OKUDUKLARIM 75 BABİLİN EN ZENGİN ADAMI

08 Kasım 2021

 

 
 Bir insanın içinde bir kölenin ruhu varsa, nasıl doğmuş olursa olsun sonunda tıpkı suyun yolunu bulması gibi bir köle olmaz mı? Ya da bir insanın içinde özgür birinin ruhu varsa bütün şanssızlıklara rağmen, kendi şehrinde namuslu ve saygı duyulan biri konumuna gelmez mi? Bu kitap, her birimizin bireysel başarısını ele alır. Başarı, kendi çaba ve yeteneklerimiz sonucu kazandıklarımızı ifade eder. Düzgün bir hazırlık, başarının kilit noktasıdır. Eylemlerimiz düşüncelerimizden daha akılcı olamaz. Düşüncemiz, anlayışımızdan daha akılcı olamaz. PEN Ödüllü yazar Mitch Horowitz’in editörlüğünü ve özetleme görevini üstlendiği Kısaltılmış Klasikler Serisi, çağımıza damgasını vuran ve milyonları etkileyen çok değerli kitapların öz hâle getirilmiş versiyonlarından oluşmaktadır. Bilginin büyük bir hızla yayıldığı modern çağda, vakti sınırlı olmasına rağmen kendini geliştirmek isteyen okurlar düşünülerek hazırlanmıştır.
 
KİTAP HAKKINDAKİ DÜŞÜNCELERİM;
 
Bu kitapta Babil'de yaşamış en zengin adamın hikayesi ve tavsiyeleri var. Bu tavsiyeler çok basit geliyor insana... Belkide saçma bile gelebilir kimine...
 
 Aylık gelirinizin 1/10'unu her ay mutlaka kenara koyun. Harcamalarınızı kontrol edin. Gerekli harcamalarla arzularınızı karıştırmayın.
Kenara koyduğunuz paranızı çalıştırın, verimli yatırımlarda değerlendirin.
Yatırımlarınızı yaparken anaparanızı mutlaka güvence altına alın. Mutlu ve huzurlu bir yaşam için erkenden bir ev sahibi olun. İlerleyen yaşlarda sıkıntıya düşmemek için bugünden önleminizi alın. Yaşlandığınızda da ihtiyaçlarınızı karşılayacak bir gelir kapısı yaratın.
Ve son olarak çok çalışın, öğrenmeye devam edin, bilge olun, daha çok beceri kazanın ve kendinize saygı gösterin.
 
KİTAPTAN ALINTILAR;
 
Kazancınızın en az yüzde onu öncelikli olarak tasarruf etmeli, geri kalanını borçlarınızı ödemek, ev ya da diğer yatırımlarınızı yapmak, sigorta yaptırmak, ailenizin bakımını üstlenmek, gibi alanlarda kullanmalısınız. Tüm bunları yaptıktan sonra kendinizi hayatın zevklerine adamalısınız.
*****
Kendinizinasıl görürseniz görün, ahlakınız ve sözlerinizle değerlendirilir ve tanımlanırsınız. Farkında olsanız da olmasanız da içsel olarak kendinize saygı ve güven duymaya başlarsınız. Utanç ve öfke gibi duygular haysiyet ve doğruluk duygularını destekleyebilir.
*****
Tek gerçek acil durum sağlıkla ilgilidir.
*****
Borçlarınıza tasarruflarınızdan iki kat daha fazla para ayırmalısınız. " Gelirinizin yüzde onunu biriktirin ancak yüzde yirmisini de taahhütlerinize ayırın. Borç, hem faiz hemde itibar açısından özünde mali bir yüktür."
*****
Başarı, kendi çaba ve yeteneklerimiz sonucu kazandıklarımızı ifade eder.
*****
Servet tıpkı bir ağaç gibi küçük tohumlardan büyür. Tohumu ne kadar erken ekersen, ağaç o kadar erken büyür.. Bu ağacı düzenli tasarruflarla ne kadar tutkuyla besler ve sularsan, halinden memnun bir şekilde o kadar çabuk gölgesinde keyif yaparsın.
*****
Tasarrufları konusunda tecrübesiz kişilerden tavsiye alanlar, fikirlerinin yanlışlığının bedelini kendi birikimleriyle öderler.
*****
Fırsat hazırlıksız kişilerle hiç vakit kaybetmeyen bir tanrıça gibidir.
*****
İrade, amacına ulaşmak için koyduğun hedefi başarmaktır.
*****
Zenginlik, insanın enerji sarf ettiği her yerde artar.
*****
Hayat güzeldir ve zevk alınan değerli şeylerle zengindir.
*****
Arzularınız için ne kadar harcarsanız harcayın, karşılanmamış arzulara sahip olmaya devam edersiniz.
*****
Zamanımın bir sınırı var. Gidebileceğim yerlerin bir limiti var. Yiyeceklerimin, alabileceğim tatların bile bir limiti var.
*****
Hayatınızdaki alışkanlıklarınızı dikkatli bir şekilde inceleyin. Bazı harcamalarınızın akılcı bir şekilde azaltılabilir ya da ortadan kaldırılabilir olduğunu görebilirsiniz.
*****
Kazancınızın onda dokuzundan fazlasını harcamadan zorunlu ihtiyaçlarınızı, zevklerinizi ve önemli arzularınızı karşılayacak paranız olabilmesi için harcamalarınızın bütçesini düzenleyin.
*****
Her insanın arzu ettiği şey budur; çalışsanız ya da tatil yapsanız da sürekli bir gelirinizin olmasıdır.
*****
Risk almanın cezası kaybetme olasılığıdır.
*****
Başka birine borç para vermeden önce o kişinin geri ödeme kapasitesinden ve bu konudaki şöhretinden emin olun. Herhangi bir alanda yatırım yapmadan önce, karşılaşabileceğiniz tehlikelerin farkında olun.
*****
Kazancınızı daha fazla arttıtmak için en hayati gerekliliklerden biri güçlü bir arzudur. Arzularınız güçlü ve kesin olmalıdır.
*****
Arzular basit ve kesin olmalıdır. Sayıca çok fazla, kafa karıştırıcı veya başarılmasının şartları bir kişinin eğitiminin ötesindeyse, arzular kendi amacını yok eder.
*****
Kişi kendi için değer ifade eden insanlara hiç düşünmeden yardımda bulunmalıdır.
*****
Gerçek şu ki iyi şans, fırsatları kabul etmekle gelir.
*****
Biraz dikkatli olmak büyük pişmanlıklar duymaktan iyidir.
*****
Kendine saygı duymayana kimse saygı duymaz, dürüst bir şekilde borçlarını ödemeyen kimse de kendine saygı duymaz.
*****
Azmin olduğu yerde mutlaka bir çıkış yolu bulunur.
*****
Yapacak işin olmaması her insan için kötüdür.
*****
Ayın dolunay olduğu zamanlarda arzularıma ulaşmak için bana yardım etmesi ve yol göstermesi amacıyla işlerin kalıcı kayıtlarını buraya kil üstüne yazıyorum. ( demek ki arzular istekler dokunay zamanı yazılı dile getirilmeli)
*****
 
 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder