İNSANIN EVİ ANLAŞILDIĞI YERDİR ( KEMAL SAYAR )

19 Kasım 2023

 

 
 
Malınızdan vermek, az vermektir. Ama kendinizden verirseniz, gerçekten vermiş olursunuz.
Sizin malınız, gelecekte yoksun kalma korkusuyla, koruyup sakladığınız şeylerden başka nedir ki? Ve hacıların peşinden kutsal kente giderken, ne olur ne olmaz diye iz tutmayan kumlara kemik gömen bir köpek, gelecekten ne bekleyebilir ki?
Yoksunluktan korkmak, yoksunluğun ta kendisi değil midir? Kuyularınız doluyken susuzluktan korkmak, hiçbir şeyin gideremediği asıl susuzluk değil mi? Sahip oldukları çok maldan birazını verenler vardır -bunlar gösteriş olsun diye verirler ve bu gizli arzuları da verdikleri şeyi çürütür.
Bir de aza sahip olup, hepsini verenler vardır. Bunlar hayata ve hayatın cömertliğine inanırlar, çıkınları da tükenmez hiçbir zaman.
Sevinçle verenler vardır ve bu sevinç ödülüdür onların.
Acıyla verenler de vardır ve bu acı onları arındırır.
Bir de, hiçbir pişmanlık duymadan, hiçbir sevinç beklemeden ve hiçbir erdem kaygısına düşmeden verenler vardır; Vadideki şu mersin ağacının kokusunu havaya saçması gibi verirler sadece. Böylelerinin elleri aracılığıyla kendini ifade eder Tanrı ve onların gözlerinden gülümser yeryüzüne.
İstendiğinde vermek iyidir, ama istenmeden bir merhamet güdüsüyle vermek daha iyidir, Ve eli açık olan için, armağanını kabul edecek birini aramak, vermenin sevincinden daha engin bir sevinçtir.
Peki, sizi cimri kılmaya değer ne olabilir? Sahip olduğunuz her şey er ya da geç elinizden çıkacağından, Bugün verin ki paylaşma mevsimini siz yaşayın, varisleriniz değil.
Çok kez şöyle dersiniz: “Veririm, ama sadece hak edenlere.” Ne bahçenizdeki ağaçlar, ne de çayırlarınızdaki sürüler böyle der.
Onlar yaşamak için verirler; çünkü cimriler yok olmaya mahkûmdur. Günlere ve gecelere sahip olmaya layık biri, sizden herhangi bir armağan almaya da layık elbet.
Ve hayatın okyanusundan içmeyi hak etmiş olan, tasını sizin küçük derenizden doldurmayı da hak eder kuşkusuz. Almaya rıza göstermekteki cesaret ve güvenden, hatta almanın hayırseverliğinden daha yüce bir şey olabilir mi?
Hem siz kim oluyorsunuz ki, insanlar, açsınlar bağırlarını ve aralasınlar gurur perdelerini, onları kibirden arınmış çıplak özleriyle göresiniz diye. Önce kendinizin vermeye, verme aracı olmaya layık olduğuna emin olun hele.
Çünkü, gerçekte hayattır hayata veren ve verdiğinizi sanan siz, basit birer tanıksınızdır sadece.

Halil CİBRAN 
 

Hepinize güzel bir hafta diliyorum, sağlık, mutluluk ve neşe ve huzur ve başarı getirsin. 
Geçtiğimiz hafta yağışlı ve soğuktu, gerçi bu günde öyle, yağmur ve soğuk olunca sergi açmadık. 
 
 
Salih beyin objektifinden şehrimden bir köşe, köşe yer çorbacı ve köfteci sabaha kadar açık, çalışırken eğer İstanbula şirkete gideceksek sabah erken  05:00 gibi çorba içerdik, yada şirket yılbaşı yemeklerinden geç çıktı isek, çocuklarda çok içti ise orada bir kelle paça yada işkembe çorbası içilirdi. 
 
