Uluslararası mafya onu tehdit ediyor, çünkü o çok fazla şey biliyor. Mafyanın bir üyesi akşamları gardırobunun tepesinde oturmuş onu gözetliyor. Bazen bunların sadece sanrıdan ibaret olduğunun o da farkında ama o hiddetli bir intikam savaşına girişiyor... Flört hoş bir oyun -herkes oyunun kurallarına uyduğu sürece. Ama ya kadının yüzleri tanımamak gibi çok ender bir hastalığı varsa? Ve adam tekrar karşılaştıklarında kadın onu tanımadığı için bunu kadının yanına bırakmayacaksa...
Bunadığına karar verilen bir bürokrat bakanlıktaki görevinden emekli edilir. Yetmezmiş gibi karısı tarafından da terk edilir. Yoksa bütün bunlar, yeni bir hayatın yolunu açacak planlanmış fırsatlar mı? Her şey, bir milletvekili danışmanının yüzündeki kırışıklıkları yok etmek için estetik ameliyatı olmasıyla başlar. Ve kısa süre sonra ağırbaşlılığı ve ciddiyetiyle tanınan şahsın her türlü ahlaki ve sosyal değerlerle bağını koparmasını beraberinde getiren bir skandala dönüşür.
İnsan beyni kadar hayret verici şey pek az. Onunla düşünüyoruz, onunla hissediyoruz; o bizim kişiliğimizin merkezi. Bir nörolog, bu organın hastalıklarından kaynaklanan inanılmaz çok sayıda şaşırtıcı, dokunaklı ve hatta oldukça tuhaf kaderlere tanık oluyor. Dr Christopher Kessler meslek hayatı boyunca karşılaştığı vakalardan yola çıkıyor. Yüzü Olmayan Adam'da yer alan hikâyelerden beyin rahatsızlıklarının bir insanın kişiliğini nasıl değiştirebileceğini ve o insanın hayatını nasıl yerle bir edebileceğini anlıyoruz.
(Tanıtım Bülteninden)
KİTAP HAKKINDAKİ
DÜŞÜNCELERİM;
Nöroloji konusunda araştırmaları da hikayeler arasında anlaşılır bir dille sunan, nörolojik, psikolojik hastalıkları ve bu hastalıkların bireyler üzerine etkisini, merak uyandıran bireysel hikayeler ile veren bu kitap, akıcı anlatımı ile bu tür konulara ilgi duyanlara önerimdir.
KİTAPTAN ALINTILAR;
Doktor hastalık için bir sebep bulamıyorsa insan rahatlayabilir çünkü gerçekten kötü şeyler çabuk tespit edilir.
*****
Görme merkezi gördüğümüz her şeyin bilinçli olarak da algılanmasını sağlar.
*****
Doğa bilgedir.
*****
İnsanların bağımlılık davranışları geliştirmesinde yetiştirilme ya da okul eğitimi gibi sosyal unsurların mı, yoksa genetik mirasın mı ana rol oynadığı sorusu bilimsel olarak yoğun şekilde araştırılıyor günümüzde.
*****
Beyindeki İnsulanın zedelenmesi nikotin bağımlığını sonlandırıyor.
*****
Aptal sorular soranlar, aptal cevaplar alırlar.
*****
Her hastayı yanında evde getiremezsin. Sen de eksik olan şey, her terapistin hastasına karşı sahip olması gereken duygusal mesafe.
*****
Kendi vücudu üzerinde kontrolünü kaybedecek duruma düşen bir doktor hiçbir hastaya müdahale edemez.
*****
Görme merkezinde görsel algılamalar depolanır ve işlenir. Görme merkezi ile hafıza merkezi arasında yer alan bölümüne "gyrus fusiformis", iğsi beyin kıvrımı adı verilir ve bu bölüm sadece yüzleri tanıma işlevi görür.
*****
Parkinson hastalığında," substantia nigra", yani gri cevher adı verilen dar bir bölgedeki sinir hücreleri harap olur. Bunun sebebi halen bilinmemektedir. Gri cevherin sinir hücreleri dopamin üretme özelliğine sahiptir. Dopamin beyinde sinyal iletiminde rol oynayan bir kimyasaldır ve ayrıca hareketlerimizin kontrolünde de büyük etkisi vardır. Dopamin eksikliği olan hastalarda hareketlerde kısıtlanma, yavaş ve küçük adımlarla yürüme, kambur duruş ve yüzde ifadesizlik görülür. Bu durum genelde Parkinson hastalığı olarak tanımlanır. Fakat dopamin eksikliği sadece hareketlere etki etmez, ruhsal durumu da etkiler. Dopamin beyni pozitif uyarır; mutluluk ve huzur hisleri beynimizin dopamin salgılamasıyla yakın bağlantılıdır. Bu maddenin eksikliği, Parkinson hastalarındaki gibi isteksizlik, depresyon ve motivasyon eksikliğine sebep olabilir.
*****
Nöroloji bilim dalının ağırlığı organsal beyin hastalıklarının tedavisindedir ve beyin tümörlerinden, enfeksiyonlardan ya da kan dolaşımı bozukluklarından muzdarip hastalara yoğunlaşır; buna rağmen, nöroloji ve psikiyatri bilim dalları arasında birçok kesişme noktası vardır. Örneğin baş ağrıları beyin zarı enfeksiyonundan kaynaklanabilir, ama bunlar pekâlâ şiddetli ruhsal çatışma durumlarının sonucu olarak da ortaya çıkabilir.
*****
Doktorsun, hastaların hakkında bilgileri saklamakla mükellefsin.
*****
Bağımlı olunan madde İçin doymak bilmeyen bir açgözlülük vardı; terminolojide Bunlar "craving" adı veriliyor. Bu terim "şiddetli istek, özlem" olarak çevrilebilir. Bu şiddetli istek alkol ya da ilaç bağımlılığında ortaya çıkıyor. Son yıllarda bağımlılıkların oluşumu hakkında birçok araştırma yapıldı. Beynin "ödüllendirme sistemi" bu bağlamda önemli bir rol oynuyor.
*****
Ağır bir kronik hastalık ufukta göründüğünde, insanın eşinin yanında olabilmesi için epey sevgi ve saygı gerekir.
*****
"Zamanımızda şeref sözü aslında çok fazla bir şey ifade etmiyor. İnsanlar karılarını, iş ortaklarını, medyayı neredeyse alışkanlık halinde aldatıyor ve sayısız şeref sözü ile vaadini bozuyor.
*****
Kendine güvensizliğini yüksek ses tonuyla kapatmaya çalışıyordu.
*****
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder