OKUDUKLARIM 24 KUŞLARDA DÜŞ GÖRÜR

29 Nisan 2021

 

 
 

Yâr! Gidiyorum yâr! Ama kaçmıyorum. Başkasına gitmiyorum. Üzülmene kıyamadığım kelebek tenine değen, kanadını kıran olur korkusundan gidiyorum. Uzak değil gittiğim yer. Biliyorum gelip bulacaksın beni. Biliyorum Tanrı bekletmeyecek beni. Biliyorum kıracağım bu gidişimle seni. Gül tenin incinip gül dalın kırılacak. Ama üzülme yâr. Düşünsene dünyada kime yazıldı böyle aşk. İçimi bilenin içini bilmek kime yazıldı?

 

Gökyüzünün şâhitliğinde sevdik biz, Tanrı böyle istedi. Öylesine çıkmadık birbirimizin yoluna. Yol ki ona revan olan bilir onun hâlini.

 

Korkma, gidişim ürkütmesin seni. Kaçış ve korku değil bu. Tam aksi, benim erkekçe duruşum bu. Sana verdiğim söz var içinde bu gidişin. Bir kıyış bir kayboluş değil, aksine varoluş bu, hakikatin özüne yürüyüş olacak benim için. Diyecekler ki haklı. Yahut neden böyle yaptı kaçtı. Kaçmak yakışmadı. Desinler. Kaçmak değil bu. Canının içindeki cana, canımıza hürmet bu bilesin. Ömrüm boyunca içime düşen senden başkası değil ki bu nasıl bir yıldırımdı bilemedim. Öyle sevmiş ki Tanrım bizi, yolumuzu birledi…

 

KİTAP HAKKINDAKİ DÜŞÜNCELERİM

Tenteneci Bedir'in yaşadığı şehirde bir inanç vardır. Arife günü Sabah ezanı okunmadan çeşmeye gidersen kalbine düşecek kişiye rastlarmışın. Bedir'in kızı Suna'da o arefe sabahı çeşmeye gider, ve lacivert gözlü Feridun ile karşılaşır. Birbirlerinin kalplerine düşerler, acı bir sevda başlar. Feridunun babası Şafak bu evliliğe karşıdır, dağa kaçarlar, nikah kıyarlar fakat Babanın öfkesi bitmez, eşini tat olan eşini, ilk eşinden olan oğlunu gelinini öldürür. Feridun babasının öfkesini dindirmek için, sevdiği Sunadan ayrılır, intihar eder. Suna hamiledir gizlice anasının evine gider, ve Nuri bey denilen ermişin evinde doğum yapar, Suna da dağa tekrar çıkar Ferıdunun kendini öldürdüğü yerde öldürür. Kızı Leyla Şafak bey duymadan gizlice kuruma evlatlık verilir. Daha sonrası kitapta:)) güzeldi tavsiye ederim.

 

KİTAPTAN ALINTILAR;

Her can gibi uçup gitmek, cennete varmak derdindeyim bende.

*****

Yüreğiyle seven, cvennete uçarmış.

*****

Her can kendi yuvasında kendi doğasında  mutlu.

*****

İnsanlar birbirlerine karşı daha acımasız, daha cani, daha çok örseliyorlar kapanmış, kabuk bağlamış yarayı ve durmadan kanamasından ayrı bir tat alıyorlar.

*****

İnsanlar birbirlerini bizi acıttıklarından daha fazla, daha derin acıtırlar.

*****

Öyle seziyorum ki gün gelecek, insana insandan başka düşman kalmayacak.

*****

Zemzeme rast gelesin, bir yudum içip bir ömür mutlu olasın. Bir ömür mutlu olup bir ömür mutlu edesin. Yuvan bereketli, gönlün huzurlu, evin tam olsun.

*****

El evinde görmez belki , önce baba evinde görsün denilir.

*****

Aşk ile tam olmayı dilerim senden ey Yaradan

*****

Açmamış çiçeklerin gönlüne dokundu gönlüm.

