EN İYİ LİDERLER VARLIKLARI HİSSEDİLMEYENLERDİR.

13 Aralık 2023

 

 
Bu yazı dün facebook mu instagram mı hatırlamıyorum ama birinden geldi ve ben aşağıda altındaki yazıyıda  okuyunca biraz birkaç anımı açıklamak istedim size.
Altında yazan yazı aynen şu;
 
Yöneticilik hayatımda hep Lider olmaya özen göstermişimdir. İşe alınmalarından sonra mesleki anlamda yetişmelerinde katkıda bulunduğum çalışma arkadaşlarım şu anda A..... G..... 'nda çok iyi konumdalar. @A.... A..... , @Ö.... O.... , @Y.... T.... G... , @O... B.... ,@i..... G..... Sizleri seviyorum. Sizler ile gurur duyuyorum. 
 

Yeni bir müzik keşfettim belki dinlersiniz....
 
Bu resmi gönderen ve yazıyı yazan kişi ile aynı şirkette çalıştık.
1- İlk açıklayacağım konu şu kendisi şef olduğu halde her yerde kendini müdür olarak tanıtmış ve hatta bu konuda kart bastırıp dağıtıyormuş diye de çok duydum. 
Birkaç mağazada alışveriş yaparken, mesela bir kazak aldığımı düşünün, nerede giyeceksiniz diye sorduklarında, fabrikanın yılbaşı gecesi yemeği var orada giyeceğim dediğimde, Hangi fabrika sorusu geldiğin de E... P..... dediğimde bizim de arkadaşın eşi orada muhasebe müdürü dediklerinde, K..... bey mi dediğimde yok R...... bey dediklerinde, bende hemen düzeltme gereği duyuyordum, bizim müdürümüz K..... bey, bahsettiğiniz kişi şeftir diye cevap vermekten çok büyük zevk alıyordum. Yukarıdaki kıyaslamaya bakarsanız eğer, hala hayali müdürlükten emekli olamamış arkadaş. 
 
2- İşe alınmalarından sonra yetişmeleri için katkıda bulundum diyor ya; yalan. Bayan arkadaşımı Belgin ablamı yeni şirkete devrimiz esnasında istememişler, Belgin abla doğum iznindeyken şirket devri ile işsiz kalmıştır. Daha sonra bir bayan arkadaşım başladı işe, arkadaşıma etmedikleri küfür kalmadı, hani Lider iyi niyetli ya geçin bunu. Çok kişi yetiştirdim diyor, yalan kendisinin kabul ettiğini yetiştirdi, yoksa şirketin işe aldığını istemedi ise kapıya gönderdiler. Aslında bunlar iki erkekti muhasebede, işe başlayan bayan arkadaş, işten istifa ederken bunlardan birini de yanında götürdü işten çıkışı verildi. Kendisinin kabul ettiği kişiler de kendi insanları idi ya kendi köylüsü, ya karısının köylüsü.
 
3- Bir gün bölümde çalışan tek kişiyim zam zamanı ve yüklenen araç yoğunluğu var, öyleki lavaboya zor gidiyorum, o derece yoğun evrak kesiyorum sistemde. Bunun bayan elemanlarından biri telefonda evrak istedi, dedim yalnızım, araç yoğunluğu var, gönder stajeri gelsin alsın. Dedi o gelemez neden dedim, orada erkek çok diye gitmek istemiyor dedi. Stajerde bu beyin komşusunun kızı. Aklı sıra beni aşağılıyor erkeklerin arasında çalışıyorum diye. 3. kata çıkabilecek durumum yok kusura bakma dedim kapadım. Pat bu bey aradı bana öyle bir cümle kurdu ki, bir erkek olarak şahsen o cümleyi senin eşine kursalar ne olurdu acaba. O cümleye öyle bozuldum ki, o söylemeye utanmamış, ben aktarmaya mı utanıcam dedim, geçtim yan odaya rahmetli şefin odasına, dedim durum böyle böyle, bu bir sinirlendi, telefonu açtı dahiliden onu aradı, başladı o da ona bağırıp çağırmaya , ben odadan çıkarken küfrediyordu şefim de ona:)) Şerefsiz gerçek yüzünü sadece ben birkaç kişi bilir onun.
4- Onlara göre muhasebe ve muhasebe elemanı olmak özerklik akseden bir durumdu. Asla envanter sayımı hariç kimsenin yanına gitmezler, herkesi ayaklarına isterler. Kendileri şirket yemeği düzenlerler, ama sadece kendi istedikleri kişileri davet ederler. Şirkete çalışmak için gönderilen stajerlerin, en eli yüzü düzgün olanlarını kendilerine ayırırlar, beğenmedikleri stajerleri başka bölümlere gönderirler, bize postalarlar Allahtan bize gelenlerin hepsi de fırtına gibi çalışkan çıkmışlardır. Bu yazdıklarım Muhasebenin Ticari kısmı ile ilgilidir. Maliyet kısmında çalışanlar aynı oda da oldukları halde buna pek benzemezler. 
 
Ben yukarıdaki lider özelliklerine şunları da eklemek isterim;
 
Lider herkesle uyum sağlar
Lider herkesin ayağına gider
Yani BİZ demesini bilir.
İnsan yetiştirmede kasıt sadece iş konuları değil, ahlak, iş ahlakı, karektere katkı sağlama gibi konularda olmalıdır.
En önemlisi duygusal zekaya sahip olmasıdır.

 
Bir insan bir işle ilgili kıyaslama yapmadan önce LİYAKAT olarak uygun muyum demeli bence.
 
