OKUDUM 2022/44 BİR KEDİYİ TERK ETMEK

10 Temmuz 2022

 

 
Sıradan bir anı, sahile beraber bırakılan bir kedi, Murakami’nin babasına dair anılarının kapısını aralıyor. Hayatı ve hayalleri savaşla bölünen babanın öyküsünü kurgulamak, ailenin ve ülkenin de geçmişine bakmak anlamına geliyor. Murakami, yetişkin hayatında uzak olduğu babasıyla vedalaşırken, onun hem kişisel tarihindeki yerini gösteriyor hem de hayatları savaşla bitmiş veya dağılmış bir nesle saygı duruşunda bulunuyor… Bir Kediyi Terk Etmek, Murakami’nin bugüne kadarki en kişisel anlatısı….
 
KİTAP HAKKINDAKİ DÜŞÜNCELERİM;
 
104 sayfalık kısa bir kitap.Babasına dair anıları anlatıyor. Hayatı ve hayalleri savaşla bölünen babanın öyküsünü kurgulamak, ailenin ve ülkenin de geçmişine bakmak anlamına geliyor.
 
KİTAPTAN ALINTILAR;
 
İnsanların, muhtemelen herkesin, unutamadığı bir durumu başkalarına sözcüklerle pek de iyi ifade edemediği, yüreklerine ağır gelen deneyimleri vardır, pek çoğu bunları tam dile getiremeden yaşar ve ölürler.
*****
Başka bir deyişle, babamın yüreğinde uzun bir süre boyunca var olan bu ağırlık - günümüz terminolojisiyle travma- oğlu olarak bana da, kısmen de olsa, aktarıldı. İnsaların birbiriyle bağ kurması böyle bir şeydir, tarih de böyledir. Özünde devamlılık denen eylem, tam da bu ritüeldir. içeriği ne kadar rahatsız edici olup ona sırt dönmek isteseniz de bir parçanız olarak sizde devam edecektir.
*****
Tarih, geçmişe ait bir şey değildir. Bilinçli ya da bilinçsizce sıcak, canlı kan gibi akar ve bir sonraki kuşağa olduğu gibi taşınır.
*****
 Her birimiz sayısız damla arasındaki adsız birer yağmur tanesiyiz. Elbette ki farklı ve bağımsız, ama yeri rahatlıkla doldurulabilir birer damla. Yine de o yalnız damlanın da kendine ait duyguları, geçmişi, o geçmişi ileriye taşıma sorumluluğu var. Bağımsızlığını kaybedip ortak bir yapının içinde kaybolmuşsa bile böyle.  
 *****
 

2 yorum:

  1. Murakami okurken daralıyorum, biraz süre geçince de özlüyorum. Öyle bir ilişki bizimkisi, bu kitabını okumamıştım, merak ettim.

    YanıtlaSil