*****

Çeki başörtü demek.Kocaya denk düşer buralarda. Yani senin başını koruyan bir çekin varsa her yere  sığarsın ama yoksa eksiksin, kimse seni hiçbir yere sığdırmaz. Sığmaya kalkarsanda adın çıkar. Velev ki çıkmadı çıkasrırlar..

*****

Bir günlük değil bir anluık, bir kelebeği ömrüme törpü edecektim.

*****

Hayallerim gelip geçtiğim yerde dursun istiyorum.

*****

Öylesine değil hiçbir şey ve öylesine yaşamıyoruz bizler de. Hepimiz bir yapbozun eksik parçalarıyız ve resmi tamamlayınca ölüyoruz gibi. Bir adımız kalıyor geride. Bazen adımızda kalmıyor. Yaptıklarımız ya da yapamadıklarımız kalıyor o kadar.

*****

Fakir ile zenginin bir olur mu hali tavrı?

*****

Bizim buralarda, Allah bir adamın kalbine koyduğu kızı arife sabahı suya salarmış o yiğide görünsün diye.

*****

Bilirim en çok gece ağırır insanın içi

*****

Aşk hali derdi edebiyat öğretmeni Fuzuli’yi işlerken. Bambaşkadır aşk hali. İnsanı insandani insanı kendinden, insanı kalbinden eder.

*****

Gönlü ancak Hak eğer. Ancak Hak eğer bilesin ve eğdiği gönlün koruyanı da yine Hak’tır, bunu da bilesin.

*****

Kimin gönlünde kim saklıdır? Onu bir Allah bilir.

*****

Talih elbet talih yere vurur kimini, göğe kaldırır kimini. Önemli olan yere de göğe de sabretmek.

*****

Vaktini beklermiş kalp ve o vakit gelince su olup akarmış birbirine de hiç engel tanımaz, yıkasr geçermiş.

*****

Gönlün önünde durulmaz ağbi

*****

Kötülük yaşamış biri kötü olabilir mi hiç? Kötülük kötülükle örtülmez. Örtülmemeli, yoksa iyiliğin farkı kalmaz.

*****

Sabır kadının işi. Yiğitlik de erkeğin. Yiğitlik için kaya gibi irade gerek

*****

Benzer sülaleler benzer sülalelerden kız alabilir, ötesi avanaklık.

*****

Bir ölüm saati bir de evleneceğin kişi değişmezmiş.

*****

Hala dupduru kalbi olanlar da var aşk yazılan. Onların yüzü suyu hürmetine döner dünya, der kimi insan eskisi.

*****

Aşk aşka yananlar ile aşk için gözünü kırpmadan ölenlerin işi.

*****

Birini sevmeden, gönül gönül ile bir olmadıkça ne manası var ki dünyaya bir can getirmenin? Sevmek öyle güzel öyle büyülü ve soylu bir şey ki insanı tüm saçma telaşlarından, önyargılarından, titiz alışkanlıklardan vazgeçiriyor.

*****

İlahın takdirine cevap vermek haddimiz değil ki.

*****

 

Sak; uyanık olmak

Sak yatmak; bir gözü açık olmak uyumamak

*****

İnsan bazı şeylere özelliklede kadere teslim olmalı.

*****

Bence kader, sana vurulmuş bir mühür ve sen bu mührün çıkmazları ile çıkarlarını bilmeli buna göre idrak noktanı genişletip doğru yerde durmalısın. Yani teslim olacağın ana şeyler varken, üzerine düşeni yapmadan oturmak kaderden sayılmaz.

*****

Tanrı adil olduğu için her insanın taşıyacağına göre teslimiyet noktası ile çıkış noktasını belirlemiştir.O halde insan fıtratını iyi tanımalı, ölçüyü iyi bilmeli ve durmadan aramalıdır. Harekette bereket var diye boş yere dememiş olmalı Atalar sözü.

*****

Aynı yol üzereyse gönül, aynı dizilir kelimeler.

*****

Görmeden de görür insan, duymadan da duyar ama tanımaz. Tanımak; ermek, varmak, bulmak, saklamak gibi bir şey. İnsan insana varamazsa tanış sayılmaz.

*****

Kimi insan ince doğar. Toprağına kuru gül serpilmiştir de gül dalı inceliğiyle duyar anlar. Kimi insana yıllarca eğitim versen incelmez, ne kalbi ne gönlü ne eli ne dili…

*****

Allah kime ne koyacağını, kimden alıp kime vereceğini, kime hangi zamanı daraltıp kime hangi zaman açacağını öyle iyi bilir ki....

*****

Kırılsak da ince bir gönle zarif bir duyuşa sahip olmak, bence dünyanın en büyük nimeti.

*****

Aşk insan kısmına ne kadar çok yakışıyordu.

*****

Derdin derdim değilse aşk mı olur aramızdaki?

*****

Fatır suresi 2. ayette şöyle der; "Allah insanlara rahmetinden her neyi açmışsa artık onu tutacak, kısacak yoktur. Her neyi tutup kısarsa, artık onu da onun ardından salacak yoktur. O çok güçlüdür, hikmet sahibidir."

*****

İnsanlar dünyayı önüne katmış kovalıyorlar, ne kadar çok şeyi ambarlarına katarlarsa o kadar iyi. Bunu yaparken kırılan, üzülen, aç kalan, hakkı yenen var mı da sormuyorlar. Herkes kendi kesesini doldurma derdinde ve bir gün yolda belde kimse kimseyi görmez, duymaz, selam vermez, hatta bakmaz olacak. Öyle bir zamanda sevmek unutulacak. İnsan sadece üreme, çoğalma, yer yurt edinme derdine düşecek.

*****

Uzak olmak kalpte bitti anlamı taşımadığı gibi yakın olmak da kalplerin bir olduğunu göstermez.

*****

Kalp, insanın iç aklı -bence ve hissetmekten öte görevleri var.

*****

Bana küs müsün?

İnsan hiç küser mi kalbinin söküğünü diktiğine?

*****

Şiir gibi gökyüzü gibi su gibi seven kaldı mı? Kalmaz elbet herkesin taptığı şeyler aşk kavramını sildi süpürdü.Kimse birbirini sevmeden evlenir, adına yuva der oldu, ekonomik birleşmenin adı yuva oldu hasılı…

*****

Hikaye anlatmaktan çok yaşayı seven bir milletiz.

*****

Seven gideni affedemez

*****

Bazı insanlar iyi doğarlardı. Hesapsız kitapsız niyetsiz; iyi! Öyle yaratılmışlardı, öyle kalıp dünyanın hareretini almak için yaşıyorlardı sanki.

*****

Acıya ermeye bakarsan eresin anam, varmaya bakarsan varır, sormaya bakarsan sorarsın. Niyetin yara sarmak ise de susarsın belki. Ne sorsan iş uzar, vakit niyeti öldürür çünkü.

*****

Ne bileyim insanı olgunlaştıran yaş değilmiş annem, yaşadıklarıymış meğer.

*****

Aşk, insanın yaralarını saran bir örtü gibi. Ama anlaşılmayanların eline düşünce acının en derinine değiyor elin.

*****

Her şey vaktini bekler. Vaktinden önce kalbe düşen sır yüktür demedim mi?

 

KİTAPTAKİ TÜRKÜ;

https://www.youtube.com/watch?v=L7epuTkWBDo

 

 

 


4 yorum:

  1. Kaç gündür yazı girmiyorsun Özlem. Umarım keyfin yerindedir ve mola vermişsindir biraz. Umarım hasta falan değilsindir.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Iyiyiz Allaha şükür. Bahçe ile uğraşıyoruz ayrıca bu ay okumalarım azaldı ramazana uygun işlerle meşgulüm. Dilerim karantinada birkaç yazı girerim.

      Sil
    2. Sevindim. Bahçede uğraşmak keyiflidir. Açık havada miss. Kolay gelsin..

      Sil