LİYAKAT:
liyakat
/.–./
ad
  1. layık olma, yaraşma, yaraşırlık, uygunluk.
  2. .
    yeterlilik, yetenek.
     
    Sürüyü arkasından getiren, ördeğin sesi değil uçuşudur.
    ÇİN ATASÖZÜ
   
 
 Geçtiğimiz çalışma hayatımda ilgili kitaplardan birinde bir cümle okumuştum onu da size aktarayım;

Liderler asla bir yönetici olamazlar, sadece sahip oldukları değerleri yöneticilerine aktarırlar.

16 yorum:

  1. Merhabalar.
    Çok güzel bir konuya değinerek ele almışsınız ve bizlerle de paylaşarak konuyu adeta taçlandırmışsınız. Kaleminize, emeğinize, yüreğinize ve gönlünüze sağlıklar diler, teşekkür ederim.
    Gerçekten müdür ile lideri maddeler halinde çok güzel tanımlamışlar. Her ikisi için söylenen maddelerin hiç birine, hiçbir itirazım yoktur.
    En altta Atatürk'ün de liderler için söylediği veciz tanımlama çok güzeldi.

    Lider gibi liderlere selam olsun!
    Selam ve saygılarımla.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tanımlama kesinlikle doğru, dediğim gibi bu maddeleri insan ilk önce kendinde sorgulamalı liyakatına bakmalıdır.
      Selamlar ve saygılar,

      Sil
  2. " Olmak ya da olmamak, işte bütün mesele ." W. Shakespeare yıllar öncesinde ne güzel yazmış. Lider olabilmek zor gerçekten. Kendini zorla lider olarak kabul ettirmek isteyen bir insanın egosundan kuşku duymak gerekir. Güven duyulmayan, üstünlük duygusu içinde sürekli çevresindekileri aşağılayan, azarlayan, yerini dolduramayan bir kişinin kabul görmesi de mümkün değildir. İnsanları hazır ol 'da durdurmak değil, yaptığı işte üretken kılmak, motive etmek, farklı olanı fark edebilmek, örnek olabilmek, saygı uyandırarak örnek olabilmek... Gerçek lider, önce kendini tanıyıp değerlendiren, gerektiğinde eleştirendir.
    Esenlikler diliyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gerçek lider, önce kendini tanıyıp değerlendiren, gerektiğinde eleştirendir.
      Bunun üstüne başka bir cümle söylemem imkansız, bu çok doğru bir tespit.
      Sevgiler,

      Sil
  3. Adamın içinde ukde kalmış müdürlük:))
    Ben de bankada iyisiyle kötüsüyle bir çok müdürle çalıştım, bir de sinsi olanlarla. Müdürlük ve liderlik aynı kefede olan sıfatlar değil bence. Çalışanlarına iyi yönetici olmak yeterli lider olup önderlik etmene her iş yerinde gerek olmayabilir. Düzeni iyi kursun yeter, tabi sevgi ve saygı da kazanacak.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :))) kesinlikle öyle olmuş sene 2023 hala ukte. Müdürlük ve liderlik ayrı kavramlar, müdür de tahsil vardır, iş tecrübesi vardır o makamdadır. Lider de ise yöneticiyi tamamlayan nitelikler vardır, adil bir karar alma gibi. Lider bu niteliklerini yöneticiye aktarır. Ayrıca liderler 100 yılda bir dünya ya gelirler. İyi bir yönetici bulmak çok zor yani çalıştığım firmadan kıyaslıyorum bende, yöneticiler birbirini fazlası ile etkileyebiliyorlar, aldıkları kararları kendi istekleri doğrultusunda yönetebiliyorlar birbirlerini. Bu çok yanlış, başkalarının kararlarını iş alanında değilde kişi yönetiminde kullanmaları da onları yönetici yapamıyor ne yazık ki.

      Sil
  4. Seni bilenlerin içinde kendini pazarlaman zor ama bilmeyenler için işe yarıyor olmalı ki bunun ardına düşülüyor. Sanırım insanlar garip bir onaylanma arzusu içinde yoksa olmadığı biri gibi niye methetsin kendisini 🤷‍♀️ şarkı hoşmuş bu arada:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yazdıklarına sonuna kadar katılıyorum. Şarkı benimde hoşuma gitti.

      Sil
  5. Lider likle Atamız sayesinde çıtamız öylesine yüksek ki....beğenmemiz çok zor....

    YanıtlaSil
  6. Lider olmakla müdür olma arasında uçurum kadar fark var. Lider vasıflarına sahip birinin o iş durumunu daha da ileriye götüreceğine inanıyorum. Kıyaslama yapılmış olan ve Atamız'ın liderlik hakkındaki sözleri her iş yerine asılsa, gelen geçen okusa, ne iyi olurdu...Liderlik sonradan olunmuyor, yetenektir, doğuştan gelir.
    Yerinde ve güzel bir paylaşım...
    Ayrıca sizi, dobraca yazdığınız yazı için de tebrik ediyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Dediğiniz gibi fark var ama anlayana.
      Dobralığım annemden geliyor:)))
      Beğeniniz için sağolun.

      Sil
  7. Aman Allah'ım! Bu yazı ruh hastalarıyla nasıl bir arada yaşadığımızı bir kez daha kanıtladı. Öyle tuhaf insanlar var ki o yüzden kimse için hemen ne çok iyi, ne çok kötü gibi tanımlamalar kullanmam:)
    Sevgiler Özlem...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Maalesef insanları bir arada yaşayarak tanıyoruz, genelde kendini yüksekten satan pek çok kişi var.
      Sevgiler size de.

      Sil
  8. Bir lider benden önce biz diyorsa o iş tamamdır.

    YanıtlaSil