OKUDUKLARIMDAN 2021/37 KAFA DERGİSİ

13 Kasım 2021

 

 
 
ALTINI ÇİZDİKLERİM;
 
İnsan zayıf yerlerinden kendine vurunca öfkesi hafiflemiyor. Öfkeyle kendini sürekli yıkan insan güçlenemiyor. 
*****
Komşunu kendin gibi göreceksin.
*****
Komşuna karşı yalancı şahitlik etmeyeceksin.
Komşunun malına, mülküne ve namusuna tamah etmeyeceksin.
Allah’a kulluk edin ve O’na hiçbir şeyi ortak koşmayın. Ana-babanıza iyilikte bulunun. Akrabaya, yetimlere, yoksullara, yakın komşuya, uzak komşuya, yakın arkadaşa, yolda kalmışlara, elinizin altında bulunan köle, câriye, hizmetçi ve işçilere iyilik yapın. Çünkü Allah, kendini beğenen ve çokça övünüp duran kimseleri kesinlikle sevmez. ( Nisa:36)
Komşusu açken tok yatan bizden değildir.
Komşu komşunun külüne muhtaçtır.
Kapımızı kilitlemeden evden çıktığımız bir dünya en iyi niyetli tabirle bir rüyadır.
*****
Bir kişiye bağlı, bağımlı olmak, hayatının merkezine, onu koymak gibi tehlikelisi yoktur.
*****
İnsan yaşamasını bildiği gibi ölmesini de bilmeli.
*****
İnsanları güçsüzleştirdikçe, şiddet  duygularının kontrolünü sağlamaktan çok, arttırırız. Toplumumuzdaki şiddet eylemleri büyük ölçüde, öz saygılarını oluşturmaya, benlik saygılarını savunmaya ve kendilerinin de önemli olduğunu göstermeye çalışanlar tarafından yapılır. Şiddet zayıflığın ifadesidir.
Rollo May - Güç ve Masumiyet
 *****
Şiddet, çoğunlukla güçlü insanların işiymiş zannedilir, aslında tam tersi; acizin işidir.
*****
Şiddet gören çocuk, şiddet uygular, Ebeveynlerin birbirine veya ona şiddet uyguladığı çocuk, şiddetin meşru bir iletişim aracı olduğunu düşünmeye başlar, bunun norm olduğunu düşünür ve şiddeti öğrenir.
*****
 
Şiddet uygulayanlar genellikle öfkelerini denetlemekte de zorluk çeken insanlar. Bunun ardında çoğunlukla çok güçlü bir eziklik duygusu veya derinlerde kalmış bir yara vardır. Deyim yerindeyse, kükreyerek içlerindeki zaaf noktalarını gizlemeye ve bu duyguyu karşılarındaki insanlardan saklamaya çalışırlar. Saldırganlık, güçlü olmanın tam karşıtıdır. Köksüz ve meyvesiz bir zalim ahlakıdır şiddet, inşa edici bir yanıt alamaz, kendi öz suyunu kuruttuğu gibi yöneldiği nesnesini de meyvesiz bırakır. Köksüzdür, çünkü engellenmişlik duygusundan beslenir ekseriyetle.
*****
Mizah biraz ehlileştirilmiş, biraz yumuşatılmış ciddi bir saldırı silahıdır.
*****
Eşitlik çocukların herkesin çocuğu olmasıyla başlar.
*****
Başarı bence, insanın kendisini gerçekleştirebilmesidir. Başkalarının ya da sistemin dayattığı kodlara boyun eğmeyip, kendi kalbinin ve bilincinin istediği yönde gidebilecek cesareti bulmasıdır. Bunu yapabilen insanlar kendilerine başarılı diyebilirler bence.
*****
İnsanın kendi tercihleri, hayatı, sevdikleri ve doğruları için mücadele etmesi ve bunun getirdiği öz güven her şeye anlam katıyor.
*****
Ne kazandığın başarılarda takılı kal ne de hatalarında ısrar et. Bunların yerine tekrar başla; şimdinin her değerli anında yeniden başla.
*****
İnsanlaşmak mücadele gerektiriyor.
*****
Sokrates'e göre: Aşk çeşit çeşittir. Biri bedenleri sever, diğeri fikirleri.
Augustinus'a göre: Aşkın ölçüsü, ölçüsüz sevmektir. Bazılarına göre aşk bir acı kaynağıdır. Aşktabher şey acılıdır ve mutlu aşk mümkün değildir.
Platon'a göre ise: Aşk, seksüellikten uzak tinsel aşk anlamına gelir. Platon'un adından gelmekte olup günümüzde platonik aşk olarak adlandırılır. Sorgulanmayan aşk anlamında kullanılır.
Tasavvufta ise: Gönülde yanan bir ateştir aşk.
Şeyh Galip'in eseri Hüsn-ü Aşk, Allah'ın tahtı olarak bildirdiği gönülde, oraya yapılan seferin çile dolu sevgi mücadelesi olduğunu niteler.
Mevlana Mesnevi'de aşkı " ben ol da bil" diye benliğini yakan ateşi dile getirmiştir.
Fuzuli Su Kasidesi'nde aşkı hem yanar hem yakar diyerek suya benzetmiştir.
 
 
 
 DERGİDE ADI GEÇEN FİLMLER;
 

DERGİDE TAVSİYE EDİLEN KİTAPLAR;

 
DERGİDE BAHSİ GEÇEN SİTELER;
 

DERGİDEKİ MÜZİKLER;




4 yorum:

  1. Çok güzel alıntılar ve aşk için soylenenlerin hepsi doğru bence;)
    Aşk insanın bedenini yakan bir ateştir bazen,bazen de ruhuna sonsuz mutluluklar veren,kalbinde kelebeklerin raks ettiğini hissettiren bir rüzgâr;)

    YanıtlaSil
  2. müslüm baba affet biziiii :)

    YanıtlaSil