OKUDUKLARIM BLOGGER KİTAP OKUMA KULÜBÜ 2023/59 OĞULLAR VE RENCİDE RUHLAR

30 Haziran 2023

 

 
 
“Beş yaş insanın en olgun çağıdır; sonra çürüme başlar.” Dünyanın en küçük dedektifi, 5 yaşındaki Alper Kamu iş başında… Sherlock Holmes’tan tek eksiği yaşı. Sahi! Bir de hiçbir suçluyu alt edecek fiziksel güce sahip değil. Alper Kamu’nun sermayesi zeka, bilgi ve sezgiden mürekkep. Ve şimdi… Hicabi Bey’i Deli Ertan’ın öldürmediğini ispat edebilmek için gerçek suçluyu bulmak zorunda. Oğullar ve Rencide Ruhlar, başta Fransa olmak üzere birçok ülkede “modern polisiyenin parlak bir örneği” olarak selamlandı. Daha ilk cümlede okuru yakalayan; samimi bir mizah, şefkatli bir eleştirellik ve afallatıcı tespitlerle donanmış, soluksuz bir serüven. Türk romanının olağanüstü karakterlerinden biriyle tanışacak ve kendinizi sık sık, “Hayretimucip!” demekten alamayacaksınız. Bazen de saygıdeğer abilerim ablalarım, dünyası yerle bir olur insanın. Hayat, fazla kafa yormadan idare etmeyi sağlayan bütün anlamlarını yitiriverir. En akıllıca saydığınız fikirlerinizin saçmalığını, en içten duygularınızın yapmacıklığını kavrarsınız. Aslında hiçbir konuda bir fikriniz bulunmadığını, aslında hiç kimseye karşı bir şey hissetmediğinizi ve tüm evrenin de size karşı aynı gaddarca kayıtsızlık içinde olduğunu. Hep gözünüzün önünde durduğu halde o güne dek her nasılsa yok saymayı başardığınız bu gerçeği fark ettiğiniz anda ilahi işleyişi de çözmek üzeresiniz demektir. 

KİTAP HAKKINDAKİ DÜŞÜNCELERİM;
 
Kitap 3 kitaplık serinin ilk kitabı. Yazarın okudum ilk kitabı idi. Yaz geldi gevşedi gönül yayları misali bu günlerde pek kitaplara adapte olamıyorum, sıkıcı değil akıcı bir kitaptı. Arada küfürler olmasa daha iyi olabilirdi.

KİTAPTAN ALINTILAR;

Bir şey nasıl başlarsa öyle gidiyor.
******
İnsanlığa dair kavrayışımızı biraz daha ileri götürmeyecekse bir cinayeti çözmek neye yarar ki?
******
Gerçek hayal kırıklığıdır.
******
İnsan her şeye alışıyodu işte.
******
Sanıyorum hayat insanın doğasına ters.
******
Bir birliğin sevk ve idaresi için elbette itaat şarttır.
******
Tanrı, içindeki tahammülfersa boşluğu doldurmak için evreni yaratır. Evrenin içine gezegenleri, gezegenlerin içine dünyayı, dünyanın içine hayatı, hayatın içine insanı yerleştirir. Ve onun içine koyacak bir şey bulamaz. İşte insan denen tuhaf hayvanın, varlıkların en yücesi ve en anlamsızı kılınışının hikayesi. Evrenin orasını burasını felsefeyle, sanatla, aşkla, hatta iranik bir biçimde Tanrı'yla bezerken, ortak anlamsızların en küçüğünün elbette bir gerçeği unutması gerekmektedir: Hakikatte bütün kitaplar sayfaları doldurmak için yazılır.
******
İnsanları dış görünüşüne göre yargılamayacaksın.
******
Yoksulluk çeken herkes eşkiya olmuyor.
******
İnsan yüreği bir sarkaç gibidir. İstediği noktaya ulaştığı anda tüm hızıyla tam tersi tarafa kaymaya başlar.
******
Çocuk insanın atasıdır.
******
Şeklin bir önemi yok. Mühim olan iç güzelliğidir. Özdür.
******
Acının tesellisi acıdır.
******
Duygularımızı canlı kılmanın yegane yolu devinmektir. Durağanlık dimağ gücü verirken insanı hissizleştirir.
******
Sözler, kelime değerlerinin ötesinde anlamlar taşırlar.
******
Hiçbir aşk karşılıksız değildir.
******
Bütün büyük dedektifler yaptıkları soruşturmanın neticesinde ulaştıkları dahiyane çözümleri ifşa ederken büyük bir hayran izleyici kitlesine hitap ederler.
******
Hayat her durumda sonu kötü biten bir hikaye değil midir zaten?
*****
Bu hayatta insanın insana ihtiyacı vardı.
******
Beş yaş insanın en olgun çağıdır; sonra çürümeye başlar.
******
Masumiyet her zaman avantajdır.
******
 

KİTAPTAN ŞARKILAR;


8 yorum:

  1. Hemen şarkıları dinlemeye gidelim! 😇😇😇

    YanıtlaSil
  2. Başlığı görür görmez koştum geldim. :)) Tüm kitaplarını okuduğum; diline, kurgusuna hayran olduğum bir yazar Alper Canıgüz ve inanılmaz keyifle okuduğum serinin ilk romanı Oğullar ve Rencide Ruhlar. Hatta Alper Kamu karakteri hala nasıl bir film ya da dizide can bulmadı ona da şaşarım. :) Keyifli okumalar...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet diğer 2 kitapta elimde başka zaman okuyacağım kısmetse.

      Sil
  3. Bu seriye nedense çok ısınamadım ben. Büyümüş de küçülmüş haller oek sarmadı beni .

    YanıtlaSil
  4. Alper Canıgüz okuması çok kolay bir yazar da değil kanımca, ben okumadım ama.

    YanıtlaSil