EYLÜL AYI MAVİ LALE ETKİNLİK ( OKUDUKLARIM 62 İZLEDİKLERİM 36 )

30 Eylül 2021

 

 
 

Kerime Bahadır Yenişehirlioğlu'nun ikinci romanı. Dönem romanı özelliği taşıyan Kerime'de olaylar ezanın Türkçe okunması kararının alındığı 1932'de başlıyor.

 

Muhafazakâr bir seriye kâtibi ve ailesinin başına gelen trajik olaylar o dönemin koşulları içerisinde anlatılıyor. İki kızını da baskı ve korkularla yetiştiren bir seriye kâtibinin başına gelen korkunç bir olay... Kâtibin . küçüklüğünden beri boyunduruğu altında tuttuğu büyük kızı Kerime'nin ilerlemiş yaşına rağmen annesinin ve mahallenin baskısıyla kendinden yaşça büyük dul bir adamla evlenmesi...

 

Ailenin küçük kızı Nezihe'nin ise umutsuz bir aşkın peşinde felaketine doğru sürüklenip gencecik hayatını bir adam uğruna karartması...

 

Cumhuriyetin kurulmasından kısa bir zaman sonrasını ele alan romanda muhafazakârların ve Kemalistlerin mevcut devlet yönetimiyle ilgili düşüncelerine ayrı ayrı yer veriliyor halk arasında yaşanan görüş ayrılıkları da tüm açıklığıyla gözler önüne seriliyor.

 

Kerime bir genç kızın muhafazakâr ve erkek egemen bir toplumda yetiştirilip yanlış verilen kararların hataların bedelini nasıl ödediğini gösteriyor...

 

Ölümle yüz yüze gelmişti seriye kâtibi. Bu ikili ölüm pencereden gördüğü ölüm hem de kendine doğru yaklaşan ölüm. Bütün benliği ile hissediyordu bunu. Kendi ölümünü çoktan kabullenmişti ama kızının ölümünü seyretmek bu çok acı bu ölüm çok acı...

 

KİTAP HAKKINDAKİ DÜŞÜNCELERİM;

Yine kadin, yine hüzün, yine acilar...

Yil 1932. Anadolu da bir kasaba Kerime nin hayati... Bahadir Yenişehirlioğlu nu ilk defa okudum. Hüzünlü bir hikaye kaleme almis. Okurken duygulanmamak elde degil. Ara ara kizip sinirlendiriyor :) .

 

KİTAPTAN ALINTILAR;

 

Hayat insanı test eder, doğruları sınar ve Allah insanı imtihan etmeden bırakmaz. Acı tecrübeler yaşatır insana ve derecelerini ölçmek ister. Öyle olaylarla karşılaşır ki insan, bütün bildiklerini unutuverir ya da bildiklerini yerine getirdiğini sanarak ne büyük kırılmalar ve ters yüz olmalar yaşar. Bu çetin imtihanları geçmek zordur. Hem de çok zor.

****

Bereket ve dindarlık, tamamen ortadan kalkıncaya kadar günden güne azalacak. İşte o zaman yalnızca mülkiyet mevki sağlayacak. Sadakatin tek kaynağı zenginlik, kadın ve erkeği birleştiren tek bağ arzular olacak. Davalarda başarının tek yolu yalan olacak; kadınlar yalnızca şehvani zevkin objeleri olacak. Dünya sadece bağrındaki maden hazineleri sebebiyle sevilecek; brahmanların giysileri kişinin brahman olmasına yetecek. Sadece dış görünüş mevkiler arasındaki ayrımı oluşturacak. Sahtekarlık evrensel bir geçim kapısı olacak. Güçsüzlük bağımlılığın sebebi olacak, tehdit ve küstahlık öğrenimin yerini alacak. Cömertlik düşkünlük, basit temizlenme manevi arınma, karşılıklı rıza evlilik; iyi elbiseler, asillik ıssızlıklardaki sular kutsal pınar olacak. Kast ayrımı olmaksızın güç kişi sahibi kişi yönetici olup pek çok hataya düşecek. Açgözlü yöneticilerin hükümleri altındaki aciz insanlar dağlara sığınacak ve yaban balıi bitkiler, kökler, meyveler, çiçekler ve yapraklarla beslenmekten memnuniyet duyacaklar, tek giysileri ağaç kabukları olduğundan soğuk, rüzgar, güneş, ve yağmura maruz kalacaklar. Hiçbir insanın ömrü yirmi yılı aşmayacak. Böylelikle kali çağı sürekli zevale doğru ilerleyecek ta ki insan ırkı yokluğa yaklaşıncaya dek.

