OKUDUKLARIM 2023/57 OLAY

16 Haziran 2023

 

 
Üniversite yurdunun tuvaletinde, aynı anda hem bir hayat hem de bir ölüm doğurmuştum. İlk defa kendimi nesillerin içinden geçtiği bir kadınlar zincirinin parçası hissettim. Sene 1963, Rouen. Fransa’da kürtaj hâlâ yasadışı, telaffuz bile edilemeyen bir kelimedir; dilde dahi yeri yoktur. Ernaux o sırada yirmi üç yaşında bir üniversite öğrencisidir, hamile olduğunu öğrenir ve dünyası başına yıkılır: Bu hamilelik, kendisinin ve ailesinin toplumsal başarısızlıklarının damgası olacaktır. Buna engel olmak isteyen genç kadın, hamileliğini yakınlarından gizleyerek çaresizce bir çözüm yolu aramaya girişir. Daha önce Kürtaj adıyla yayımlanan bu kitapta Ernaux, bireysel ve politik açıdan dönüştürücü bir “olay”dan, tarihin dışlanmış kadınları için edebî bir tanıklık alanı açan son derece kesin, kısılması mümkün olmayan bir ses çıkarıyor. 
 
KİTAP HAKKINDAKİ DÜŞÜNCELERİM;
 
77 Sayfalık kısa bir kitaptı. Kürtaja karşı olduğum için pek sevdim diyemem, 
Sonuçta bu bir dünyaya geliş, aynı düşüncem kedi ve köpeklerdeki kısırlaştırma olayı içinde geçerlidir. Doğa olaylarına aykırı....
Manevi ve fiziksel tasvirler var kitapta. Filmi de varmış kitabın izlemedim ama dönem dönem yazılarda okuduğumu hatırlıyorum.
 
KİTAPTAN ALINTILAR;
 
Ve, her zaman olduğu gibi, kürtajın kötü olduğu için mi yasak, yoksa yasak olduğu için mi kötü olduğunu belirlemek imkansızdı. İnsanlar yasalara gö­re yargılıyor, ama yasalar yargılanmıyordu. 
******
En güzel çocuklar her zaman aşk çocuklarıdır. 
******
 Ne olursa olsun, bir şeyi yaşamış olmak, zaman aşımına uğramaksızın onu yazma hak­kını veriyor.
******
Japonya'da, düşürülen ceninlere "mizuko" deniyor, suyun çocukları.
******
Stomatolog: Ağız enfeksiyonlarını tedavi eder.
******
 
 
KİTAPTAN FİLMLER;
 

 

10 yorum:

  1. ya bu kitabın filmi çok fena etkileyici :)

    YanıtlaSil
  2. Merhabalar.
    Hayatın gerçeklerinden birinin kaleme alınmış olması nedeniyle etkileyici bir kitap olmuş. Paylaşım için teşekkür ederim.
    Sağlık ve esenlikler dilerim.

    YanıtlaSil
  3. Kitabı çok merak ettim, konusu ilgi çekici. Alıntılar çok güzel:) Özellikle ilk alıntı çok düşündürücü:)

    YanıtlaSil
  4. Yazarın anlatım tarzı garip bizde ofisteki kitap kulübünde Boş Dolaplar'ı okuduk da... Kitap bittiğinde hissettiğim şuydu: "Sanki birisi bana üç saat boyunca tüm dertlerini anlattı ama bana hiç söz hakkı doğmadı, kimse benim fikrimi sormadı..."

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :)) gerçekten iyi bir tanımlama olmuş. Kürtaj olayına karşı biriyim. Eğer bir oluşum varsa, bu dünyada onun da bir yeri olduğunu düşünüyorum.

      Sil