İnsanı anlamak için onun geldiği tarihi, içinde olduğu politik ve kültürel iklimi anlamak gerekir. Psikiyatride zaman zaman öne çıkan düşünce akımlarının da bazı kültürel kalıplardan, o toplumun o zamana ait inanışlarından kaynaklanabildiğini biliyoruz. Dinî ve popüler mitolojiler bazen bilimsel varsayımların nüvesini oluşturabilir. Batı psikiyatrisini insan ruhunu iyileştirme tekniklerinin en mükemmeli olarak göremeyiz.
Bu kitapta egemen paradigmanın bir eleştirisini okuyacaksınız. Sömürgeci bilim, dünyanın bir bölgesinde pişirilmiş aşı, yerel unsurları hiç hesaba katmadan öte bölgelerdeki insanların da yemesini ister. Oysa ruh sağlığı asıl rengini içinde bulunduğu toplum ve kültürden alır. Daha kuşatıcı ve bütüncül bir bakış, insanın hangi tarihin ve kültürün içinden geldiğini ve zamanın ruhunun bunlarla nasıl bir etkileşime girdiğini hesaba katmak zorundadır.
KİTAP HAKKINDAKİ DÜŞÜNCELERİM;
Her şeyden önce devamlı okuduğum kitaplarından farklı anlatıma sahip bir kitaptı. Psikologlara yer vermiş. Kitapta psikiyatrik bozukluklarda psikologların ve psikiyatristlerin nasıl çalıştığını, terapinin nasıl olduğunu, hastalığın tanısının hangi koşullarda konulduğu, ilaçların bağımlılık yapmadığı ve gerekli, belirli bir sürede kullanıldığını anlatan bir kitaptı.
KİTAPTAN ALINTILAR;
İnsanı anlamak için onun geldiği tarihi, içinde olduğu politik ve kültürel iklimi anlamak gerekiyor.
******
Kimse kimseye bir ön kabul dayatamaz, her kültür kendi özgünlüğü içinde anlaşılmalıdır. Hiçbir kültür diğerine mutlak bir üstünlük taşımaz.
******
Kültür, dünyayı ve kendimizi nasıl değerlendirdiğimizi belirleyen bir anlamlar, davranış normları ve değerler kümesi olarak tanımlanabilir.
******
Empati bilgiyi elde etmek için hem bir gereklilik hem de bir araçtır.
******
Uzak kültürleri tuhaf bulursunuz, ama eve döndüğünüzde kendi kültürünüzün de bir o kadar tuhaf olduğunu fark edersiniz.
Benedict ANDERSON
******
Kendimize doğru yola çıkar başkalarında mola veririz.
Fernando PESSOA
******
Coğrafyanın fermanlarına ağaç boyun eğer.
Mağaradakiler/ Cemil MERİÇ
******
Misafirhane
İnsan kısmı bir misafirhane,
Her sabah yeni birisi gelir.
Bir sevinç, bir bunalım, bir zalimlik,
Aniden farkına varmak bir şeyin,
Hepsi beklenmedik misafir.
Hepsini karşılayıp eyle!
Evini vahşetle süpürüp,
Bütün mobilyalarını boşaltan
Bir kederler kalabalığı bile gelse.
Her geleni alnının akıyla misafir et.
Olur ki yeni bir zevk getirmek için
Boşalıtılar evini.
Karanlık düşünce, utanç ve garez,
Hepsini gülerek karşıla kapıda
Ve buyur et içeri.
Minnettar ol her gelene
Kim gelirse gelsin.
Çünkü bunların her birisi
Öte taraftan bir kılavuz
Olarak gönderildi.
Mevlana
******
Tanrı, insanı belirsiz fıtratta bir varlık olarak yarattı ve onu evreninin ortasına yerleştirdi, ona şunu söyledi:
Ne (sana ait belirli bir yer) kurulu bir yer ne de sadece sana ait bir form, yahut hiçbir özel fonksiyon vermedik. Ey Adem, bundan dolayı arzu ve kararına göre hangi mekan, hangi form ve hangi fonksiyon istersen istediğine sahip olabilir ve yapabilirsin.... Sen, hiçbir limitle sınırlandırılmadın, kendin için kendi fıtratını belirle.
Giovanni Pico della MİRANDOLA
******
Bazen inanç ile sanrı arasındaki sınır muğlak olabilir. Sanrılar yanlış oldukları kanıtlansa da katı bir biçimde sürdürülen güçlü inançlardır. İnançlar da korkuyla pekiştirildikleri ve kaçınma davranışıyla sürdürüldükleri zaman altta yatan bir psikotik süreç olmadan da bir sanrı katılığına bürünebilir.
******
Kültür, yalnızca duyguları biçimlendiren etkenlerden biri değil, davranış ve yaşantının anlamını da veren bir etkileşimsel alandır. Kültür sadece semptomatolojiyi biçimlendirmez (patoplastisite), aynı zamanda psikiyatrik bozuklukların köken ve gidişine de etki eder (patojenite).
******
Diğerlerinin sesini bastırmak için kendininkini yükseltmen gerekmez mi?
Uygarlıkların Grameri / Fernand BRAUDEL
******
Birisi başka insanların merhametine muhtaç olduğunda bir risk aktındadır.
*******
Hayat çözülmesi gereken bir sorun değil ki. Her gün olabildiğince akıllıca, olabildiğince bütün olarak yaşanması gereken bir şeydir hayat.
******
Psikiyatrik bozuklukları yalnızca hayat sorunlarıyla sınırlamak çok gerçekçi bir yaklaşım olarak görünmüyor.
******
Hayvanlar dünyasında nasıl bir "öldür ya da öl" kuralı geçerliyse insanların dünyasında da "etiketle ya da etiketlen" kuralı geçerlidir Szasz'a göre
******
Deli aklını yitirmiş insan değildir. Deli, aklından başka her şeyini yitirmiş insandır.
Gilbert Keith CHESTERTON
******
İnsan varlığı, deliliğe gönderimde bulunmaksızın anlaşılamaz. İnsan deliliği özgürlüğünün sınırı olarak içinde taşımaksızın, insan olamaz.
Jaques LACAN
******
Algılama bir ortamdaki gözlemleme ve yorumlama sürecidir ve insanoğlunun duyduğu ilgilerden etkilenen bağlantı kaygıları tarafından yönlendirilir.
*******
Gerçek duygular ve niyetler itinalı hoşsohbetlik ve neşelilik maskeleri ardında gizli kaldığından arkadaş görünen kişilerin bile potansiyel düşman olmaları mümkündür.
******
Kitabın adı insanı bi tırstırmıyor değil ama 🙈 Yalnız altından psikolojik bir kitap çıkacağını hayatta tahmin etmezdim. 😅
YanıtlaSil:)) benim içinde farklı bir Kemal Sayar kitabı oldu.
SilO zaman bu kitabı da okumanızı tavsiye ederim.
YanıtlaSilPsikolojik kitapları severim:) Kitabı duymamıştım, emeğinize sağlık:)
YanıtlaSilBenim de okuduğum değişik bir kemal sayar kitabı oldu.
Sil