OKUDUKLARIM 2024/26 İMBATLA DOL KALBİM

04 Nisan 2024

 

 
"Tam o sıraydı, sırtımızda ince bir serinlik duyduk. Ensemizden şakaklarımızdan dolanıp boynumuza da inen ter kurumaya başladı. Saçlarımız dalgalandı, kaşlarımız gerildi. Durmuş sandığımız yüreğimizin gürültüsü kulaklarımıza vurdu. Sustuk. ‘Yaşasın imbat!’ dedi, bağırdı atletli adam. ‘Hey, çocuklar, imbat çıktı!’ İlk kez pencereye gelip duran o genç kadın, Kerim’in kucağına doğru mosmor bir sardunya savurdu. Kerim havadayken yakaladı sardunyayı, acı kokusu imbatla çevremizi sardı. İçimize çektik. Sahiden imbatlı sardunyaydı.” Tarık Dursun K. külliyatından yayımladığımız ilk öykü toplamı İmbatla Dol, Kalbim. Bu öyküler, bir yandan yazarın ilkgençlik günlerine ait anılarını, aşklarını, dostluklarını anlatarak okuru İzmir semtlerinde dolaştırırken bir yandan da mahalle insanının küçük dünyasındaki o “bir zamanların yaşamını” gözler önüne seriyor. Yazarın söylediği gibi: “Bir zamanlar bir İzmir vardı.” Duru anlatımıyla öne çıkan öykülerin yer aldığı İmbatla Dol, Kalbim’in bir niteliği de kitabın ikinci öyküsü olan “Sınırda”nın, asgari farklılıklarla Kurşun Ata Ata Biter romanının birinci kısmını oluşturması. Romanın bu öyküye dayandığı ve onun büyümesiyle şekillenmeye başladığı düşünülebilir. Mayınların çevrelediği bir umut öyküsü “Sınırda”.

KİTAP HAKKINDAKİ DÜŞÜNCELERİM;
 
İçinde birbirinden farklı 13 tane öykü var. Konular genelde eski İzmir de geçiyor. Öykülerde genel olarak eskiye özlem var. Bu özlem bazen “insan, insan olabilmeye” kadar iniyor. En çok Yitik Nergisler Söylencesi isimli öyküyü beğendim.

KİTAPTAN ALINTILAR;

Korkmadın mı kurtuluyorsun.
******
Sen insansın, insanlığını bil, insanlığını karşındakine bildir, karşındaki de hem kendi insanlığını hem senin insanlığını bilsin.
******
İnsan kanı, aktığı yeri beslemez, kurutur.
******
Dertsiz baş zaten dinç olur.
******
Dünya koca bir değirmendir, beğim. Ha bire döner, adam öğütür, güm öğütür, gece öğütür, ömür öğütür. Ama hak öğütmez, beğim. Adam hakkı, insan hakkı öğütmez.
*******
Yaradanım, kendisinden korkup kötülüklerden sakınanlara doğru yolu göstericidir. Kafirlerin gönüllerine, kulaklarına mühür vurmuştur, gözlerini perdelemiştir.
*******
Yaradanım, insan kısmısı için yalnız onun için yeryüzünü döşek, gökyüzünü tavan yaptı. Gökten yağmur yağdırır, onunla bitirip büyüttüğü meyvelerden insan kısmına rızık yaratır. Onun için kendisine ortak koşulmasını istemez, onun için kula kul olunsun istemez, kula kulluğu yakıştırmaz.
******
İnsan yavrusu bir gariptir, başka yaratıkların yavrularına benzemez. Kurdun, kuşun, kedinin, köpeğin, aslanın, kaplan yavrusunu kendi başına bırakırsan da büyür. Ama insan yavrusu büyümez, büyüyemez beğim. Nazlıdıro, incedir, ürkektir; bir gazaldan, bir cerenden daha ince, daha ürkektir, daha narindir. Saksı çiçeklerine benzer. Zamanında sulayacaksın, zamanında güneşe vereceksin, zamanında börtünden böceğinden ayıklayacaksın ki, büyüsün, gönensin, yücelsin, kocaman olup erginleşsin.
******
Sevmek başka şey, hayat başka şey.
******
Her alacağın bir vereceği olur.
******
Erkekler sandığımız kadar yürekli değillerdir. Susarlar ve karşılarındakilerin bu suskunluklarından gereken anlamı çıkarmasını beklerler.
******
 Kadınlar sevme konusunda acelecidirler.
******
Erkekler için ağlamak mı? Kaldırın başınızı hanımlar tacınız düşüyor.
******
Hep bugünün ötesindeki şeyleri hatırlıyorum. Gereksiz bir sürü şey. Oysa adama dün lazım değil ki. Bugün yaşıyor musun? Ne âlâ. Bugüne bakacaksın. Dünü de, yarını da boş vereceksin. Şimdi herkes böyle yapıyor. Bir de ben öyle, onlar gibi yapabilsem...
******
Bir kuş kanadının gölgesine de mi denk gelmedin.
******
Ağladığımı biliyor muydu? Beni kollarına alıp avutmuşmuydu, parmak uçlarıyla gözyaşlarımı silmiş miydi?
*******
    
 
KİTAPTAN ŞARKILAR;
 


4 yorum:

  1. Tarık Dursun Kakınç'ın başka kitaplarını okumuştum. Bu kitabını şimdi öğrendim. Alıntılar çok anlamlı.
    Kitaptan Şarkılar bölümü güzel bir sürpriz oldu. Eski tangoları çok severim. Şecaattin Tanyerli'nin ne güzel tangoları vardır.
    Sevgiyle.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :)) kitaptaki K. merak ettim ona bakacağım google da yorumunuz düştü sağolun.
      Beğeni için teşekkür ederim. Tan go müziğini bende severim.
      Sevgiler,

      Sil
  2. Tarık Dursun K.'nın yazarlığı tartışılmaz, farklı bir şeyden bahsedeceğim. Kitabın kapağına bayıldım:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :))) kapak tasarımcısını Hamdi Akçay'ı tebrik etmek lazım o zaman.

      Sil