OKUDUM KİTAP 2022/14 KEDİBİYAT

19 Mart 2022

 

 
İstedim ki önümde bir yol açılsın ve adımlarım kelimeler olsun.
Virgülüne ünlemine basarak ilerleyeyim.
Ama noktaya varınca durmasını bileyim.
 
KİTAP HAKKINDAKİ DÜŞÜNCELERİM;
 
Ayşımın okuduğum ilk kitabı bir saatte bitirdim tavsiye ederim.
 
KİTAPTAN ALINTILAR;
 
Kendimi dinliyorum, bu o kadar şahane bir keşif ki benim için. Onca ses arasında doğru sesi duymak, onca var olma çabasındaki karekterin arasından, doğru elleri tutmak ve mekanlardan mekan beğenmek titizlik, dikkat ve önsezi gerektiriyor.
*****
Hep geçmişe dair hesaplarım vardır ve belki de bunun yansıması hep geç kalırım; kararlara, yarışlara, varışlara......
*****
Sizi dinleyen ve dinlediğini demlendiren arkadaş bulmak kolay değil.
*****
Ne zaman ki bahar temizliği yaptım hayatımda ne zaman ki kimi insanlardan uzaklaştım işte o zaman iç huzuruma kavuştum. Eksiltmek lazım hayattaki fazlalıkları. Gereksiz insan yük oluyor yüreğe, gereksizce.
*****
Hayatı harcamanın ya da biriktirmenin değil anlamlandırmanın gayretindeler.
*****
Çiçeği, bitkiyi sevmenin yanı sıra ona bakmak, onu görmek, onu dinlemek, onu ihmal etmemek gerek. Gerekirse konuşmak, gerekirse temas etmek, gerektiğince sulamak, ihtiyacınca topraklamak, istediğince gübrelemek.... Velhasıl ilgiye, sevgiye bilgiyi eklemek gerek.
*****
Olduğun yer her zaman gittiğin yeri belirlemez.
*****
Arkadaş ta olsa akraba da olsa eş de olsa yük olan, ağır gelen, hafif kaçan, tahterevalli de bir aşağı bir yukarı dengesi bozulan ilişkileri sevmiyorum. Hayatı paylaşmak amaç. Denk durmak, yanında durmak, yanında olmak, olmak....
*****
Bakın çevrenize kimlerin hangi müzik ritminde yaşadıklarına karar verin, size eğlenceli bir aktivite daha.
*****
Çocukluğum pop çağı, ergenlik yıllarım arabesk çağı, gençlik dönemi rock çağı, malumunuz şimdi orta yaşımda Blues çağındayım ve ileri yaşlarımı da jazz ya da klasik müzikle tamamlayacağım.
*****
Yılların getirdikleri ve götürdükleriyle insanın algısı da, fikirleride değişebiliyor. Kendi olumlu ya da olumsuz gelişimimizi idrak etmek ve sevgimizi her daim besleyebilmek sanırım en büyük şansımız. Yaşamda, ilişkilerde güzel şeyler de olmuyor değil.
*****
Kokuların anılarımızı nasıl da saklandıkları yerlerden çıkardıklarını bilir, duygularımız ve hafızamız üzerindeki etkilerini çok güçlü bulurum. Kokuların diline inanırım.
*****
Merhamet merhem yüreklere, vicdan insanı insan yapan.
*****
Düsturum sır verilmez, sır alınmaz..
*****
İnsanın kendine küsmesi, iç sesinin cevapsız kalması kadar kötü ne olabilir ki hayatta? Hayata karşı rehbersiz kalmak gibi bir nevi..
*****
İnsan o en mutlu anların anılarının elle tutulur olmasını da istiyor bazen.
*****
Bizi seçimlerimiz, tercihlerimiz belirler. Ya da biz seçimlerimiz ve tercihlerimiz neticesinde yaşamımızı şekillendiririz.
*****
Dünyanın en huzurlu yeri henüz gidilmeyendir.
 
 
 

6 yorum:

  1. çok güzel alıntılar. paylaşımın için teşekkür ederim. sevgiler

    YanıtlaSil
  2. Kitap ne hakkında neden bahsediyor pek yazmamışsınız ama alıntılar muhteşem. Özellikle "Bizi seçimlerimiz, tercihlerimiz belirler. Ya da biz seçimlerimiz ve tercihlerimiz neticesinde yaşamımızı şekillendiririz." sözü güzel bir tartışma konusu olabilir. Yaşamı belirlemek bizim seçim ve tercihlerimize mi bağlı yoksa bizim bu konuda etkimiz son derece sınırlı mı?

    "Dünyanın en huzurlu yeri henüz gidilmeyendir" sözü de çok doğru. İnsan sahip olduklarını görmüyor, huzuru başka yerlerde arıyor. O başka yerlere ulaşması bir süre sonra yine tatmin etmeyip yeni arayışlara giriyor. Doğamız böyle demek ki! Değişiklik isteyen her şeyden bıkıp yeni şeyler arayan bir canlı türüyüz:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kitap ayşım hanım ve arkadaşı jalenin bir araya gelmeleri ve ortak düşünceleri üzerine yazılmış.
      Genelde tercihler şekillendiriyor galiba yaşamımızı...
      Sevgiler,

      Sil
  3. blogcu idi de mi yaa bu arkadaş, aklımda olsun, pandemiden sonra başlıycam kitap alışverişine, okurum tabiii :)

    YanıtlaSil