*****

Allah kulluğumuzdan bizi ayırmasın. Şeytana uymayalım yeter. Son nefeste iman üzere gidelim başka isteğim yok.

*****

Dinimiz ne diyor korkutmayın, müjdeleyin. Zorlaştırmayın, kolaylaştırın.

*****

Korku güçlü bir silah gibi görünür ama aslında içinde zayıflığı barındırır.

*****

Korku insanın içinde öfkeyi büyütür.

*****

Su bütün sıkıntıları alır ve götürür

*****

Kur’an okumaya devam et. Düşünerek, Allah kelamı okuduğunuzu, bilerek oku. Kur’an, Hazreti Muhammed’e gelmiştir. Sen, bu Allah kelamını okurken iyi kimselerin sıfatlarını görünce onlar gibi olmaya çalış. Kötü insanların sıfatların okuyuncaya onlar gibi olmamaya gayret et.

Kur’an’ı okurker Kur’an ile Kur’an’da olanlarla ol. Yalnız okumakla kalma, nasıl ki hafıuz olmuşsan, içindeki emrolunan amelleri de öyle hıfzet. Ve işle.

“Kıyamet gününde en şiddetli azap, bir ayeti belleyip de sonra unutana olacaktır. Bir ayeti belleyip  de sonra unutana olacaktır. Bir ayetin hükmünü öğrenir de onu nefsinde tatbik etmezse, o ayet yarın mahşerde onun aleyhine şahitlik edecektir. Allah’ı zikretmek isteyenler de, Kur’an’daki zikirlerle zikretmelidirler. Dinine faideli olan kimselerle arkadaş ol. İlmiyle, ameliyle, güzel huylarıyla seçilmiş  kimselerin sohbeti insana fayda verir.

*****

Sadakayı, vücut sıhhatte, ağız tadı yerinde, parayı hasrcayacak çağda iken vermeli. Yoksa, hayat bitmiş, eller yana gelmiş, mide hazzetmez olmuş, hayattan ümit kalmamış, bu halde sadaka verilmemesini emrediyor.

******

İnsanın, en büyük düşmanı nefsi emmatresidir. Nefsi emare, daima kendi arzu ve heveslerini yaptırmak ister, insan da nefs ve hevasına muhalefet etmekle memurdur.

*****

Acı insanı olgunlaştırır.

*****

Sevda yaşandığında sevda olur.

*****

Eksiksiz olmalı insanın içi ve dışı birbiriyleyabam-ncılaşmamalı, kavga etmemeli birini bastırıp diğerini çıkarmamalı tek olmalı tek bir beden olarak yaşamalı tek bedende iki kafa olmaz.

*****

İçini bilmediğin hiçbir şeyin aslını anlayamazsın. Özüne ermedikçe acıların kimseyi tanıyamazsın.

*****

Birinin hayatında değilsen yapayalnızsındır.

******

Muhatabına ulaşmayan sözler yankı bulamaz ki.

*****

Rabbinizden, size indirilenin en güzeline uyun, siz hiç şuurunda değilken, azap apansız size gelip çatmadan evvel.

*****

Aşk var eder insanı

 


 
 
SAHTEKAR 2019
 
Yaşamının sonuna dek dolandırıcılık yapmış olan yaşlı Roy Courtnay, bir akşam yemeği için zengin dul Betty McLeish ile tanışır. İnternetteki çöpçatanlık siteleri aracılığıyla tanışmış olan ikili, kısa zamanda birbirlerine yakınlaşırlar. Betty'nin mal varlığı 3 milyon pound değerindedir ve bu Roy'un şimdiye kadarki yaptığı dolandırıcılıklar içinde en büyük parayı elde edeceği ilişki olacaktır. Betty'nin ayaklarını planlı bir biçimde yerden kesen Roy, incelikli planının arasında yavaş yavaş Betty'e değer vermeye başladığını fark eder. Oldukça büyük bir servete konmak için Betty'i kandırmakla planını iptal etmek arasında bir seçim yapması gerekmektedir. Fakat işler Betty'nin torunu, büyük annesinin en son yoldaşına yönelik açık bir şüphecilik gösterdiğinde daha da karmaşık hale gelir. Roy'a güvenmeyen torunu yüzünden arada kalan Betty'nin de Roy'un planlarını bozabilecek gizli bir geçmişi vardır...


4 yorum:

  1. Teşekkür ederim özlemciğim. Bende okuldayım, dönüşte yazacağım.

    YanıtlaSil
  2. Kitaptaki alıntılar çok güzelmiş. İkinci alıntıdaki çoğu şey gerçekleşmeye başladı bile malesef.

    YanıtlaSil