BLOGGER CANLANDIRMA PROJESİ KASIM 2023/96

29 Kasım 2023

 

 

 

 

 
Victoria dönemi Londra’sında yaşayan bir bilim insanı zamanda yolculuk yapmak üzere icat ettiği makineyle geleceğin İngiltere’sini ziyaret eder. Sekiz Yüz İki Bin Yedi Yüz Bir yılında yaşadığı macerayı bir dost meclisinde anlatır. Geleceğin dünyası ayrıcalıklı insanların; güzel, narin ve tembel Eloi’ların rahat ve kaygısız bir yaşam sürdükleri bir yerdir. Ancak Zaman Gezgini bu macera sırasında çok geçmeden yeraltı dünyasına ait hortlaksı Morlock’ları da keşfetmiştir. Wells, Victoria dönemi İngiltere’sinde varsıllarla yoksullar arasında giderek büyüyen uçuruma yönelik keskin eleştirisinde, tarihin ve gelişmenin anlamını sorgular. Toplumsal adaletsizliğin sürüp gitmesi halinde yol açabileceği felaketlere dair uyarıda bulunur. 1895’te yayımlanan Zaman Makinesi, bilimkurgu edebiyatının köşe taşlarından biri olarak, kuşaklar boyu yazarları etkiledi. 21. yüzyılda yaklaşan çevre felaketlerine ve gezegenimizin yazgısına ilişkin kaygılara dair bir öngörü barındıran eskatolojik boyutuyla güncelliğini bugün de koruyor. HERBERT GEORGE WELLS (1866-1946): İngiliz yazar, gazeteci, sosyolog ve tarihçi Wells, en çok The Time Machine (1895; Zaman Makinesi), The Island of Doctor Moreau (1896; Doktor Moreau’nun Adası), The Invisible Man (1897; Görünmez Adam) ve The War of the Worlds (1898; Dünyalar Savaşı) adlı bilimkurgu romanlarıyla tanınır. Ancak edebiyatın yanı sıra tarih ve politika alanlarında da kalem oynatmış verimli bir yazardır.1930’ların başlarında mizaha yönelen Wells, Love and Mr. Levisham (1900; Aşk ve Bay Levisham), Kipps: The Story of a Simple Soul (1905; Kipps: Basit Bir Kişinin Öyküsü) ve The History of Mr. Polly (1910; Bay Polly’nin Tarihi) adlı romanlarında alt-orta sınıftan kişilerin beklentilerini ve düş kırıklıklarını işledi. Diğer önemli yapıtları arasında The Outline of History (1920; Tarihin Ana Çizgileri), The Work, Wealth and Happiness of Mankind (1932; İnsanlığın Emeği, Refahı ve Mutluluğu ) ve The Shape of Things to Come (1933; Olayların Alacağı Biçim) sayılabilir.
 
KİTAP HAKKINDAKİ DÜŞÜNCELERİM;
 
Konusu "zamanda yolculuk" ve bir bilim insanının icat ettiği makine sayesinde yapacağı yolculuğu anlatmaktadır, gelecekteki insan ırkının nereye doğru evrimleştiğini yazar kendi hayal gücüyle bizi ayrı bir dünyaya götürüyor, her bölümü çok heyecanlı ve bi o kadarda sürükleyici 
 
KİTAPTAN ALINTILAR;
 
İnsan hayatı der Wells evrenin akışı içindeki bir girdap gibi, yanıltıcı bir şekilde sakindir; bilimse insanın karanlığa yaktığı bir kibrittir ve kibritin ateşi, karanlığın sandığımızdan daha da karanlık olduğunu gösterir.
******
Bilimin görevi insanlara cesaret vermek değil, hakikati anlatmaktır.
******
Zamanda ise hiç hareket edemez, mevcut andan kaçamazsınız.
*****
Nüfusun dengeli ve bereketli olduğu yerde verimli bir aile kurma gerekliliği daha azdır. -aslında hiç yoktur- ve cinslerin, çocuklarının ihtiyaçlarına bağlı olarak ihtisas kazanmalarına gerek kalmaz. 
******
İnsanlık güçlüydü, çalışkan ve zekiydi, içinde yaşadığı koşulları değiştirmek için ruhundaki dirimin tümünü kullanmıştı. Şimdiyse değiştirilmiş koşulların tepkisindeydi sıra.
******
Alışkanlık ve içgüdü çaresiz kalmadıkça doğa zekaya asla başvurmaz. Değişimin ve değişime gereksinimin olmadığı yerde akılda yoktur.Yalnızca çok çeşitli ihtiyaçları ve tehlikeleri karşılamak zorunda olan hayvanlar zekadan paylarını alırlar.
******
 
 
 
 
 

23 yorum:

  1. bu roman sahiden de çok iyi :)

    YanıtlaSil
  2. Epigenetiğin konusu olarak tercihlerimizle yaşadığımız hayatın sonraki nesillere aktarıldığını biliyoruz. Yani dünya toplumunun üyesi olan insan gruplarının hayat tarzlarının arasındaki makas açıldıkça genetiğimizin de makası adım adım açılacak. Özellikle bu meseleyi anlatmak isterken çocuklarıma Wellsin zaman makinesi kitabini sıklıkla örnek veririm.Bu da toplumun her turlu sorundan her bir insan tekini kapsayacal sekilde butuncul cozumler bulmak zorunda oldugunun acik bir kaniti.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sizce bütüncül çözümler üretiliyor mu peki?

