İZLEDİKLERİM 2023/36

10 Aralık 2023

 

 
 
YILDIZLAR ARASI 2014
 

Yıldızlararası - Interstellar filminde, dünyanın felaketlere boğulduğu ve su ve kaynakların yok olmak üzere olduğu bir dönemde teknik becerileri ve yetenekleri oldukça iyi olan Cooper, mısır tarlalarında çiftçilik yaparak yaşamını sürdürmektedir. Bütün amacı yok olmanın eşiğinde olan dünyada iki çocuğuna güven ve emniyet içinde bir yaşam sağlayabilmektir.

Onlarla yaşayan Büyükbaba Donald çocuklara göz kulak olurken, daha 10 yaşında olan kızı Murph insanı hayretlere düşüren bir zekaya ve altıncı his yeteneğine sahiptir. Geride bıraktığı bilim insanı kariyerini özleyen Cooper'un karşısına geri çevrilmesi oldukça güç bir teklif çıkar. Cooper bu teklifi bir fırsattan ziyade bir görev gibi benimsemiştir. Çünkü Cooper başta ailesinin, sonra da tüm insanlığın emniyetini ve hayatta kalmalarını istemektedir. Bu görevi kabul etmek onun için çok zor bir karar olsa da insanlık adına büyük bir görevin yapılması gerektiği gerçeği onu sorumlu ve mecbur hissettirecek, ekibini toplayıp uzayın sınırsız derinliklerine dalması için harekete geçirecektir.

Filmin senaryosu Christopher Nolan'ın ve Jonathan Nolan tarafından kaleme alınmıştır. Yönetmenliğini üstlendiği filmin yıldız oyunculardan oluşan oyuncu kadrosunda Matthew McConaughey, Anne Hathaway, Jessica Chastain, Matt Damon, Bill Irwin, John Lithgow ve Michael Caine gibi isimler de yer almaktadır. Klasik Bilim-kurgunun yanı sıra dram sahneleri de içeren film, Fizikçi Kip S. Thorne'un evrendeki 'Solucan Delikleri' teorisinden ilham alan bir hikayeye sahip.

Puanım:***
 
SAINT OMER 2022
 

Film, modern bir Medea uyarlaması yazma amacıyla Saint-Omer Ceza Mahkemesi'nde Laurence Coly'nin duruşmasına katılan bir roman yazarı olan Rama'nın hikayesini anlatıyor. Ancak beklenildiği gibi gitmeyen olaylarla karşı karşıya kalır.

Bu film, izleyiciyi antik mitoloji ve modern hukuk sistemi arasında sıkışmış bir yazarın perspektifine sokuyor. Rama, Coly'nin hikayesini kullanarak, kadınlar ve toplumları üzerindeki acımasız yargıları keşfeden acımasız ve karmaşık bir Medea yaratma arzusundadır. Ancak, duruşma sırasında, Rama'nın karakterler ve senaryosu hakkındaki fikirleri sorgulanır ve beklenmeyen bir dönüş alır.

Medea'nın hikayesini modern bir hukuk dramasına dönüştürme çabası, Rama'nın kendi düşünceleri ve duyguları üzerinde beklenmedik bir etkiye sahip olur. Sonuç, bir roman yazarının evrensel bir hikayeyi modern bir bağlama oturtma çabalarını ortaya koymaktadır.

Bu film, mitolojik bir hikayeyi günümüze uyarlamak için sarf edilen yaratıcı çabanın karmaşıklığını ve bu sürecin yazar üzerindeki derin etkisini gözler önüne seriyor. 

Puanım:****

RUN 2020

Run, annesi tarafından herkesten ve her şeyden uzak bir biçimde yetiştirilen genç bir kızın hikayesini ele alıyor. Bütün yaşamını dört duvar arasında geçiren genç kız, eğitimini de evde annesinden alır. Hayattaki tek varlığı annesi olan genç kızın yaşamı, annesinin korkunç bir sır sakladığını keşfetmesi ile bambaşka bir hal alır. Annesinin sakladığı sırrı öğrenmeye çalışan genç kız, korkunç gerçeklerle yüzleşmek zorunda kalacaktır.

Puanım:****

 

4 yorum:

  1. yıldızlar arası güzel ve sağlam film, kült üstelik :) aklıma düşürdünüz yeniden :) diğer iki filmden bihaberim, dikkat çekici konuları var.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben atlamışım herhalde yeni izledim yıldızlar arasını. Diğerleri de ilgini çekti ise güzeldi.

      Sil
  2. Yıldızlar arası güzel bir filmdi. İzlemiştim.
    Run filminin konusunu okuyunca baya merak ettim. Korku-gerilim türündeymiş. Buna bakacağım inşallah. Teşekkür ediyorum.

    YanıtlaSil