 
Cumartesi günkü fırtınada hasar gören ağaçlarımız...
 
 


Yine salih beyin objektifinden velika/ ıstranca ormanları sonbahar ve kışa geçiş olayı.
Çevremizde kar burada soğuğu var....
Kabanları giymeye başladık, eksiğim bir bot kısmetse maaşta da onu almayı düşünüyorum.
 


Aynı ben.....
 

Bu da geçen haftalarda beni üzen biri için uyguladığım davranış, ilk üzdüğünde telefonunu silmiştim, daha sonra birinin hatırı için tekrar eklemiştim, aynı davranışı görünce bu sefer engelledim geri dönüşü yok artık. Cep telefonumu işi varsa eğer açmazsa okey ama geri dönüşü günlerce yoksa bende ki davranış biçimi güle güle....
 

Sahaftan gelenler
 


Çabasını göremediğiniz hiç
kimsenin samimiyetine inanmayın
esas olan hissettirmektir..


🙏❤️🥰😍🌿💐🥀🌺🎶☕️🫶

 


İnsanlar balkonu anlamadı. Onu salona, yatak ya da oturma odasına dahil ederken metrekare kazandığına sevindi de, her evden bir düş odası eksildiğini farketmedi..
 

Enis Batur

 Geçen hafta ağbimden dinlediğim bir olay oldu...
Annemin dayı oğulları hepsi lokantacıdır. Çok sevdiğim dayı dediğim bir Şükrü dayım vardı rahmetli oldu , babamla da mezarları çarprazdır birbirine çok yakındır. Kendisinin çorbacı ve köfteci dükkanı vardı, orada da bir aşçısı. Yemekleri ve çorbası çok lezizdi. Dayımın para koyduğu bir çekmeceli dolabı var, bir de bu dolabın altında bir kova, ağzına kadar bozuk para dolu imiş, müşteriye para üstü vermek için. Dayım bu parayı hiç saymıyormuş, gelen bozuğu oraya atıyor , para üstü bozukluk vermesi gerekiyorsa da oradan alıp veriyormuş. Gel zaman git zaman bu aşçı, gece yarısından sonra lokantada yemek yapıyor ya sabaha kadar, sabah dayım geldiğimde;
- Şükrü ağbi şu kişide bozukluk varmış saydım aldım, sen istersen al bunları ben ona kağıt para verdim diyormuş. 
Dayımda bozuk parayı alıp kovaya atıyor tutarı kadar kağıt parayı aşçıya veriyormuş, bu iş yıllarca sürmüş, dayımın oğlu dükkanda işe başlayınca, bu işten işkillenmiş 
- Baba bu adam adım gibi eminim ki bizim paramızı bize satıyor demiş.
Dayım;
- Yok öyle şey olmaz demiş.
Oğlan bu iş devir daim işlemi yapıldıkça söylenmiş durmuş.
-Baba gel bu bozuklukları bir sayalım bir sonraki bozukluk geldiğinde sayalım bak bozukluk eksik çıkacak demiş.
Dayım;
-Hadi dediğin olsun say bakalım ne çıkacak demiş.
Gündüz aşçı yokken kovadaki parayı saymışlar. Akabilinde o günden sonra o kovadan ne bozuk para almışlar ne de bozuk para atmışlar. Aşçı yine şu kişiden bozuk aldım getirdim deyince dayım, bozuk parayı almış, bütün kağıt para vermiş aşçıyı göndermişler. O gün kovayı bir sayıyorlar para tam bütünledikleri kadar eksik...
Velhasıl kelam aşçı yıllarca dayımın kendi parasını ona satmış:))))
Güzelim benim yattıkları yer rahat olsun hepsinin.
 
 
2024 te okuyacağım kitap cahallenge hazırladım mesela bir kaç madde örnek size;
 
17-Aileyi içeren bir kitap oku
18-Merakla okumak istediğin bir kitap
19-Seyahat etmeyi anlatan bir kitap oku
20-Arkadaş tavsiyesi bir kitap
21-Senden daha genç birinin yazdığı bir kitap
22-Tarihi bir kurgu roman okuyun
23-Anı kitabı

 
Siz de başladınız mı hazırlık yapmaya?
 
 


14 yorum:

  1. Baştaki alıntı çok iyiydi. Manzaralar da harika.

    YanıtlaSil
  2. Güzel ve hayırlı bir hafta dilerim paylaştıklarınıza katılıyorum. Beni kıran kişiye kendimi kapatırım engellemem temkinli davranırım o kişi yine de yok mesafesindedir.. Daha az hasarlı bir kış diliyorum tüm canlı ve cansız varlıklar için :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sizin düşüncenizde farklı bir bakış açısı. Dileğiniz için amin diyorum.

      Sil
  3. Şu telefona dönmemek mevzusu benim de tekrar kere başıma gelmişti,saygısız insanlar var evet ama senin şu çektiğin çizginin nasıl çekileceğini öğreninceye kadar kendimi çok hırpaladım ben.Karşının saygısızlıkları değilde kendimize saygı kısmının okulu olsada okusam zira ben 40 yaşımda çoğu şeyi yanlış biliyormuşum dedim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Maalesef hem yıpranmamak adına hemde saygı duygum zedelenmesin diye bu davranışı yapmak zorundayım. Bazı konularda var ki bu kişi bir bayan, bazı istekleri oldu ve karşıladım. Kendimi kullanılmış ve kenara fırlatılmış hissettim bu hissi tekrar yaşamamak adına bunu uygulamak zorundayım.

      Sil
    2. İşte tam da burada şunu söylemek istiyorum; vermek , verici olmak içten vermek vs. peki alanlar bu verdiklerimizin alıcıları hakkında ne demeli, devamlı alanlar ,hep iyi olalım diye verecekmiyiz? bazen tersten düşünüyorum.
      Fotoğraflar harika. Dayınızın anısı da tam insanlık dersi.

      Sil
    3. Aslında pek verici olmamak lazım ama maalesef karşımızdakinin gerçek yüzünü görmediğimiz için verici oluyoruz, onlar bize yüzlerini gösterdikleri için ben memnunum bu davranış biçiminden.

      Sil
  4. Bu durumda ben evsizim :)) ama anlaşılmasam da göz yumuluyorum en azından, o da bir şeydir değil mi.....

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :))) Görülüyorsan sorun yok mesele görmemekte....

      Sil
  5. Fotoğraflar ne güzel, kar manzarasını görünce canım kar çekti ama az kaldı sanki çünkü dışarıda dehşet bir kar soğupu var...

    YanıtlaSil
  6. Halil Cibran’dan alıntı çok güzeldi.
    Fırtına ve sağanak buralarda da epey etkisini gösterdi. Henüz kar yağmasa da kış soğuğu erken geldi.

    “Çabasını göremediğiniz hiç
    kimsenin samimiyetine inanmayın
    esas olan hissettirmektir..“

    O kadar doğru ki. İnsan ilişkilerinde bir alma-verme dengesinin olduğunu düşünüyorum. Hiçbir şey tek taraflı olmuyor. Bu olursa da bir taraf yıpranan, duyguları istismar edilen oluyor. Kalbi, niyeti, davranışları ve düşünceleri samimi iyi insanlarla karşılaşmak dileğiyle…
    Birkaç okuma kitabı almıştım şimdiden onları okumaya başladım, seneyi bekleyemedim. :)
    Kendinize çok dikkat edin, sağlıcakla kalın.
    Sevgiler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Şu an derece 20 gösteriyor tutarsız bir hava var, şimdi de bir söz okudum o da şöyle diyor;
      Stefan Zweig demiş ki: "Biriyle arama mesafe koymuşsam bu kesinlikle benimle ilgili değildir. Bana ne olduğunu sorgulayan önce ne yaptığını hatırlasın."
      Siz de sağlıcakla kalın,

      Sil