ÇOCUKKEN BİZE DÜNYAYI NASIL GÖSTERDİLERSE, İLERLEYEN YAŞIMIZDADA AYNI BAKARIZ.( POST ÖYKÜ )

07 Mart 2022

 

 
 Gönül gözüm, geldin mi kalbimde güller açıyor
Gökyüzü inadına mavileşiyor, şiir kesiliyorum
Görüyorsun tek sözünle kanatlanıp uçuyorum
Gözlerin gözlerime yepyeni ümitler saçıyor

Gönül gözüm, geldin mi yürüyüşüm bile başkalaşıyor
İki kişilik dünyamızın sihirli kapısını aralıyorum
Gece gündüzle, güneş dolunayla kucaklaşıyor
Yıldız yıldız geceyi ümitlerimle karalıyorum

Ümit, birlikte yaşamak istediğimiz her şey
Ümit, önümüzde uzayıp giden sonsuz sevgi yolu
Hep ilkbaharda açan muhteşem çiçekler
Ümit, nefes nefese yaşayacağımız sayısız günler

Gönül gözüm, geldin mi karakışlar ilkbahara dönüyor
Yaprak, yaprak olduğunu anlıyor, çiçek çiçekliğini biliyor
Nabzımı ister baştan, ister sondan say; sen diye atıyor
Sevdalı güvercinler kanat kanada sanki gökyüzünü deliyor

Gönül gözüm, geldin mi hüzünler bitiyor, bin bir neşe bizimle
Dudaklarımızda sevda şarkılarının en güzeli
Gözlerim gözlerinde yarınlara gülümsüyor
Saçlarımda rüzgâr rüzgâr sevdiğimin eli

Ümit, sensiz zamanlarımda bile seninle yaşamak
Ümit, yoluna baş koymak
Seninle bölüşmek istediğim her şey
Ümit, yarım ekmek ya da iki zeytin tanesi!
 
31 Ağustos 2007

Oyhan Hasan Bıldırki
 

Yağmurlu ve soğuk bir havadan, bulunduğum şehirden herkese merhaba...
Çevrede sanki kar var, burada da soğuğu var. Kediler bile meydanda yok. Dün hele fırtına vardı resmen, geçtiğimiz günlerde hiç böyle soğuk olmamıştı... 
Kasım 120 daha kışın çıkmasına 30 gün daha var biliyorum.
 

Martçenikaları taktık, leylek göremedik daha bakalım görebilecekmiyiz.....
 

Sevip de kaybetmek, hiç sevmemiş olmaktan çok ama çok daha iyi bir duygudur.....
 

 Geçtiğimiz hafta, sahafa uğramıştım 2 kitap ile çıktım oradan..


Dün topladım, mis gibi koktular...



D&R kitap bakmaya gittim, yokmuş sipariş verdim, boş dönmedim bunları aldım henüz daha diğerleri gelmemiş.
Bu hafta pek bir şey dinlemedim, genelde bilgisayar ağbimin hizmetinde idi. Soğuk olduğu için dışarı çıkmadı, Film açtırdı bana o dinledi filmleri. ( malum gözlerde şekerden görme sorunu olduğu için sadece dinliyor)


 
Ben de Pera Palas'ta Gece Yarısı dizisine başlayacağım bakalım nasıl çıkacak. Akşam instagramda tartışması vardı, herhalde biri Hazal Kaya'nın kendisine hakaret etmiş. Onunla ilgili bir post dönüyordu. 
 
Beğenmezseniz izlemeyin, kimse size zorla dizi izletmiyor  
 
diye yazıyorlardı diğer sanatçı arkadaşlarda;
 
Bence sanatçının da bu şekilde düşünmesi yanlış. Sanatçının bu dünya da ki görevi sanatını icra ettiği kişileri, duygu, hareket, söz, mimik gibi konularda beslemek. Diyoruz ya, insanız birbirimizi besliyoruz diye. Oyuncunun hareketini, sözünü eleştirebiliriz, ama bu kişiliğini, görünüşünü de eleştirebileceğimiz anlamına gelmiyor. Bu konuda haddini aşanların tabiki sınırları çizilmeli. Yalnız son yıllarda bizim ülkemizin de içine girdiği dizi furyalarında bazı şeyler aşılıyor. 
 
Sanatçı aydın bir insan olarak kabul edilebilir, buna asla kabul etmediğimiz bir durum olamaz. 
 
Aydın insan ne demek? Kültürlü, okumuş, görgülü, ileri düşünceli (kimse), münevver
 
Aydın insan koşullanmış (ahlak ve edep konulu düşünceler hariç bunların sınırları din kitaplarımız ve peygamberlerimiz tarafından çizilmiştir.) düşünceden arınmış kişidir, yeniliklere açıktır. Bir sorunun sebebini araştırır, bilgi toplar, bağ kurar, mantıksal düşünceye sahiptir, öğrendiklerini çevresindekilerle paylaşır. Düşüncelerini özgürce savunur, baskıcı ve çıkarcı idari sistemlere karşı uygarca ve cesurca karşı kor. O, ne sağcıdır, ne solcu. O, kişisel düşüncesi ne olursa olsun o her kesime aynı mesafededir, adil olma eğilimi çok yüksektir. 
 
Dünyaya gelmiş en aydın kişi peygamberimiz diye okudum ben. İnsan vasfının tüm özelliklerine sahip tek kişi olarak okudum akşam. Bizde hatalar yapsakta, kendimizi düzelterek doğru yolu bulmaya çalışanlardanız. 
 
