OKUDUKLARIM 2023/54 KURAN'LA GÜLMEK KURAN'LA AĞLAMAK

13 Haziran 2023

 

 
Gülmek ve ağlamak. İnsanoğlunun olmazsa olmaz özellikleri; görünenin dışında, insan ruhunun derinlikleriyle irtibatlı iki eylem. Ve hayatımıza yön veren yüce kitabımız Kuran-ı Kerim. "Kuranla Gülmek Kuranla Ağlamak" derken insanı tebessümle birlikte düşünmeye sevk eden Süleymanvari (as) bir gülüşten söz ediyoruz. Ağlamak derken de kuran ışığında ahvalimizi anlamaya Rabbimize yakınlığa vesile olan bir hüznü kastediyoruz. Hasan Taşdelen titiz çalışmasıyla bizlere Kuran-ı Kerim'in sahabe devrinden itibaren inanan insanların ruhlarında ne derin izler bıraktığını gösteriyor. Hem gülerken hem de ağlarken daima Kuran-ı Kerim'le iç içe olduğumuzu hissettiriyor. "Kuran'la Gülmek, Kuran'la Ağlamak" okuyanı duaya tefekküre, şükre, kurbiyete davet eden bir kitap... 

KİTAP HAKKINDAKİ DÜŞÜNCELERİM;
 
Sahabe devrinden itibaren inanan insanların Kuran'la yaşayıp Kuran'la gülüp ağlamalarını Kuran'la konuşmalarınI örnekler ile anlatan bir kitap. Çok sayıda ayeti konuşma olarak okuyabilirsiniz. Hatta hikayesi bile var o da bu kitapta, ama birde şuradan okuyun o hikayeyi;

 
KİTAPTAN ALINTILAR;
 
Doğrusu güldüren de O’dur, ağlatan da! 
Necm :43
******
Ağlamak ve gülmek, kökleri ta cennet ve cehenneme kadar, insanoğlunun ebedi mutluluk ve bedbahtlığına kadar ulaşan son derece karmaşık eylemlerdir. Esasen gülme, insan ruhunun hissettiği hoşnutluğun bir göstergesi olurken, ağlama da çekilen sıkıntının bir yansıması olarak görünmektedir.
******
İnanmayan insanların 'alay etme' manasına gülmeleri ise yanlış bir tavır olarak görülmüş ve kötülenmiştir.
******
 Rabbim! Beni kuşat ki; bana ve ana-babama verdiğin nimetine şükredeyim, razı olacağın salih bir amel işleyeyim. Beni rahmetinle Salih kullarının arasına kat!”.
Neml:27
******
Allah'tan başkasına ibadet etmeyelim. O'na hiçbir şeyi şerik koşmayalım, kimimiz kimimizi Allah'tan başka ran edinmesin.
******
Siz, tam ateş çukurunun kıyısındayken, oradan sizi kurtardı.
Al-i İmran -103
******
Şüphesiz Rabbin (kullarını) gözetlemektedir
Fecr:14
******
HIRSIZ 
 Bir bedevî içinde biraz para olan bir keseyi çaldıktan sonra namaz kılmak için mescide girmiş. Bu bedevînin adı da Musa imiş. O sırada imam, وَمَا تِلْكَ بِيَمِينِكَ يَا مُوسَى) "Mûsâ, şu sağ elinde tuttuğun şey de ne?" [Tâhâ 20: 17] âyetini okuyormuş. Adam, imamın kendisini kastettiğini zannederek, "Vallâhi sen sihirbazsın!" demiş ve elindeki para kese sini bırakarak kaçmış. :)) 
******
Çağrılmadığının sofraya oturup yemek yemen dinen caiz değildir.
******
Kıyâmet gününde insanlar içinde azabı en çetin olan kişi, cenab-ı hakk'ın, kendisine yönetim sorumluluğu (yetkisi)  vermesine rağmen, bu yetkiyi zalimane kullanan kimsedir.
*****
Laf ebesi bir yöneticiden çok, iş gören bir yöneticiye ihtiyacınız var.
******
Her işin çoşkunluk (arzulanan, istekle yapılan) dönemi vardır. Daha sonra bu duygu yerini sükûnete bırakır. Kim bu sükûnet döneminde sünnetimi (yani orta yolu) tutturursa, o felaha erer. Kimin bu sükûnet dönemi böyle olmazsa, (yani daha önceden çok fazla yaptığı ameli, külliyen terkederse) o helak olur.
******
Bu Kur'an hüzünle nazil olmuştur. Onu okuduğunuz zaman içten ağlayınız. Eğer bunu yapamazsanız, en azından ağlayanlara benzemeye çalışınız.
******
Hüzünlü kişide önce hüzün ortaya çıkar. Daha sonra bu hüzün bütün bedeni dolaşır. Her bir organa nasibini bırakır. En son kalbe ve başa gelir ve orada yerleşir. Dolayısıyla ne zaman kalp hareketlense, o da hemen yukarıya (başa) doğru harekete geçer ve başın gözyaşı üretme merkezine gider, oradan yaşı alarak göze teslim eder, göz de yaşları savurur ve göz kapaklarını aydınlatır.
******
Ağlamanın kaybolup yerini kederli görüntüye bırakması da hüznün bir aşaması olarak değerlendirilmiş ve buna 'kemed' denilmiştir. Hüznün ağlamayla devam eden kısmı ise "rikkat" olarak değerlendirilmiştir. Hatta rikkat da bir tür dindarlık ölçüsü olarak görülmüştür.
******
En faziletli ibadet, hüzün üzere kalabilmektir.
******
Hüznün bir tür tevbe olarak kabul edilmesi de vardır.
*****
Kul günah işler; Allah bu günah işleminin onun hüzünlendirdiğini gördüğünde, o kişi (bu günahının bağışlanması için) namaz kılmadan, sadaka vermeden de bağışlar.
*****
Allahım, ağlayanları, ağlamayanlar hakkında şefaatçi kıl.
******
Merhamet etmeyen, merhamete mazhar olmaz. Göz yaş akıtır; kalp hüzünlenir. Ancak biz rabbimizin razı olduğundan başka şeyi asla söylemeyiz. Ey İbrahim! Senden ayrıldığımız için gerçekten hüzünlüyüz.
Hz. Muhammed Mustafa
******
Hiç kimseye imandan sonra sağlıktan daha hayırlı bir nimet verilmemiştir.
******
Allah korkusundan dolayı ağlayan, asla Cehenneme'e girmeyecektir. Günah üzerinde ısrar eden de Cennet'e giremez.
******
Kibir, hakkı inkar etmek ve insanları küçümsemektir.
******
Allah alimlere üç şart koşmuştur: 
Allah'ın dinini parayla satmamaları
Dini hükümlerde hevalarına uymamaları
Allah'tan başkasından asla korkmamaları
******
Her kuş kendi kaderini avlar
******
Nasip Allah katındandır.
******
Allah kimi ilminden mahrum etmişse, onu bilgisizlikle  cezalandırmış demektir. Bu cezanın daha da büyüğü, kendisine ilim geldiği halde, ona sırtını dönendir. Allah ilmi önüne kadar getirdiği halde, onunla amel etmeyen kişi, Allh'ın hidayetinden yüz çeviren kişidir.
******
Zaman;
Dilini koru
Kendini şöhrete sakın kaptırma
Kalbini tedavi et
Bildiğini al, bilmediğini bırak
zamanıdır.
Fudayl b. Iyaz
******
Ölüm ve ölüm sarhoşluğu geldiğinde, insana içinde bulunduğu nimet ve lezzetin hiçbir faydası olmaz.
  

8 yorum: