20. yüzyıl, bu tarihin en çok sıkıştırıldığı, üzerine en çok ışık ve karanlık vuran; şiddetin hiç eksik olmadığı en ağır yüzyıldır. Bu asrın ikinci yarısına konuşlandıragelen bir kuşak var ki tek görevi ve etkinliği neredeyse gözlem ve gözlemcilikten ibaret: X Kuşağı diyorlar ona hanidir. Halen yaşları 55-40 arasında gidip gelen bu kuşağın mensupları (1965-1979 doğumlular) aynı zamanda bu yüzyılın tüm nedenleri ve sonuçları arasında da gidip gelmektedir.
Bu kuşağa atfedebileceğimiz bir diğer özellik de yaşantıdan ziyade, gözleme ve tanıklığa itildiği bir sosyal planda varolmasıdır. X, adeta varolmuş, ama yaşamamış, sadece tanık olmuştur. Büyük sosyal değişimlerin, etkilerin başında ve sonunda nedense yer almışsa da tepki ve tutuculukların temsilinde ancak varlık gösterebilmiştir.
Sosyal ve ekonomik büyük frenlemelerin, küresel siyasi kırılmaların, kültürel geçişlerin köprüsü olarak dünya sahnesinde yer almanın tarihini yazmıştır sanki X Kuşağı.
Şimdiye kadar yaşadığı 50 yıl içinde yine aynı sayılarda küresel ve ulusal dönüm noktalarında hep X Kuşağı vardır. Ama asla yaratıcı ve dönüştürücü değil, uygulayıcı ve taşıyıcı olmuştur.
Fazla, ama eksik olmayan bu noktalar grubu işte bu kitabın (XX KUŞAĞI ÖYKÜLERİ) ana temasını oluşturmaktadır. Kitabın yazarlarına ilk başta tanınan pozitif ayrımcılık, XX Geni'nden X Kuşağı'na İç Bakışlar noktasında aslında çözülerek yerini daha dengeli, homojen ve en az egosantrik bir anlatım düzlemine doğru bırakmaktadır.
Yazarlardan her birinin ele aldığı X olgusu gerek işleniş biçimleri gerekse kahramanlarının ve olaylarının X Kuşağı cephesinde ve aralığında geçmesi şüphesiz ki 2020'li yılların başladığı bu zamanlarda sosyal ışıltılarını yavaş yavaş kaybederek yaşamın gökyüzündeki mazi yıldızları burçlarında yerlerini almakta olan sessiz, mütevazı ve tüm pasiflikleriyle barışık, değilse de artık tüm bunlara aldırışsız X Kuşağı mensuplarında bir mum alevi de olsa aydınlık ve uyanış yaratacaktır. Bilinmeyen güzeldir.
KİTAP HAKKINDAKİ DÜŞÜNCELERİM;
Okuma planımda yer alan çoklu yazara sahip kitap kategorisinde okudum. 18 kısa öykü var.
KİTAPTAN ALINTILAR;
Benim için en büyük değer güvenilirliktir. İnanabilmek isterim çevremdekilerin gönüllerine. Eğer özümü merak ediyorsanız çok hassasımdır. Seyahati severim ve durmadan gezerim. Yaşadığım ufak mutlulukları harmanlar tekrar tekrar mutlu olurum.
******
Öleceğini bilmekle, herkesin öleceğini bilmek arasında insanı ilk önce panikleten sonra da rahatlatan esnek bir ip vardı sanki. Hangisini daha fazla düşünürsen ip o tarafa doğru esniyor, korkuyu azaltıyordu.
******
İnsanın her zaman geçmişiyle yüzleşmeye de gücü olmuyor sonuçta.
******
Sevgi uğruna yapıldığı iddia edilen kısıtlayıcı her eylem sevgisizlik yaratır. Bu sevgisizlik nefret doğurur. Nefret ise kargaşa yaratır. Bu kargaşaya kuşak çatışması dendi ve hafife alındı yıllarca.
******
Hayat onun hayatıydı ve her şey onun istediği gibi olacaktı. Müziksiz asla olmazdı ve kitapsız gün asla sonlandırılmazdı. Yalan, riya ve yalakalık asla hayatına giremeyecekti.
******
Cehalet denen şey dağ başına özgü bir şey değildi. Şehrin göbeğinde, gökdelenlerin arasında, üniversite kürsülerinde konuşanların bile kafasında yer bulabiliyordu kendine.
*****
Hikaye, insanın doğduğu günden ölümüne kadar yürüdüğü yolda kendi kendisine konuşmasıdır.
Sevim BURAK
******
Hamile kalan, bebeği dokuz ay karnında taşıyan kadındır ama bir çocuk doğurmak eril sperme bağlıdır. Doğuran kadındır ama babanın soyu devam eder. Anne olan kadındır ama çocuğuna babanın değerlerini aktarmakla yükümlüdür.
******
Gülümse ki yaşam da gülümsesin sana.
******
Aşka tanık olmak, sevdaya mekan olmaktı.
******
Küsmek, tatlı hayatın tatlı kaprislerinden biri değil mi?
******
Tatlı hayat koşusunu ya koşarsınız, ya koşmazsınız.
*****
Düşman oturmakla beklenmez.
KİTAPTAN MÜZİKLER;
güzel konuymuş. yazık olmuş bu kuşağa. z olsalarmış ya :)
YanıtlaSil:)))
SilFarklı bir kitapmış ama kapak pek ilgi çekici değil. :) Kuşak çatışması hiç bitmiyor, eski kafadanım ben de. Kıymet bilme, saygı kalmadı insanlarda.
YanıtlaSilÖyküler güzeldi kapağa pek takılmadım..
SilX kuşağı hakkında dedikleri çok doğru geldi. Müzik de ne güzel, oh en sevdiklerimden.
YanıtlaSilÖyküyü yazan kişinin müzik zevki güzelmiş o zaman..
Sil''Gülümse ki yaşam da gülümsesin sana.'' ne güzel bir cümle:))) Kitabı merak ettim:)
YanıtlaSilBeğeni için sağolun, öykü kitabı oluyor bu kitap.
Sil