. Önemli olan, bu vasıfların ne olduğunu bulup onları geliştirmek. İşte o zaman, herkes özünde en iyi olduğu şeyi bulur ki bu, dünyadaki bütün maden yataklarından daha değerli bir hazinedir.
******
Neden üç hafta?
Herhangi bir değişimin gerçekleşmesi ve bir alışkanlık halina gelmesi için gereken süre bu kadar.
******
Sözlerin bir titreşimi var. Davranışlarınızın da öyle.
******
Festina lente...
Yani acele ederken yavaş ol.
İmparator Augustus
*******
Şimdi bir hediyedir. Kıymetini bilmek gerekir
*****
Dakikada altı kere nefes alıp verin ve bunu beş dakika boyunca tekrarlayın. Beden sadece bu ritimde sakinleşebiliyor.
*******
Hayat da bir risk zaten
******
Bilge bir insan için dışarıda ne denli büyük fırtınalar koparsa kopsun, içerisi daima sakindir. İşin sırrı, zihninizin kontrolünü elinize almakta ve başınıza gelecek en kötü olayları dahi en iyi şekilde yaşamaya karar vermekte. Her kötü olayın olumlu yönünü görmek gerekiyor. Yaşama böyle yaklaştığınızda, her şeyin çok daha farklı olacağını göreceksiniz.
******
Büyük hayaller kurmak akıllıca bir davranıştır çünkü böylece hayallerinizin peşinden giderken onları rahatlıkla tak.p edebilir, gözden kaybetmezsiniz.
Oscar Wilde
******
Her zaman her şeyin bir çaresi vardır.
******
Kaya karşısında dere daima kazanır. Daha güçlü olduğu için değil, sebat ettiği için.
H.Jackson Brown
******
Gerçek başarı, pek çok başarısızlık, yaşadığınız halde şevkinizi kaybetmeden denemeye devam etmektir.
Winston Churchill
******
Affetmek geçmişi değiştirmez ama geleceğin önünü açar.
Paul BOESE
*******
Herkes hayatının bir döneminde bir rehbere ihtiyaç duyabilir.
******
Her insan kendi çapında bir barış elçisi olabilir. Bu her insanın kendi mutluluğu ve iç huzuru için çaba göstermesinden geçiyor.
******



 

10 yorum:

  1. Kişisel gelişim kitaplarında altı çizilecek çok satır oluyor. Kitabın alıntıları da dikkatimi çekti. Öneriniz için teşekkür ediyorum.

    YanıtlaSil
  2. Kitap kapağı çok tatlı olmuş:) Yan Pasaj'ın kitaplarını genelde herkes beğeniyor, ben henüz okumadım, aklımda birkaç kitabı var, bu kitabı da not ettim:))) Emeğinize sağlık:)))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben iki kitabını okudum bununla birlikte okumak istediklerim var bir kaç tane daha...
      Sevgiler,

      Sil
  3. Harika bir yorum katmışsıniz kitaba, ayrıca çok iyi inceleme yazısıydı kaleminize sağlık. Kişisel gelişim kitapları ve fantastik kitaplara hayranım..😊

    YanıtlaSil
  4. Ah, çocukluk düşlerim hep maceralar üzerineydi , evde kapanıp kalınca eksiklik hissi hiç geçmiyor haliyle.

    YanıtlaSil