OKUDUKLARIM 2024/23 EVRAK ÇANTASI

22 Mart 2024

 

 
Evrak Çantası, Murathan Mungan’ın düzyazılarını bir araya getiren kitapların sonuncusu. Kurgu ve kitaplaştırma mantığıyla özellikle Güne Söylediklerim, Hayat Atölyesi ve Tuğla ile süreklilik gösteren Evrak Çantası, 11 yazıyı bir araya getiren beş “göz”den oluşuyor: “Deneme kitaplarımın her biri kendinden öncekiler ve kendinden sonrakiler arasında, yazı yaşamım boyunca yöneldiğim farklı ilgi alanları, ardına takıldığım temalar, söz almak istediğim konular, kişisel meraklarım konusunda iç bağlantılarla çatılmış bir süreklilik oluşturarak bir yazar olarak düşünce dünyama ilişkin bir profili bütünlüyor.”
 (Tanıtım Bülteninden)

KİTAP HAKKINDAKİ DÜŞÜNCEM;
 
Mungan'ın bu kitabında (Evrak Çantası) yazarın hayatında önem verdiği kişilere, ideallere, şiirlere, yazarlara dair görüşlerini anlatıyor.
 
KİTAPTAN ALINTILAR;

Erkekler düşüncelerini, duygularını, arzularını serbestçe ifade ederken kadınlar daha çok mahçubiyet içinde, içe dönük ve alçak sesle ifadeye mecbur bırakılmışlardır.
*******
İnsan sorumluluktur.
*******
İtibar da bir "Hayat  kıymetidir" çünkü.
*******
Bana göre insanın hayatta en büyük başarısı kendini gerçekleştirmesidir. Hayalleri, seçimleri, düşümceleri, duyarlıkları, öncelikleri, ilkeleri ve eylemleriyşe kendiyle gurur duyan biri olması ve buna uygun yaşamasıdır.
*******
Renk -insanda olduğu gibi- yemekte de sıhhat alâmetidir.
********
İnsan uhrevi de yaşamalı, dünyevi de!
*******
Kimi güçlü duygular, birbirlerine zıt olsalar da akrabadırlar; bu da diğerine transfer etmede kolaylık sağlar.
*******
İnsanın kendini tanıması bir süreçtir, zaman alır ya da birçok örneğinde olduğu gibi, hayat gereken zamanı tanısa bile insan kendisini yeterince tanımadan ölür gider.
*******
Başarı kendinizden nasıl biri yapmak istediğinizle, hayatta nelere göz koyduğunuzla, ne uğruna evet, ne uğruna hayır dediğinizle ilgilidir. Bana göre insanın hayatta en büyük başarısı kendini gerçekleştirmesidir. Hayalleri, seçimleri, düşünceleri, duyarlıkları, öncelikleri, ilkeleri ve eylemleriyle kendiyle gurur duyan biri olması ve buna uygun yaşamasıdır. Gençlere hatırlatmak ne kadar doğrudur bilmem ama, inanın hayat çok kısa ve zaman hepimiz için çalışıyor.
*******
Yaşayamadığım bir şeysin sen, 
elinden tutup sokağa çıkamadığım 
Barış Pirhasan 
*******
Zulmün hükmü şimdiki zamana geçer. 
******
Arkamıza dönüp bakmadan ne şimdi geldiğimiz yer tam olarak anlaşılabilir, ne yolun devamı için harita size yeterince yol gösterir. 
 



6 yorum:

  1. Seviyorum Murathan Mungan kitaplarını :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yazarın okuduğum 2. kitabı....
      Birkaç kitap daha okumam lazım.

      Sil
  2. Henüz yazarın kitaplarından okuma şansım olmadı. Bu eseri değişik, ilginç geldi. Diğer eserlerine de bakayım.
    Okuyup bizimle paylaştığınız için teşekkür ediyorum size.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bir şey değil, umarım okur ve sizde paylaşırsınız.

      Sil
  3. Bu ay ben de kırk oda serisini okudum, sonra hızımı alamadım birkaç kitabını daha okudum. Şimdi şairin romanındayım, biraz ağır gidiyorum ama çok hoşuma gidiyor..
    Şu sözü çok doğru buldum ve böyle ifade edemesem de tamamrn böyle düşünmüşümdür yıllardır :) “Renk -insanda olduğu gibi- yemekte de sıhhat alâmetidir.”

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bende son kitabını aldım yazarın. O söz çok doğru arkadaşım,

      Sil