OKUDUKLARIM 2024/22 İBRAHİM PEYGAMBER

20 Mart 2024

 

 
Sumerolog Muazzez İlmiye Çığ, bu kitabında, Tevrat, İncil ve Kur'an'da geçen "İbrahim Peygamber" konusunu ele almaktadır. Yazar, konuyu arkeolojik buluntular, çiviyazılı kaynaklar ve Mısır-Kumran metinleri ışığında ve birbiriyle karşılaştırarak incelemektedir. Kitapta yanıt aranan sorulardan bazıları şunlardır:İbrahim Peygamber kimdir?Neden ve nasıl Yahudilerin, Hıristiyanların, sonra da Müslümanların atası olmuşturL? Kendisi, çocukları ve torunları hakkında Tevrat'tan önce ne gibi kaynaklar vardır? Sumerlilerle bir ilgileri var mıdır?...Muazzez İlmiye Çığ, bu önemli çalışmasında, "İbrahim Peygamber"in özellikle Sumerlilerle ve onların etkilemiş oldukları kültürlerle bağını incelemektedir.

KİTAP HAKKINDAKİ DÜŞÜNCELERİM;
 
3 dinin de bahsettiği İbrahim peygamberin anlatıldığı bir kitap. Yahudilik, Hristiyanlık ve Müslümanlık dinlerinin bir şekilde Sümerler’le bağlantısı olduğunu gösteren bu kitap Tevrat’ta’ İncil’de ve Kuran’da bahsi geçen birçok olayın Sümer tabletlerinde de yazdığını aslında dinlerin bir şekilde daha önceki yaşamış olan kavimlerde, yaşan hikayeleri duyup tekrardan yazdığını anlatıyor.
 
KİTAPTAN ALINTILAR;
 
"Biliyorsun neden öğretmiyorsun? 
Boş vakit geçirdin neye yaradı?" 
 Sümer atasözü
*******
Bütün araştırmacıların karşılıklı belgelere dayanarak, korkmadan, çekinmeden doğruyu ortaya çıkarmaları gerek, isteyen inancına devam eder. Gerçeği bilmek isteyenler de okur, araştırır. Neyin doğru, neyin yanlış olduğunu bulmaya çalışır.
********  
Romalılara göre, Bap 4: 1-14'e göre, İbrahim sünnetsiz iken iman etmiş. Sünnet şeriat kabul ediliyor. İman şeriattan önce gel­diği ve İbrahim de sünnetsiz iken iman ettiği için Hıristiyanlıkta sünnet kabul edilmemiş. 
******
İbrahim hikayesinden önceki bölümlerde buluna evrenin, insanın yaratılışı, Havva'nın Adem'in kaburga kemiğinden var edilişi, cennetten kovulma, Habil-Kabil hikayesi, Tufan, tek dil konularının hepsi Sümer efsanelerine dayanmaktadır. 
*******
Sümerlilerde Tanrıların bahçesi Dilmun. Tevrat'ta Tanrı'nın yeri Aden, her ikisinde de su yok. Tevrat'ta, yerden buğu çıkıp toprağı suluyor. Sümer'de de Güneş Tanrısı yerden su çıkarıyor. Tevrat'ta, Tanrı, Aden'e meyve ağaçları ve yenmesi yasak olan ağacı dikiyor. Sümer'de de Yer Tanrıçası sulanan bahçede yenmesi yasak bitkiler yetiştiriyor. Tevrat'ta bu bahçenin toprağından yaratılan Adam, onun kaburgasından meydana getirilen kadın, yılan tarafından verilen yasak meyveyi yedikleri için buradan kovuluyorlar. Sümer'de de insan çamurdan yaratılıyor ve orada Tanrıların görüntüsünde yalnız Tanrılar bahçesindeki yasak bitkileri yiyen ve lanetlenen Tanrı, adı kaburganın hanımı olan bir Tanrıça, Tanrının kaburgasını iyi ediyor.
*******
İncinmişliği derin olanın, sükûtu da büyük oluyor.
*******
Aslında tek tanrı düşüncesine doğru ilk adımı Babilliler atmışlar. Kendilerinin var ettikleri Tanrı Marduk'a, Sümerlilerin 50 tanrısının adını vermişler. Bu da İslam'da Allah'a verilen 99 adla paralel görünüyor. 
******
Bazı bilginlere göre İbrahim, İshak, Yakup hikâyeleri, bu addaki kabilelerin hikâyeleri. Bazılarına göre de şahısların hikâyeleri. Bunlar Homer'in Truva (Troia) savaşları hakkında yazdıkları gibi yüzyıllar boyunca destan şeklinde ağızdan ağıza gelerek en az 1500 yıl sonra yazıya geçmiştir. Bu süre içinde yeni olaylar, yeni gelenekler, efsaneler bunlara karıştırılmış, eklenmiştir. 
******
Urfa dolaylarında Nevaliçeri ve Göbekli Tepe kazılarında, çanak çömlek yapımı bilmedikleri halde yerleşik düzene girip bir inanç düşüncesi geliştirmiş bir halkın İsa'dan 10bin yıl önce oturdukları kanıtlandı. Buna göre bu kadar erken çağda bu yörelerde bir inanç düşüncesinin oluşturulmuş olması, daha sonraki çağlarda buraların bir din merkezi haline gelmesine neden olmuş olabilir. 
*******
 

 

12 yorum:

  1. Merhabalar.
    Ben de Muazzez İlmiye Çığ'ın Sümerlerle ilgili kitaplarını inceliyorum. Benim de elimde şu anda "Kur'an, İncil ve Tevrat'ın Sümer'deki Kökeni" isimli kitabı var ve hala o kitabı incelemekle meşgulüm.

