OKUDUM KİTAP 2022 /17 ANTİKACI

26 Mart 2022

 

 
Romanları ve oyunculuğu ile Türkiye’de ve dünyada büyük ilgiyle takip edilen Bahadır Yenişehirlioğlu bu kez şaşırtıcı bir romanla çıkıyor okurlarının karşısına. Her şeyi geride bırakıp çekip gitmek kolay mı? Kurmak için yıllarca uğraştığı düzeninden bir çırpıda vazgeçebilir mi insan? Geride bıraktıkların ne olacak? Sorumluluklarını ne yapacaksın? Gözünün içine muhabbetle bakanlar ne yapacak sensiz? Peki ya hayallerin? Gerçekten yaşadığın hayatı istiyor musun? Bu kısacık ömrünü başkalarının istediği gibi mi sürdüreceksin? Benliğini bulmak için hiç mi uğraşmayacaksın? Gidebilirsen eğer, gittiğin yerde seni neler bekler? Gidemezsen kimdir aslında bunun sorumlusu? Üsküdar’ın sırtlarından İstanbul’u sessizce izleyen o ev, içinde Antikacı Cemil Bey’in hikâyesiyle birlikte neler barındırır? Dün ve bugün arasında geliş gidişlerle ilerleyen hayat insanı sonunda nereye çıkarır? Bir yanıyla babasının izdüşümü bir yanıyla onunla hesaplaşması bitmeyen bir karakter olan Cemil Bey’in yaşadığı esrarengiz bir geceyle bütün hayatı adeta yeniden kurulur. Belki aradığımız şey, bakmaya hiç cesaret edemediğimiz yerdedir. Bahadır Yenişehirlioğlu, Antikacı‘da sarsıcı bir kendiyle hesaplaşma hikâyesini bir Türkiye panoraması üzerinden ustalıklı bir kurgu ve etkileyici bir üslupla anlatıyor.
 
KİTAP HAKKINDAKİ DÜŞÜNCEM;
 
Yazarın okuduğum ilk kitabı oldu. Antikacı Cemil Bey yaş aldıkça olmak istemediği birine dönüştü. Annesini döven babasına. Aşık olduğu ama dövdüğü iyi yürekli karısı hasta olup vefat ettiğinde Cemil Bey’in dünyası başına yıkıldı. Karısının eşyalarına bir türlü veda edemedi. Sanki o eşyalarla onu da yaşatıyordu. Fakat o geceye kadar. O gece her şey değişti. İnsan bir gecede değişebilir mi? Evet kesinlikle değişebilir....
 
KİTAPTAN ALINTILAR;
 
Nietzsche'nin de söylediği gibi, " İnsan, hayvan ve tanrı arasına gerilmiş bir iptir."
***** 
Hobbes'in sözü geldi aklına. " Gördüğü olayların sebeplerini araştırmak insanoğlunun doğasına özgüdür. Bazıları daha çok araştırır, bazıları daha az; ama herkes kendi iyi ya da kötü kaderinin sebeplerini araştıracak kadar meraklıdır."
*****
BAKARA 2/223
Eşleriniz sizin nesil yetiştiren tarlanızdır. Tarlanıza dilediğiniz şekilde varın. Kendiniz için ilerisini düşünerek hazırlık yapın. Allah'ın haram kıldığı şeylerden korunun ve O'nun huzuruna varacağınızı iyi bilin. (Ey Resülüm)! Müminleri müjdele.
*****
Hazret'i Muhammed Mustafa buyururlar ki: ' Allah'ın resulü sallallahü aleyhi ve sellembuyurdu: İşlerinizde kararsız kalırsanız kabirehlinden yardım isteyiniz.'"
*****
'Oralarda geceleri ve gündüzleri güven içinde yürüyün'
Sebe,18
'Allah'ın rahmetinin eserlerine bak.'
Rum,50
'Yeryüzünde dolaşın da..... '
Enam,11

'Allah'ın iyiliklerini düşününüz, Allah'ın zatını düşünmeyiniz'

Hadis

*****

Ana baba hakkı çok önemlidir, babaların duası peygamberlerin duası gibidir. Aman ha, ne ananızın ne de babanızın ahını alayım demeyin.

*****

Her insan kendini, kendi gerçekleştirmekle bulabilirdi.

*****

İnsanoğlu hep bir mazeret aramaz mı yaptıklarına yada yapamadıklarına.

*****

Kendini aramayan insanın ceset kutusundan ne farkı var, değil mi?

*****

Zihninde karar veren insan öyle ya da böyle eyleme geçmek isteyecektir.

*****

Rüzgar yoksa sen havayı yarıp kendi rüzgarını var edeceksin.

*****

Aşk söz konusu olduğunda benlik bir anlamda kendini ve daha önceki hayallerini yitiriyor.

*****

 Meseleleri aynı düzlemde olan kişiler, aynı meselelere kafa yordukları zor yaşam koşullarına birlikte göğüs germek ve eyleme geçmek konusunda birbirleriyle konuşur ve tartışırlardı.

*****

M. Heidegger'in dediği gibi, filozofun yolu önünde değil arkasındadır.

*****

Kötülük yapmamış kişi iyilik yapamaz ki!

*****

Kendi hayatımızın kahramanı olarak mı soluğumuz kesilecek yoksa içimizdeki kahramanı bulup çıkardığımız takdirde mi soluk alacağız?

*****

Hedefe ulaşmak yolu bitirir, yolun bitmesi de yaşamı.... Hikmetin sırrına ermek istiyorsa bir insan, daimi arayış ve yaşamın içinde olmalıdır.

*****

Eksiklik duyan insan bunu örtbas etmek isteğiyle sürekli eksiklik duyduğu şey üzerine konuşur, onu yüceltir.

*****

Ölüm her gönle farklı düşer.

*****

İnsanoğlu ölümün bütün verilerine şahit olduğu halde asla ölmeye yatamaz. Bu tabiatına aykırıdır.

*****

İnsanoğlu umudunu asla yitirmez.

*****

Samimiyetle, kendi kendimize itiraflarda bulunmaktan kaçınmazsak, kendi kendimizle barışmanın gerçek temelini atmış oluruz.

*****

İç barışı sağlamadan diğer barışları sağlaman çok zor.

*****

Nasıl yaşamalıyız ve benlik nasıl yeniden tanımlanmalı? Belki her şeyin yeniden tanımlandığı bir çağdayız, lakin insan hariç. İnsanlık, bir kaç yüzyılda bir meydana gelen o büyük dönüşümlerden sonra merhameti yeniden keşfetmeli. Kendini bulamayan, asla dünya ile buluşamaz.

*****

Aşkını yitirdiğinde bir adama "Varlığı yandı" dermiş eskiler.

*****

Tabiata yabancılaşmamalı insan. Hele ruhuna. İnsan kendine, aslına, fıtratına sırt dönmemeli. İnsan yabancılaştığı takdirde kopar, sırt döner, sürgün olur, anlamsızlaşır ve derin bir uçurumdan yuvarlanır.

*****

İnsan geçmişiyle yüzleşmeli, unutmayı ya da duyguları ilk şoku yaşadığı anda dondurup ve öylece yok saymak yerine onarmayı seçmeli.

*****

Tövbe insanı geçmişte bırakmayan bir pişmanlık ile geleceğe duayla yaklaşmanın gerektirdiği iltica duygusu arasında şimdiki zamanı değerlendirmektir.

*****

İnsanoğlu aşkı fethetmez. Aşkın içindedir ve onun tarafından sürüklenir. İnsan kendini yığınların arasında özel hisseder. Seçilmiş hisseder, bu duygu eşsizdir. Sevilmek kadar güzel olan şey sevmektir. Sevmek ve sevilmek; bundan daha güzel ne olabilir ki.

*****

Yaralı ruhlar önce kendilerinden kesmeye başlarlar.

*****

Aslında gerçekte tam bilge olan yalnız Allah'tır, yani her şeyin gerçeğine ilişkin tam doğruyu O bilir. İnsanlar ancak sahibi oldukları az yada çok bilgi ölçüsünde bilgedirler.

*****

Muhyiddin Arabi'nin sözü düştü aklına : " Arzda fesat çıkarmayın. Allahtan başkasına ibadet etmeyin. Anaya babaya, hısımlara, yetimlere, yoksullara iyilik yapın. İnsanlara güzellikle söyleyin."

*****

Hiçbir zorluk, hiçbir günah, insanın içindeki var olma aşkını ortadan kaldıramazdı.

*****

Yeni bir yolda olmak, hedefe ulaşabilmek, hakim olabilmek. İnsanın kendini gerçekleştirmesi, bu dünyada var olabilmesi, öyle tek başına başarılacak gibi değildi. Her insan kendi yolunu kendi açıyordu elbet ama güçlü kayalara denk geldiğinde bu kayayı yolun üzerinden kazıyıp atmak için desteğe ihtiyacı vardı. İnsanın kendinde açılan yaraların elbet bir kökü vardır, yara yarayı getirir derler.

*****

İnsanın var olduğu süre içinde tuttuğu öfkenin sebebinin hakikatini bulmak, bilmek, ulaşmak için çabalaması gerekmiyor mu? Bu insan olmanın gereği değil mi?

*****

Temayülleri ve kaçışları ne olursa olsun insanoğlu sonunda kendi hayatının, kabının şeklini alıyor, başkalarının hazır kalıplarına girmiyordu.

*****

.İnsan yaşadığı zamanın içinde ve kendi menkıbesinin emrindedir.

*****

Özrün yeterli olmadığı zamanlar olur.

*****

Yalnızca gitmeyi göze alanlar mı ne kadar ileri gidebileceklerini görebilirler? Gitmek her şeyi geride bıraktıran bir anlık kontrol kaybı mıdır? Yoksa gidebilenler mi sadece kendilerini gerçekten bulurlar?

******

Hayatta bazı yaraların kapanması için zamandan fazlasına ihtiyaç oluyor.

Annenin kaybı kabullenilmezdi.

*****

Kimi zaman bir karar vermek bütün kâinatın bilançosunu yapmak kadar ağır gelir. Kaybedilen her şeyi silmek, kemikten etin sıyrılması gibi sıyırmak. Kimi zaman oluk oluk kanayan bir yarayı sıkıca bağlayamaz insan. Anıları kaybetmemek için varlığımıza ekleriz pek çok eşyayı. Kanamasından korktuğumuz kabuk gibi aynen.

*****

Eğer sağ gözün günah işlemene neden olursa, onu çıkart at. Çünkü vücudunun bir üyesinin yok olması, bütün vücudunun cehenneme atılmasından iyidir.

*****

Bu nasıl bir dünya ki yaşadıkça insana neler gösteriyor. İnsan onca acıya ve kayba rağmen ayakta kalabiliyor. İnsan denen varlık nasıl bir muamma ki kararları zamanla akla kara gibi değişebiliyor? İnsan işte insan...

******

Temiz bir zihnin, aklanmış bir gönlün sahibi ile sohbete başlamak, şifalı bir elin acı çekmiş bir gönle el değmesi anlamına gelir.

*****

Babalar da yalnız ve yaralı olabilir.

*****

Aşk ilmi medresede öğrenilmez.

Şems

*****

Karanlığın dostu ile dost olanlar ışığa ihtiyaç hissetmezler.

*****

Kur'an-ı Kerim'e gelmeden, önceki ilahi kitaba gitmemiz gerekiyor. Her kitap birbirini tamamlayan gibi görünür aslında ama unutma, sonunda hepsini bünyesinde toplayan Kur'an-ı Kerim ile buluşuruz.

*****

Bu âlem bir testidir, gönül de ırmak suyuna benzer.

*****

Mürşid-i kâmile olan ihtiyaç da şudur: Eğer kâmil insan 'Dilediğime dilediğimi veririm' sözünü yaşayan biri ise, Zira kâmil artık olmuştur, tohumcudur ve eker.

*****

İnsan insanin aynasıdır 

*****

Allah bilgisine muhatap olarak alınan kişiye insan denir.

*****

Allah bir gönlü istiyorsa o gönülde olanlar için şu sözü söylüyor

'Temizle evini'

*****

Her şeyin başlangıcı 'El-Evvel' ve her şeyin sonu 'El-Ahir'in 'O' olduğunu biliyor. Allah kendini tanımlarken  'İlk ve son, iç ve dış benim' der.

*****

Maddenin aslı nurdur, ışıktır.

*****

Günün içinde değil de üstünde ve önünde yaşa.

Zamanı kendilerine uyduran büyüklerden ol.

*****

Gerçek âşık, hallerin emiridir; hallere hakimdir. O hale kapılıp kalma, hale mahkum olma. Nurlu, parlak olan üstün varlığa kul, köle ol.

*****

Tasavvufta kadın, erkek için bir imtihandır. Dedik ya, dünya ile dener. Para ile dener, çocuğunla dener, kadınla dener.

*****

Neydeki delik sayısı insandaki delik sayısı ile aynıdır.

*****

Acı dediğin şeyler terk etmen gereken şeylerdi.

*****

Aşındırır zaman ne yaparsa yapsın insan. Kimi zaman yıkıp geçer bir azgın sürünün toynakları altında mutluluğu. Ama aşk için zamanla savaşılmaya değer. Sürünün yönünü değiştirip yıkıp yok etmeye, engel olmaya değer.

*****

Kahkaha bulaşıcıdır.

*****

İnsana ilk verilen bilgi la ilahe illallah.

*****

Allah, âlemi örneksiz bir şelilde, son drece güzel ve kamil yaratmıştır; Çünkü Allah güzeli sever ve O'ndan başka güzel yoktur. Demek ki, Allah kendini sevmiş, sonra kendini başkasında görmeyi sevmiş ve irade etmiştir. Bunun içinde âlemi kendi güzelliğinin suretinde yaratmış, ona bakmış, bakışın kendisini sınırladığı kimsenin sevmesi gibi onu sevmiştir.

*****

Hak bütün suretlerde tecelli edendir. Bir suret diğerinin aynı değildir. Sanki tek kakikat ayna makamında bulunmuştur.

*****

Bilginin sahibi olmak, sorumluluk sahibi olmak demektir.

*****

Savaş sadece insan hayatını değiştirmekle kalmıyor, aynı zamanda bütün duygularını yok ediyor. Dünya giderek acımasızlaşıyor.

*****

Kimi zaman acılı bir insanı en kolay, en acılı olan insan sarar.

 

 

 

4 yorum:

  1. mavilale etkinliğinde okumuştum geçen sene, heyecanlı keyifliydi, dört üzerinden üç vermiştim :)

    YanıtlaSil
  2. https://suleuzundere.blogspot.com/2022/03/30-mutlu-gun-mim-etkinlik.html

    senin seveceğin tarz bir etkinlik buuu >:)

    YanıtlaSil