Son dönem dizilerde bir küfür furyası, artık genel olarak toplum bunu öğrendiği için zamanla gençlerin selamlaşma biçimini alacak diye düşünüyorum. Yapmadıkları bir el kol hareketleri var diye düşünüyorum.( tabi ben genelde tv izleyen değil de dinleyen olduğum için bu kısmı kaçırmış olabilirim) Duymuş olduğum küfürün bende uyandırdığı bir ruh tedirginliği duygusu var, ve hemen kapatıyorum dizi yada filmse.  Düşünün dün 3 tane film açtım ağbime, 2 si bol küfürlü, biri Allahtan düzgün çıktı. Ben utanıyorum aynı odadayız, hemen kapatıyorum.

Sayın film çevirmeni kardeşim bana o toplumumuza uygun olmayan kelimeleri çevirme......
 
Sayın kitap editörü, çevirdiğin yabancı kitaptaki o kelimeleri veya yatak odasını anlatma bana kardeşim, orası iki kişinin özeli....

Sayın senaristim lütfen küfürsüz senaryo yaz....

Sayın yönetmenim, edep ve ahlak sınırlarını sözle veya hareket ile aşan çekimler yapmak, aydınlanmak olarak adlandırılamaz çekme......
 
Sayın oyuncu konuştuğunda giydiğinde bana örnek oluyorsun güzel örnek ol......
 
 Yasak elma dizisini izleyen varmı içinizde? Ben genelde kitap okurken şöyle bir ara ara kafamı kaldırır bakarım. Yıldız ile Enderin atışma diyaloglarını severim yoksa artık kimin eli kimin cebinde belli değil artık dizide. Sizce Enderin giydiği kıyafetleri hangi şirkette giyiyorlar, o şekil kıyafet giyip çalışmaya giden varmı? merak ederim....
 


Düşünce namusu gereklidir kesinlikle gereklidir. 
Yazıya da söze de dökülmelidir.
 
Zira, Vedat Türkalı'nın de dediği gibi "düşündüğünü söylemekten korkmaya başladı mı kişi; düşünmekten de korkmaya başlar."
 
Başlıkta olanları biz yaşıyoruz, şimdiki neslin nasıl bir hayat süreceğini düşünemiyorum. Öğretiler inanın hiç iyi değil......



4 yorum:

  1. İlk küfürle karşılaştığımda 13 yaşındaydım ve şok olmuştum. Eve yanımda iki arkadaşımla gittiğim o gün, anneme "anne bugün çocuğun biri yüksek sesle be o ke dedi" demiştim, hâlâ anlatılır arkadaş çevremizde. C. küfret der yalvarırlardı, hayatta ettiğim en ağır küfür "koca kafalı" :)) Yapamıyorum, alışmamışım, görmemişim.. Bazı insanlar "şöyle okkalı bir küfür savur da rahatla" derler, beni daha fazla rahatsız edeceğini bilirim.
    Komedileri ve bazı filmleri küfür nedeniyle izlemiyorum, rahatsız oluyorum özellikle kadınları ve cinselliği hedef alan küfürlerde. Twitter'a ve instagram'a da bu nedenle dahil olmadım. Birşey kaçırdığımı sanmıyorum..
    Küfreden insanı da hayatıma sokmam.
    Oğlum bu sıra anaokulundan birşeyler duyup evde tekrar ediyor, gülmek ya da kızmak gibi tepkiler vermeden "bunu söylememeliyiz, bu güzel bir kelime değil" diyor geçiyorum fazla üstüne de varmadan, bilmem doğrusu bu gibi geliyor..
    Asla "aman da ben ne örnek insanım" anlamında yazmadım yanlış anlaşılmasın, eminim küfredip çok rahatlayan insanlar da vardır ve bazı durumda hakkın yenince falan belki hakikaten en "hafif" tepki de küfür olabilir, asla edilmemeli demiyorum ama bir yeri ve zamanı olmalı. Almanya'da maalesef Türkler çok kaba, bir defasında kırmızı ışıkta karşıda arkdaşını gören bir Türk ana avrat düz gitti bağıra bağıra, meğerse "sevgi gösterisi"ymiş, geldi sarıldı sonra. Yerin dibine geçmiştim ben....
    Öyle işte..
    Sümbülün kokusu buraya kadar geldi ohhhhhh

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tüm çalışma hayatım erkeklerin arasında geçtiği için artık duymaya tahammülüm yok. Birde fabrikadaki şeflerden biri bana çekişirken vücudumun bir noktasını ağzına aldığı için artık duymak istemiyorum. Genelde düzgün hitap ederim, ama 2 hitabım var onun için de devamlı bir pişmanlığım var, onu gidermem lazım.

      Sil
  2. ahmet hakan kötü şeyler sölemiş konu oydu :) hazal kaya şeker biri :) bence de yüzlerce dizi var, izlemeyen izlemez :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. deepçiğim ne yazdı bilmiyorum görmedim, fakat gerçekten küfür konusunu aştılar bizimkilerde. Kemal sunal filmlerinde bile böyle açık küfürler yoktur diye biliyorum.
      Birde şuna dikkat çekmek istiyorum;
      Birçok gidenin her biri memnun ki yerinden,
      Birçok seneler geçti; dönen yok seferinden. Diyor şair. Fakat şöyle de bir durum var tasavvufa göre de ölmeden önce ölüpte aramıza öte alemden gelenleri misafir edenler var. Yani ermişler, erenler, evliyalar bu dünyayı gözlemleyebiliyorlar ve buradan öte aleme haber götürebiliyorlar. Onun için dikkatli olmakta fayda var.
      Kapıyı kimin çalacağı belli olmaz.

      Sil