    Ben şu ana kadar, bundan yani İsa'dan önce 3000 ya da 3200 yıl önce yaşamış Sümerler'in toprak altında kalmış tabletlerini nasıl gün yüzüne çıkarmışlar ve çözerek okumuşlar da o tabletlerden esinlenerek Tanrılarla ilgili inanışları semavi dinlerin semavi kitapları olan peygamberler devrindeki peygamberler Tevrat'a, İncil'e ve Kur'an'a nasıl yansıtmışlar ben bir anlam veremiyorum.

    Sümerliler ile tek Tanrılı din kitaplarının yazılışı arasında hemen hemen 2000 yıla yakın bir zaman aralığı var. Sümer kalıntıları 2000 yıl kadar nasıl ayakta kalmış da Yahudiler çivi yazısını öğrenip Babil kitaplığındaki tabletleri okumuşlar?.. Ön yargılı olmak istemiyorum ama, bana hiç inandırıcı gelmiyor. Ben tabi araştırmama devam ediyorum. Zaten şu anda kesin bir şey söylemek mümkün değil.

    Hz. İbrahim, semavi kitapları bulunan üç dinin de atası olarak kabul ediliyor. Yani yazılı kitabı olan dinler, Hz. İbrahim'den sonra oluşuyor. Çünkü Kur'an Hz. İbrahim için : "İbrahim, şüphesiz Allah'a boyun eğen ve O'na yönelen hanîf bir önderdi; puta tapanlardan değildi."(Nahl:16/120)

    "Şimdi sana doğruya yönelmiş hanîf olan ve puta tapanlardan olmayan İbrahim'in dinine uy!' diye vahyettik." (Nahl, 16/123).

    Ben bu konuyu burada daha fazla irdelemeyeyim, çünkü bu konu çok zor ve içinden çıkılmaz bir konu. En iyisi ben araştırma ve incelemelerime devam edeyim.

    Kitap paylaşımınız için emeğinize ve gönlünüze sağlıklar diler, bana bu yorumuz yazma fırsatı yarattığınız için çok teşekkür ederim.
    Selam ve saygılarımla.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bahsettiğiniz kitabı bende okuyacağım kitaplıkta bekliyor. Herşey o kadar karmaşık ki, en doğrusunu Allah bilir inanın.
      Selamlar ve saygılar,

      Sil
  2. Merhabalar.
    Efendim sünnet konusuna mutlaka değinmem gerekiyordu. Sünnet, yani penisin uç kısmını kapatan derinin kesilerek alınması olayıdır ve bu sadece Yahudilere mahsus olup, onların inanışlarından kaynaklanan bir dini ritüeldir. İslam dinine de Hz. Peygamber devrinden sonra sokulmuştur. Hz. Peygamber'de diğer Arap kavimleri gibi sünnetsizdi. Kur'an'da kesinlikle bu konuda herhangi bir açıklama içeren ayet yoktur. Aslında bu konuda hadis bile yoktur. Eğer hadis olduğu iddia ediliyorsa da bu tamamen Cenab-ı Peygamber'e iftiradır. Sünnet olayı Yahudi inanışına nereden ve nasıl girmiştir, bu konuda bir bilgim yoktur. Belki de Sümerlerden geçmiştir.

    Ancak tıp otoriterleri, eğer sünnet derisi herhangi bir sorun teşkil etmiyorsa alınmasın diyorlar.
    Selam ve saygılarımla.

    YanıtlaSil
  3. İnsanlığın çok gerilere giden bir geçmişi var. Kur'an'da dahi daha önce gelmiş başka peygamberlerden bahsediliyor. Neden olmasın? Belki binlerce yıl önce de tek tanrılı dinler vardı. Kaç nesil yok edilmiş ,mevcudiyetinden eser kalmamış nesiller var , onlar neye inanıyordu, bilemeyiz. Tarihi bulgularla açıklamaya çalışıyorlar.Bahsi geçen kitabı okumadım ama okuyacağım, ilgimi çekti.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Herkes farklı şeyler yazdığı için de kafamız karışıyor, bazen acabalarda kalıyorsunuz. Bence almak istediğiniz kitabı biraz daha incelemek lazım. Bizim dinimizde yer alan destan ya da hikayelerin Sümer tabletlerinde de olması bir soru işareti mesela.
      Selamlar,

      Sil
  4. "Biliyorsun neden öğretmiyorsun?
    Boş vakit geçirdin neye yaradı?"
    Şu atasözünü tutuyorum. Çok doğru söylemiş. 😊

    YanıtlaSil
  5. Yazınızı okuyunca biraz aklım karıştı. Kitaba bakıp inceleyeceğim. Paylaşım için teşekkür ediyorum size.

    YanıtlaSil
  6. Aslında öyle çok örnekler var ki birçok dinin inanışlarının onlardan önce gelen adetlerden kaynaklandığına dair.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu kitabı okuduktan sonra benim de kanaatim aynı şekilde.

      Sil