      Sil
    2. Üretildiğini iddia etmek saflık olur. Maalesef böyle gitmeye devam edersek Wells'in kurgusal kehanetinin benzeri bir şekilde gerçekleşecek gibi

      Sil
  3. Merhabalar.
    Zaman makineleri ile ilgili her şeyi severim. Keşke böyle bir makinemiz olsaydı da tekrar yaşamak istediğimiz ve özlediğimiz o zaman dilimlerine ulaşabilseydik. Ne kadar güzel olurdu değil mi? Ben bu zaman makinesinin koltuğuna bir otursam, kimse beni bir daha oturduğum o koltuktan kaldıramaz sanıyorum.
    Paylaşım için teşekkür ederim. Kaleminize, emeğinize ve gönlünüze sağlıklar dilerim.
    Selam ve saygılarımla.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Umarım dileğiniz gerçekleşir diyeceğim ama bizdeki bu teknoloji ile çok zor.
      Sevgiler,

      Sil
  4. İthaki'nin bilim kurgu serisini çok beğeniyorum. Birkaç kitabını aldım ama bu kitabı duymamıştım. Teşekkürler öneriniz için inceleyeceğim.

    YanıtlaSil
  5. Bu ayın yazısını henüz yazamadım. Yazınızı da en uygun, ve en yakın bir zaman diliminde okuyup yorum yazacağım. BCP listesini izninizle bloğunuzdan aldım. Teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben teşekkür ederim ziyaretiniz ve yorumunuz için.

      Sil
    2. Yazınızı gecikmeli olarak okuyabildim, kendi yazımı da ancak iki gün gecikmeli olarak paylaşabildim.
      Bilimkurgu eserlere ; roman, film, dizi ya da başka bir tür olsun hep biraz temkinli yaklaşıyorum. Hayal kurmak, gerçekleşebileceğini düşünmek, umut etmek ve beklemek... Dünyamız insanı öyle bencilleşti ki, insanlık adına, idealist amaçlarla ne, nasıl kimlerle gerçekleştirilecek. ?
      Her şeye rağmen gerçekleşeceğini umduğu hayalleri savunmak, günümüzde bu da kolay değil. Buluşlar iyi amaçlarla mı, kötü amaçları gerçekleştirmek için mi kullanılacak ?
      Son paragraf aynen düşüncelerime uydu. Değişim ihtiyacı yoksa hangi değişimi gelişim olarak kabullendirebiliriz ?
      Hayaller gerçek olsun umuduyla.

      Yalan makinesinin gerçekleri ortaya çıkarmak amacıyla kullanılmasını bile gerçekleştiremedik. "Yalan Dünya" kavramı daha çok tuttu.

      Sil
    3. Değişim ihtiyacı yoksa hangi değişimi gelişim olarak kabullendirebiliriz ?
      Değişime hepimiz açık değiliz ne yazık ki.. Çoğumuz buna karşı çıkıyor..
      Yalan makinası keşke uygulanabilseydi, testi var ama onu uyguluyorlar psikologlarda bildiğim kadarı ile..
      Sevgiler,

      Sil
  6. Wells’den daha önce kitaplar okumuştum. Bilimkurgu türünde yazıyor, okuru merakta bırakıyor. Okuması sevdiğim yazarlardan. :) Ama bu kitabını okumamışım. Listeme bunu da ekleyeceğim sayenizde, teşekkür ediyorum.

    YanıtlaSil
  7. Hep listemde olan ama hala okuyamadıklarımdan biri daha... :)

    YanıtlaSil
  8. Bilimkurgu klasiklerinden bir kaç tanesini okudum ama bunu henüz okumadım.

    YanıtlaSil
  9. Ben okumadım bunu ve çok hoşuma gitti şimdi bu tanıtımı okuyunca. Yakın zamanda elime alırım umarım. Teşekkürler :)

    YanıtlaSil
  10. Ellerine sağlık güzel bir tanıtım olmuş. Çok heyecanla alıp okumuştum zamanında bu kitabı. Gizem ve başka birisinin zaman yolculuğu öngörüsünü okumaktan çok keyif alıyorum. bu kitap beni oldukça memnun etmişti bu konuda

    YanıtlaSil